שתף קטע נבחר

חובה לקרוא: מדריכי ההורות הכי טובים שיש

למרות הזמינות וקלות החיפוש, קשה לדעת מה מתוך ים המידע שברשת אכן אמין. לעומת זאת, מדריכי ההורות הנכתבים על ידי מומחים מספקים תשובות מקצועיות שאפשר לסמוך עליהן. לכבוד שבוע הספר בחרנו עבורכם את אלו שהכי כדאי שתקראו

 

1. המדריך הישראלי להורים

מענה לשאלות העולות אצל הורים, כגון: אילו כללי בטיחות להנהיג, מהם הגורמים למוות בעריסה, כיצד לנהוג בחפץ מעבר ואיך להקנות הרגלי אכילה לפעוטות. הספר נותן מידע מקצועי בנושאים רבים, מתיאוריות התפתחות ועד ראיות מחקריות על הקשר בין צפייה בטלוויזיה להפרעת קשב. תמצאו בו גם נושאים שאינם נדונים בהרחבה בדרך כלל בספרי הדרכה, כגון: איך לעודד את הילד לצייר ואיך להתמודד עם שקרים. הספר מספק מידע מקיף ורחב על כל מה שמעסיק הורים באופן כללי ומטפל גם בסוגיות הקשורות להורות מודרנית, כגון האם להגביל את הצפייה בטלוויזיה ואת השימוש במחשב.

מאת: הילי כוכבי ופרופ' עמירם רביב, הוצאת כנרת זמורה ביתן

 

עוד כתבות ועדכונים בפייסבוק של ynet

 

2. המדריך השלם לטיפול בתינוק ובילד, שני כרכים

הספר הראשון - מלידה עד גיל חמש, כולל בחלקו הראשון מידע על התפתחות התינוק, הפעוט והילד. כל פרק מתחיל במידע על ההתפתחות הפיזית, הקוגניטיבית והחברתית בגיל הנדון, ונותן טיפים לטיפול בסיסי, כגון: הסברים כיצד לחתל וסקירה של החיסונים, הבדיקות והוראות הבטיחות המתאימות לגיל. חלקו השני של הספר הוא מדריך רפואי שבו כל פרק מוקדש למערכת אחרת: עיניים, מערכת השרירים והשלד, איברי מין ושתן, עור וכך הלאה. הספר נוח לשימוש וקל להתמצא בו ולקרוא את הפרק הרלוונטי. אם אין בכוונתכם לרכוש גם מדריך רפואי בנוסף לספרי הדרכה לגידול ילדים,

הספר הזה יכול להתאים. ספר ההמשך – מגיל חמש עד 12, כולל פרקים בנושאים הבאים: התפתחות גופנית ומינית והשלכותיה הרגשיות; התפתחות חברתית, התנהגות ומשמעת; הילד במערכת החינוך בליווי הסברים בנושאי לקויות למידה, הפרעות קשב והתנהגות היפראקטיבית; עישון, אלכוהול וחומרים ממכרים; בעיות בריאות כרוניות ועוד. מרבית ספרי ההדרכה להורים מסתיימים בגיל שש, אבל מלאכת הגידול ממשיכה להיות מלאת שאלות ותהיות גם עם המעבר לבית הספר ותחילת ההתבגרות. במדריך זה יש התייחסות לאתגרי ההורות גם בציוני דרך אלה.

עורך המהדורה העברית: יהודה דנון, הוצאת הד ארצי

 

3. מלידה עד גיל שנה - המדריך הישראלי השלם לטיפול בתינוק

מדריך המביא מידע על גידול תינוקות, כולל שלבי התפתחות, תזונה מומלצת,

מידע רפואי ומדריך הנקה, עצות שימושיות, כגון מה לעשות כשהתינוק סובל מכאבי בטן, ואפילו איך בוחרים מוהל. הספר כולל מדריך צבעוני מצולם שמטרתו לסייע בנושאים שבהם טוב מראה עיניים, כמו למשל: שימוש במנשאים, עיסוי והחייאה.

מאת: ענת בר לב-אפרתי ומור אסאל, הוצאת מטר

 

4. למה תינוקות בוכים? מדריך להורים (נ)בוכים

הספר סוקר את כל הסיבות לשאלה למה באמת תינוקות בוכים – מבכי הלידה, דרך הבכי במתן החיסונים ועד הבכי של הפרידה הראשונה מההורים עם הכניסה למשפחתון. הספר מיועד לתמיכה ברגעי הקושי והבלבול, כשהתינוק בוכה ללא הרף וההורה עומד מולו חסר אונים. יש התייחסות לסיבות אפשריות רבות לבכי התינוק ומוצעים טיפים כיצד להקל על המיחושים התינוקיים, כמו למשל באמצעות עיסויים.

מאת: סיון אופירי ואירית שקד, הוצאת קינג

 

5. החיים אחרי הלידה

ספר לנשים אחרי הלידה ולגברים הרוצים לתמוך בהן. הספר מסביר לאם הטרייה שכל מה שהיא חשה - גם אם הוא לא פוטוגני, הוא נחלתן של נשים רבות. קיית' פיג'ס מספרת על חוויות ההורות של נשים רבות, ולצדן שוזרת נתונים היסטוריים ותיאוריות פסיכולוגיות וסוציולוגיות. הספר מטפל בסוגיות חשובות המטרידות נשים לאחר לידה, כגון: החזרה לעבודה, היחסים עם בן הזוג והשינויים שעובר הגוף. ספר שיכול לספק כתף חמה לאם הטרייה כשהחברה הקרובה עסוקה מכדי להיות אוזן קשבת.

מאת: קיית' פיג'ס, מאנגלית: נורית לוינסון, הוצאת מודן

 

תינוק חדש. המומחים יעזרו? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תינוק חדש. המומחים יעזרו?(צילום: shutterstock)

 

6. הורים מהרגע הראשון

מעבר לעצות שנותנים ספרי הורות אחרים, כגון: מתי להתחיל לקבוע גבולות לפעוט ואיך להקנות לו ביטחון עצמי, יש בספר הזה התייחסות מעניינת שלפיה לילדים ולהורים תרבויות שונות המתאפיינות במנטליות שונה, ולכן לא פעם הורים חווים קשיים בגידול הילדים. ההבנה הזו נותנת אמצעים להבין את הילדים, ובמקביל לא לוותר להם. הספר הזה נכתב על ידי פסיכולוג שהוא קודם כל אבא - והדבר ניכר בסגנון הכתיבה שלו ובפרק שלם המוקדש לנושא האבהות והגבריות המודרנית. אבות שלא הצליחו להתחבר לספרי הורות אחרים יוכלו למצוא את עצמם בספר זה, וגם אמהות ימצאו תשובות לשאלות על גידול ילדים.

מאת: דני עמית, הוצאת כתר

 

7. סבאות עכשיו

עצות ותובנות על הסבאות בחיי היומיום - מהכניסה לתפקיד, דרך החשיבות שלהם בחיי הנכדים, הכלות והחתנים, ועד מה לעשות בקשיים ובמצבי מתח במשפחה. הספר מתמקד גם בסוגיות ייחודיות, כגון: סבים לאחר גירושי הורים ואיך לשמר את הקשר עם נכדים החיים מעבר לים. בימינו, כשלסבים ולסבתות רבים יש תפקיד משמעותי בחיי הנכדים, ראוי שיהיה גם להם מדריך ייחודי.

מאת: פרופ' עמירם רביב וד"ר עדנה כצנלסון, הוצאת כנרת

 

8. שנינו ביחד  - וכל אחד

תאומות מביאה אתגרים רבים, גם לילדים וגם להוריהם. ד"ר רונית פלוטניק היא פסיכולוגית חינוכית התפתחותית ומנחה קבוצות הורים לתאומים ברוח הגישה הייחודית שפיתחה. הספר מכיל מידע מקצועי על תאומות וסיפורים מהחיים, עם תובנות שעובדו מתוך סיפורי ההורים על ההיבטים הפסיכולוגיים של תאומות וכיצד שלבי התפתחות הילד מושפעים מהמצב המיוחד הזה. הספר מתמודד עם סוגיות פסיכולוגיות שעולות בחיי היומיום, כגון: כמה עותקים לקנות מאותו משחק, את מי בא לבקר החבר ואיך להגיב למריבות בין האחים.

מאת: ד"ר רונית פלוטניק, הוצאת יסוד

 

9. המדריך הטבעי לבריאות הילד

סקירה של מחלות ובעיות השכיחות אצל ילדים, כגון: חום, הצטננות ושפעת, שיעול, אסתמה, נזלת אלרגית, דלקות אוזניים, עיניים וגרון, דלקות בדרכי השתן וכאבי בטן. כל פרק מסביר על מאפייני המחלה ועל דרכי הטיפול בה על פי הרפואה הסינית כמו גם הרפואה המערבית. הספר מסביר בשפה ברורה את מקור הבעיה וכיצד אפשר לטפל בה בשיטות ביתיות. חשיבותו היא בכך שהוא מפרט בכל מצב את הסיבוכים האפשריים ומתי מומלץ לפנות לרופא.

מאת: ד"ר יאיר מימון ואסנת עופר, הוצאת עם עובד

 

10. המדריך המקיף לרפואת ילדים

מידע רב ומפורט על כל הנושאים החשובים לבריאות ילדים: בחלק הראשון יש עצות לשמירה על אורח חיים בריא, היגיינה, הימנעות מכוויות שמש ועוד; בחלק השני יש מידע על מחלות ועל תלונות נפוצות, כולל הסימפטומים ודרכי הטיפול; החלק השלישי מכיל מידע הדרוש להורים לשם הגשת עזרה ראשונה במקרים כגון: טיפול בכוויות, פריחות, נשיכות ועקיצות. הספר מכיל ידע רב ומועיל, ובכלל זה מידע מעשי חשוב, כגון: מספרי טלפון, טבלת החיסונים בישראל ועוד.

תרגום: ד"ר יורם פייטלסון, ייעוץ ועריכה מקצועית: פרופ' אתי גרנות - מנהלת מחלקת ילדים במרכז הרפואי קפלן, הוצאת דני ספרים

 

11. המדריך השלם לבריאות הילד

ספר המקיף את ההיבטים הנוגעים לבריאות הילד ולהתפתחותו. בפרק הראשון יש עצות לשמירה על בריאות הילד בנושאים כגון גמילה ותזונה; הפרק השני סוקר מחלות כגון בעיות אוזניים ובעיות עור; בפרק השלישי הנושא הוא טיפול בבעיות רגשיות ובהתנהגות, כגון: ביישנות, קנאה והצקות; הפרק הרביעי סוקר בעיות התפתחות וטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים; הפרק החמישי דן בהתמודדות עם מצבי חירום כגון כוויות, הרעלה ושברים. הספר סוקר את הבעיות ומשלב צילומים, איורים וטבלאות המתמצתות את המידע.

עורך מדעי למהדורה העברית: ד"ר יורם פורת, הוצאת מודן

 

12. עם מי שיחקת בגן היום?

ספר הסוקר את תהליך ההתפתחות החברתית משנת החיים הראשונה ועד גיל בית הספר. הוא כולל תיאוריות מרכזיות בתחום ההתפתחות החברתית בגיל הרך והסברים כיצד המשפחה תורמת להתפתחות החברתית וכיצד הורים יכולים להקנות לילדם מיומנויות חברתיות. הורים רבים מקווים שילדם יהיה מקובל בחברת הילדים, אבל לא יודעים כיצד לסייע לו בכך. ספר זה מתבסס על ידע מחקרי ומסביר כיצד לסייע לילדים להפיק תועלת מהתנסות חברתית.

מאת: ד"ר עדה בקר, הוצאת מכון מופת

 

13. אני - אתה - אנחנו

עיכובים או ליקויים במיומנויות החברתיות אינם נחלתם הבלעדית של ילדים עם קשיים התפתחותיים. המבוגרים צריכים ויכולים לסייע לילדיהם להכיר את העולם החברתי האמיתי. הספר כולל סיפורים המציגים

שאלות ודילמות חברתיות מעולמם של הילדים, המטפלים בנושאים כגון: מהי מקובלות ומהי שייכות, איך להתמודד עם הצקות או עם הרצון לתשומת לב, מה עושים עם ביישנות ופחדים ואיך נותנים ביטוי לרגשות. בסוף כל סיפור יש עצות מעשיות עבור הילד ועבור המבוגר המלווה אותו בקריאה, וגם עצות לפעילות קבוצתית בנושא. ההשראה לעצות היא שיטת הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.

מאת: לאורה וולמר, הוצאת אמציה

 

14. מה יהיה איתו?

עצות להורים כיצד לסייע לילדים לשפר את כישוריהם החברתיים, כיצד לפתח אצלם אמפתיה, כיצד לסייע להם למצות את כישוריהם ולהצליח, כיצד לסייע להם לפתח בעתיד זוגיות אוהבת וכיצד להדריך אותם לחוות אושר. הספר כתוב מתוך ההבנה שאי אפשר לשנות את מבנה האישיות הבסיסי, אבל בעזרת הכוונה מתאימה אפשר לסייע לילדים להפיק את המרב מחייהם. הספר גם נותן עצות המבהירות להורה מתי עליו לקבל סיוע מקצועי, ומתי תמיכתו האוהבת מספיקה.

מאת: פרופ' סוזן אנגל, הוצאת אחלמה

 

 

15. שפה וקוץ בה - לקויות תקשורת, שפה ודיבור אצל ילדים, שני כרכים

ספר המיועד לאנשי מקצוע ולהורים לילדים במצבים של תקשורת לא תקינה. הוא כולל תיאור התפתחות אופיינית של תקשורת, שפה ודיבור ומהן היכולות הביולוגיות, הקוגניטיביות, הרגשיות והחברתיות הנדרשות להתפתחות זו; תיאור מקצועי ומקיף ללקויות שפה, דיבור ותקשורת מלידה עד גיל שמונה. קריאה בספר מאפשרת להבין כיצד לסייע לילד הסובל מלקויות שפה ותקשורת מבחינה רגשית וחברתית, ואיך למנוע את החמרת המצב.

מאת: ד"ר אניטה רום, ד"ר בתיה צור, ורדה קרייזר, הוצאת מכון מופת

 

16. והילד אומר - רכישת שפה ותקשורת בילדות

כל מה שרציתם לדעת על התפתחות השפה אצל ילדים. כיצד מתפתחת השפה, מהם השלבים האופייניים בהתפתחותה מהלידה עד גיל שש - אצל ילדים בעולם ואצל דוברי עברית בפרט, כיצד מבוגרים יכולים לתרום להתפתחות השפה של ילדים ולטיפוחה, ומה קורה אצל ילדים דו לשוניים. פרט למידע מקצועי, יש גם הפניות לספרות מחקרית מעמיקה בנושא.

מאת: ד"ר בתיה צור, ד"ר מיכל סגל, ד"ר אניטה רום, הוצאת מכון מופת

 

 

17. דיאלוג עם ילדים

מידע מקצועי בנושאים החשובים בגידול ילדים מהלידה ועד ההתבגרות, כגון: שינה, חינוך לניקיון, פנאי, פחדים, הליכה לגן ולבית הספר, קשיים בלמידה, יחסי אחים, הקשר עם הסבים והסבתות, הילד וחיות המחמד המשפחתיות, משפחות חד הוריות, גירושים, התמודדות עם אבל ועוד. כל הנושאים מטופלים בליווי דוגמאות מחיי היומיום המובאות כדיאלוגים וכתיאור סיטואציות שגרתיות.

הספר מטפל ברגישות פסיכולוגית בכל ההיבטים של חיי הנפש המשפחתיים, ויכול להיות לעזר רב בעיקר בנושאים מורכבים לשיח משפחתי, כגון: אבל, גירושים, אימוץ ועוד.

מאת: ד"ר עדנה כצנלסון, הוצאת כנרת זמורה ביתן

 

לקרוא - ולשפר את התקשורת המשפחתית (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לקרוא - ולשפר את התקשורת המשפחתית(צילום: shutterstock )

 

18. אחזו בילדיכם

הספר מסביר מדוע הורים חשובים יותר מחברים, וטוען שכשהילד מייחס לדעות חבריו משקל רב יותר מאשר לדעות של הוריו - הדבר מעכב את התפתחותו הבריאה. בספר מוצעות אסטרטגיות להחזיר את הילדים להוריהם בלי לוותר על משמעת ובלי להתחרות במה שמציעים החברים. מנגנוני ההיקשרות ההוריים מתחילים להתפתח כבר בינקות, וכדאי ללמוד עליהם לפני שהילד מוותר על ההורה כמכוון העיקרי. הספר משובץ בדוגמאות מחיי היומיום שמבהירות את התיאוריות המורכבות המוצגות בו.

מאת: ד"ר גורדון ניופלד וד"ר גאבור מאטה, הוצאת לייף סנטר - המרכז להורות מקושרת

 

19. המדריך השלם לפענוח ציורי ילדים

בספר יש הסברים מעמיקים על התפתחות הציור אצל ילדים ועל נושאים שמטרידים הורים ואנשי חינוך, כגון: משמעות השימוש בצבעים מסוימים, מה אפשר ללמוד מציור דמות על תפישת הילד את עצמו, ומה אפשר ללמוד מציור משפחה על תפישת הילד את מיקומו במשפחה ואת יחסו לאחיו. הספר מטפל גם במצבים מיוחדים, כגון: גירושים, מחוננות ובעיות קשב וריכוז אצל ילדים. הספר כתוב בשפה קולחת וברורה, ונעים מאוד לעין בזכות הדוגמאות הצבעוניות של ציורי ילדים המשובצות בו.

מאת: מיכל וימר, הוצאה עצמית

 

20. הציור כראי הנפש

בספר יש הסברים מעמיקים על התפתחות הציור אצל ילדים ועל השימושים שלו ככלי אבחוני. מכוני מיון רבים משתמשים בציור עץ, דמות ומשפחה גם לשם איתור מועמדים למשרות שונות. בספר זה תוכלו ללמוד מדוע, ומה מספר הציור על המצייר. תוכלו לדעת גם כיצד מצוקות שאותן חווה המצייר מתבטאות בציוריו. הספר כתוב בפירוט רב ובשפה מקצועית וכולל הפניות למאמרים מקצועיים.

מאת: ד"ר משה רז, הוצאת רסלינג

 

 

21. ה-ADHD שלי

מידע מקצועי מעמיק על עולמם של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הספר מיועד הן להורים והן לילדים, וכך הילדים הופכים להיות שותפים בהתמודדות עם הבעיה שלהם. בספר יש אגדה המסייעת להסביר לילדים בשפה פשוטה את אופייה של הבעיה הנוירולוגית, תחילה בהפשטה דרך סיפור ואחר כך במינוחים מקצועיים. בסוף הספר מקבל הילד תעודת "מומחה להפרעות קשב וריכוז", מעין אקט סמלי לכך שרכש כלים שיסייעו לו להתמודד עם אופן החשיבה המיוחד שלו.

מאת: לאורה וולמר, הוצאת אמציה

 

22. לגדול אחרת

סקירה של כל פרקי חייו של הילד מהלידה ועד הבגרות, שבמהלכם לכאורה לקות הלמידה או לקות הקשב עשויה להיות סמויה מהעין. הספר מספק ציוני דרך המאפשרים לזהות עדות מוקדמת ללקויות, ומתוך הבנת הקושי הרגשי והחברתי שגורמת הלקות, מוצעות גישות להתערבות ולסיוע. הספר מאפשר להורים, למחנכים ולמטפלים בילד להבין את הבעיה לעומק, ומתוך כך לסייע לו ולא לשפוט אותו, ומפורטות בו הנחיות מעשיות להקניית מיומנויות שמאפשרות לילד להתמודד עם הלקות.

מאת: ד"ר רונית פלוטניק, הוצאת יסוד

 

23. סימני דרך לשילוב בריא של הילד החולה

הספר מסביר את המאפיינים הייחודיים של אוכלוסיית הילדים החולים במחלות כרוניות ונותן סקירה של חשיבות בית הספר לילד החולה, גורמים המשפיעים על הסתגלותו למצבי החולי, תפקיד המורה בשילוב הילד וכיצד לסייע לשילוב יעיל של הילד במסגרת החינוכית והמשפחתית. הספר יכול לספק להורים מורה נבוכים בסוגיות שאינן מטופלות לעומק בספרי ההדרכה הנפוצים.

מאת: ד"ר יוספה איזנברג, הוצאת מכון מופת

 

24. מילון מתמטי לילדים

ספר המיועד לילדים בגילים חמש עד עשר ולהוריהם. הוא כולל יותר מ-200 מושגים בחשבון ובהנדסה המסודרים לפי הא'-ב', עם הגדרה ברורה ודוגמאות מאוירות ומוסברות היטב. פעמים רבות כשהורים נדרשים לסייע בשיעורים, עליהם לדלות ממחשכי זיכרונם את מה שהם למדו בבית הספר. בעזרת המילון אפשר להיזכר ולהסביר בפשטות לילד מושגים בסיסיים. הספר כתוב באופן ברור ולעתים ילדים יוכלו להסתייע בו גם ללא הורה.

מאת: אורה שיינרמן, הוצאת אגם

 

25. איך לגדל ילדים יצירתיים ושמחים יותר

ד"ר פינקי פיינשטיין מציע להורים כלים לפיתוח היצירתיות של ילדיהם, מכיוון שיש להם

תפקיד מכריע בעיצוב אישיות הילד. לשיטתו, כדי לפתח יצירתיות אצל הילד לא די רק להאמין ביכולות הילד, להציב גבולות ולתת חופש לדמיון - אלא קודם כל לטפל בהורה, משום שרגשי האשם והתסכול שמהם סובל ההורה מיצרים אף הם את חופש הדמיון של הילד. בספר מוצעים תרגילים מעשיים לטיפול בכל אחת מהבעיות האלה, וביצועם מאפשר לילד להיות שמח ויצירתי יותר.

מאת: ד"ר פינקי פיינשטיין, הוצאת אורנית

 

26. הדרמה של הילד המחונן

גישה שונה להגדרת מחוננות: המחונן הוא לא רק ילד בעל כישורים אינטלקטואליים יוצאי דופן, אלא גם ילד רגיש וערני המקדים מאוד לקלוט את מה שהוריו מבקשים ממנו, ועלול לוותר על צרכיו שלו כדי לרצות אותם. הורים רבים מבקשים לאתר אצל ילדיהם את זיק המחוננות, ולא בכדי. מערכת החינוך הישראלית נותנת למחוננים מסגרות חינוכיות משופרות הכוללות מעט תלמידים והיחשפות למקצועות מגוונים. ספר זה מציע גישה שונה למחוננות, וכדאי להתייחס גם אליה.

מאת: אליס מילר, הוצאת דביר

 
הכתבה פורסמה בגיליון יוני של המגזין "הורים וילדים "




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדריכי הורות. מידע אמין
צילום: shutterstock
מומלצים