שתף קטע נבחר

נציגת הסופרלנד: יש לנו גם ימים רק לחרדים

בעלי הסופרלנד והמורה שהתלונן על הפרדה בין יהודים לערבים באתר, הוזמנו לדיון בכנסת, ובו התבררו קווים לדמותה של המדיניות. נציגת האתר סיפרה: "יש לנו גם יום לחרדים ואז מי שלא חרדי לא יכול להיכנס", והתנצלה בפני מי שנפגע

בתחילה הסבירו בסופרלנד שמדיניות ההפרדה בין ערבים ליהודים נהוגה רק כשמדובר בבני נוער ובאירוח של בתי ספר, אך היום (ב') התברר כי מגזרים שונים מתארחים במקום בימים שונים. מדיניות ההפרדה נדונה בישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, בהשתתפות מנהל בית הספר שהתלונן, בעלי הסופרלנד ונציגים ממשרד המשפטים. "יש ימים של חרדים שרוצים להגיע לבד, הסופרלנד סגור באותם ימים לקהל הרחב", אמרה נציגת האתר, והתנצלה בפני מי שנפגע.  

 

בשבוע שעבר ביקש מורה מבית ספר אג'יאל ביפו להזמין כרטיסים עבור תלמידיו לבילוי במקום. לדבריו, כאשר המוקדניות הבינו שמדובר בבית ספר ערבי הן ביטלו את ההסכמות ביניהם, בטענה כי התאריכים תפוסים. בעקבות המקרה התברר כי הנהלת הסופרלנד פותחת את שערי המקום בימים נפרדים לבתי ספר ערביים ויהודיים, והסערה לא איחרה להגיע. בפארק השעשועים ניסו להסביר כי מדובר במדיניות שתפקידה למנוע חיכוכים ואלימות, ואין אמת בטענה כי מדובר בגזענות, אך לשווא. 

 

נציגת הסופרלנד חני ברוך הסבירה בכנסת כי הפארק קיבל בקשה ממגזרים שונים לימים סגורים, וכך הוא פועל בשנתיים האחרונות. "יש ימים גם של חרדים שרוצים להגיע לבד. יש מגזרים שרוצים להגיע לבד" אמרה. לשאלת יו"ר הוועדה אמרה: "יש לנו גם יום לחרדים ואז מי שלא חרדי לא יכול להיכנס. אתם חייבים להבין שהסופרלנד סגור באותם ימים לקהל הרחב".

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

הסופרלנד בראשון לציון. התנצלו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הסופרלנד בראשון לציון. התנצלו(צילום: מוטי קמחי)
 

ברוך אמרה עוד: "בשבתות באות משפחות משני המגזרים, זה כיף והכול בסדר. אבל יש בעיה כשבאים בני נוער, זה גיל קצת בעייתי והם באים לעשות מסיבות סוף שנה, מדובר על ימים בודדים שהם מגיעים לעשות את המסיבה וזה מקום שבו בפעם הראשונה נפגשים בני נוער ערבים ויהודים, זה יוצר קצת חיכוכים". היא סיפרה כי "משני המגזרים פנו אלינו, יש לנו יומיים של מגזר כזה ויומיים של מגזר כזה. כשהבנו שיש מי שנפגע, נתנו הוראה חד משמעית לכל אנשי המכירות להפסיק עם זה". לבסוף ביקשה את סליחתם של מי שנפגעו: "אנחנו מתנצלים בפני כולם וגם בפני המורה. זו הזדמנות להגיד שאין נוהל, זה נעשה בתום לב".

 

עדי ליברוס ממשרד המשפטים אמרה כי בקרוב ייבחנו ההיבטים המשפטיים של הפרשה. "המשרד יפיץ תזכיר חוק לגבי איסור אפלייה לכניסה למקומות ציבוריים. יש בו קביעת איסור פלילי על כל ביזוי או השפלה של אדם כשמונעים ממנו כניסה או קבלה לשירות ציבורי". עוד אמרה כי שרת המשפטים החליטה להקים קו חם לטיפול בפניות של נפגעים מגזענות: "הקו והפרטים פורסמו".

 

"גזענות מוכרת"

ח"כ חנין זועבי (בל"ד) התריעה: "אם הנוהל קיים כמה שנים, תארו לכם כמה בתי ספר לא התלוננו. כולם קיבלו את זה כמובן מאליו. לא נחדש אם נגיד שזו מציאות. מנהלי היי-טק לא מעבידים ערבים כי לא שירתו בצבא, הרכבת מתנגדת לכריזה בערבית כי זה יעשה רעש, נהגי מוניות ערבים לא מועסקים. להסתפק בהתנצלות של הסופרלנד  - יעביר מסר שאנחנו עוברים בסלחנות על מקרי גזענות. דווקא בגלל שהמקרה הזה נחשף צריך לחשוב על ענישה מסויימת".

 

מורים שהגיעו לישיבת ועדת החינוך (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מורים שהגיעו לישיבת ועדת החינוך(צילום: אוהד צויגנברג)

יו"ר הוועדה, מצנע. "מחלה ממארת" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
יו"ר הוועדה, מצנע. "מחלה ממארת"(צילום: אוהד צויגנברג)

ח"כ זועבי. "להעניש" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ח"כ זועבי. "להעניש"(צילום: אוהד צויגנברג)
 

חבר הכנסת ג'מאל זאחלקה (בל"ד) אמר: "לא רוצים להפריד, אסור להפריד. ההפרדה פסולה. יש לי השערה איך זה התגלגל ואני חושב שהסופרלנד כגוף מסחרי הגיע למסקנה שגזענות זה מוכר. אם אתה מציע לבתי ספר יהודיים מתקן בלי ערבים הם יבואו. זה כל העניין". 

 

ג'לאל טוחי, מנהל התיכון ביפו בירך על קיומו של הדיון. "אין לי כעס או טינה על סופרלנד. זה סימבולי למה שקורה במדינה. הסיפור היה יכול להיגמר אצלי בחדר, אבל החלטתי לא לעבור עליו בשתיקה". את התגובות שקיבל הגדיר "חמות, מראות שיש שפיות במקום שאנו חיים בו". לתלמידיו ביקש להעביר מסר: "אי אפשר להגיד שבגלל שיש סכנה שנוער ערבי וישראלי יריבו, צריך לעשות הפרדה. אם לא נלמד את התלמידים שצריך ללמוד את הדרך הנכונה, לא עשינו כלום. צריך להפסיק הפרדה ולא רק במקומות הבילוי". 

 

חאלד, המורה שנתקל בסירוב, אמר כי התגובה של הנהלת הסופרלנד מלמדת על כך ש"היא מאמצת מדיניות של אפרטהייד. אם תומכים בתגובה של הסופרלנד נותנים לגיטימציה למקומות ציבוריים אחרים להפריד בין ערבים ליהודים. זה יתחיל ככה וימשיך לקבוצות אתניות אחרות", הזהיר. הוא סיפר כי בעקבות פרסום המקרה, פנו אליו אתרי בילוי אחרים בארץ והזמינו את תלמידי בית הספר אליהם.

 

ביחס לטענות כי ההפרדה נועדה למנוע חיכוכים אלימים בין האוכלוסיות הציע המורה "שיכניסו יותר עובדים. כמחנך אני מנסה שנה שלמה לחנך לדו קיום, עמדתי מולם והנחלתי ערכים הכי בסיסיים והומניסטיים, אבל בחוץ אני נתקל בדבר הכי גזעני וקשה שיש".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ עמרם מצנע (התנועה) אמר בפתח הדיון: "אני לא צריך להסביר שגזענות ותופעות הלוואי שלה הן מחלה ממארת ומסוכנת מאוד, שבסופו של דבר פוגעת בחברה שבה לא נלחמים בהדברת המחלה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים