שתף קטע נבחר

דו"ח: אסיה הגדילה את המאגר הגרעיני, וישראל?

מכון מחקר שבדי מיפה בדו"ח השנתי שלו את מאגרי ראשי הנפץ הגרעיניים בעולם. על רקע המתיחות באסיה, הודו, סין ופקיסטן הגדילו את הארסנל. בריטניה, צרפת וישראל שמרו על אותה רמה

הודו, פקיסטן וסין הגדילו את מאגרי הנשק הגרעיני שלהן בשנה האחרונה. כך עולה מדו"ח של מכון מחקר שבדי שפורסם היום (יום ב'). הדו"ח השנתי של "מכון שטוקהולם למחקרי שלום" (SIPRI) מבקש למפות את מאגרי הגרעין בעולם וטוען כי בידי ישראל 80 ראשי נפץ גרעיניים.

 

ומה דעתכם? כתבו לנו בפייסבוק של ynet  ונפרסם תגובות נבחרות

 

על פי הדו"ח, נכון ל-2012 הוסיפה הודו כעשרה ראשי נפץ גרעיניים והיא מחזיקה בין 90 ל-110. פקיסטן הוסיפה מספר דומה ובידיה בין 100 ל-120 ראשי נפץ. לסין 250 ראשי נפץ, לעומת 240 בשנה הקודמת.

 

מרוץ החימוש נראה מדאיג במיוחד לנוכח המתיחות באסיה בין הודו לפקיסטן ובין הקוריאות לשכנותיהן, שאותה מכנה מכון המחקר "שלום שברירי".

 

"בעוד מדינות נמנעו מסכסוכים ישירים זו עם זו והפסיקו לתמוך בתנועות מורדים בשטחי שכנותיהן, החשדות הישנים ממשיכים והאינטגרציה הכלכלית לא הביאה לאינטגרציה פוליטית", נכתב בדו"ח.

 

מכון המחקר מודה כי המידע שבידיו הוא בגדר הערכה בלבד, בשל חוסר השקיפות בנושא זה, מצד המדינות המחזיקות בנשק גרעיני. הוא מתאר את מדיניותה של סין כבלתי נגישה לחלוטין וטוען כי רוסיה הולכת ומסתגרת.

 

שתי המדינות שהפחיתו את מספר ראשי הנפץ הגרעיניים הן רוסיה וארה"ב, החתומות על אמנת START להפחתת נשק גרעיני. רוסיה צמצמה את מאגריה מעשרת אלפים ל-8,500 ראשי נפץ ואילו ארה"ב הפחיתה מ-8,000 ל-7,700.

 

צרפת שמרה על אותה כמות ראשי נפץ, העומדת על 300, בריטניה נותרה עם 225 ובידי ישראל היו ונותרו 80 ראשי נפץ גרעיניים, על פי הדו"ח. ישראל נוקטת במדיניות העמימות, ומסרבת לדווח בעצמה או להתייחס לדיווחים זרים על יכולותיה הגרעיניות.

 

הדו"ח לא מחשיב את צפון קוריאה ואת איראן כמעצמות גרעיניות, ומסביר כי תוכניות הגרעין שלהן עודן בחיתוליהן.

 

נראה כי חמש המדינות המוכרות כמעצמות גרעין – סין, צרפת, רוסיה, ארה"ב ובריטניה – נחושות להמשיך ולהחזיק במאגרי הנשק הגרעיני שלהן, נכתב בדו"ח.

 

המכון מתייחס גם לנשק ביולוגי וכימי וטוען כי הפחתת מאגרי הנשק הייתה איטית. בניגוד להבטחותיהן, רוסיה וארה"ב לא השמידו את מאגריהן ב-2012.

 

ובתחום החדשות האופטימיות יותר: לראשונה מאז 1998, ההוצאה העולמית על כלי נשק הצטמצמה – בחצי אחוז (לאחר התחשבות באינפלציה). סין תפסה את מקומה של בריטניה כיצואנית הנשק החמישית בעולם, אחרי ארה"ב, רוסיה, גרמניה וצרפת.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הכור בדימונה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים