שתף קטע נבחר

האם באמת אפשר לעצור את ההתקרחות?

היא אחד הסיוטים הכי גדולים של גברים, אך גם נשים רבות סובלות ממנה. ההתקרחות פוגעת ביותר ויותר אנשים מדי שנה. למה זה קורה, מה ההבדלים בין גברים ונשים והאם באמת ניתן לעצור את התהליך שכולם כל כך מפחדים ממנו?

זו לא קלישאה שהיופי מתחיל בשיער. כולנו מאבדים ביום רגיל כ-100 שערות, אבל אם זה מגיע למספרים גדולים יותר, מדובר בהתגשמות הסיוט של רובנו. אמנם גברים רבים משלימים עם המצב ואפילו מגלחים את ראשם לפני הזמן, אבל רבים לא מוכנים להשלים עם רוע הגזירה. 

 

 

השיער שלנו צומח מתוך זקיקי השערות בקרקפת, ובדרך כלל, שערה יכולה להמשיך לצמוח במשך מספר שנים. לכל זקיק שערה יש מחזוריות בפעולתו - תקופת צמיחה (אנגן) ואחר כך תקופה קצרה של מנוחה (טלוגן). רוב הזמן, בין 80% ל-% 90 זקיקי השיער הינם במצב צמיחה, והשאר במנוחה.

 

עוד כתבות בערוץ פארם נט:

 

זקיקי השיער בבני אדם במקומות שונים בגוף מצויים כל אחד בשלב אחר של המחזור, וזאת בניגוד לחלק מבעלי החיים בהם יש תיאום (סינכרוניזציה) במחזורי זקיקי השערות עם כניסה משותפת באותו זמן לעונת המנוחה. הכניסה המשותפת של זקיקי השיער למנוחה בבעלי חיים שונים, היא המביאה לנשירה עונתית אצלם.

 

הסיבות לנשירת השיער 

ישנם הבדלים מהותיים בין גברים לנשים. ההתקרחות האנדרוגנטית אצל גברים, נוטה להתפתח באחד ממספר מסלולים מוכרים: בצורת מפרצים, בצורה של נשירה מכוון המצח לכוון הצד האחורי (פרונטואוקסיפיטלית) או באזור הקודקוד.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, אומרת כי בכל מקרה של נשירת שיער, כדאי לחפש את הסיבה 3 חודשים אחורנית לפני התחלת הנשירה. "בגלל שרוב הזמן השיער במנוחה, צריך לחפש את הבעיה בשלב הצמיחה".

 

לגבי נשים, הן נוטות לפתח נשירת שיער מפושטת יותר (מפוזרת בכל הראש) אשר מתפתחת לעתים קרובות לאחר הכניסה לתקופת הבלות. 

 

נשירה זמנית. אצל נשים קיימת נשירת שיער זמנית, הנקראת נשירה מפושטת ובדרך כלל חולפת מעצמה תוך כמה חודשים. ד"ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור ומין, מסביר: "נשירת שיער מפושטת אשר חולפת בעצמה, נפוצה הן בנשים והן בגברים בגילאים שונים. נשירת שיער כזו קרויה טלוגן אפלוביום, (TELOGEN EFLUVIUM)".

 

לחץ נפשי. ד"ר ורנר מסביר:  "מצבי סטרס ומתח פיזי או נפשי, גורמים למעבר מוקדם של זקיקי השערות המצויים במצב של צמיחה, למצב של מנוחה (טלוגן), עם נשירה חריפה ובכך כמות השיער פוחתת.

 

"טלוגן אפלוביום מופיעה בדרך כלל מחודש וחצי ועד כארבעה חודשים לאחר מצב של לחץ גופני או נפשי בעקבות מחלה קשה, לידה קשה, פציעה, ניתוח, דיאטה חריפה או מתח נפשי. בדרך כלל, הבעיה תחלוף ללא טיפול תוך כ- 6 חודשים".

  

אחרי לידה. נשירת שיער אשר מאוד נפוצה אצל נשים הנמצאות כמה חודשים אחרי לידה, הינה מצב הדומה לטלוגן אפלוביום. בזמן ההיריון קיימת השפעה הורמונלית חזקה, אשר מעלה את אחוז זקיקי השערות (והשערות) המצויים בשלב צמיחה. השפעה הורמונלית זו חולפת בהדרגה לאחר הלידה.

 

הפרעה הורמונלית. הפרעות הורמונליות ובעיקר הפרעות בבלוטת המגן עלולות לגרום לנשירת שיער.

 

אנמיה או חוסר ברזל. לעיתים אף ללא אנמיה גלויה.

 

איבוד שיער אנדרוגנטי (איבוד שיער גברי). בדרך כלל רואים את ההתקרחות האופיינית לגברים בצורת מפרצים בצידי המצח, או ברוב הקרקפת, אולם לעיתים קרובות נשירה "גברית" בנשים יכולה להביא לנשירת שיער מפושטת.

 

ד"ר אינס ורנר, מומחית למחלות עור, לשעבר נשיאת החברה הישראלית לכירורגיה דרמטולוגית, מסבירה כי, תהליך ההתבגרות מלווה בנשירת שיער הן בגברים והן בנשים. נשירה זו המופיעה בדרך כלל בגיל העמידה קרויה נשירה אנדרוגנטית (נשירה גברית תורשתית). היא קרויה כך מאחר והיא מופיעה בעיקר בגברים.

 

"המנגנון המדויק לנשירה האנדרוגנטית אינו ברור דיו. ברור שגורמים גנטיים תופשים תפקיד חשוב בקיומה של נשירה זו. בנוסף, ברור להורמונים השפעה חזקה על נשירת שיער", היא אומרת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

   

מהו הטיפול המומלץ?

אם נעשתה אבחנה של טלוגן אפלוביום אין צורך כלל בטיפול. אותם זקיקי שיער שנכנסו למצב מנוחה יעברו לבסוף למצב צמיחה ויושג שוב המצב שמעל 80 אחוזים מזקיקי השיער יהיו במצב של צמיחה (אנגן). הטפולים התרופתיים השונים לטיפול בנשירה, מכוונים לכך ומנסים לגרום לזקיק לחזור וליצר שוב שיער ארוך (TERMINAL HAIR).

 

אפשרויות הטפול התרופתי שהיו קימות עד לאחרונה היו מוגבלות ביותר. התכשיר היחיד במריחה שיש הוכחות חד משמעיות לכך שהוא משפיע על צמיחת שיער היה מינוקסידיל (ריגיין, מינוקסי ו -נוקסידיל).

  

קטרון מוסיפה כי הבעיה העיקרית היא שיעילותו מוגבלת (ביותר ו) , צריך להשתמש בו במהלך 4-6 חודשים, לפני שניתן לראות תוצאות (אם בכלל. ואם אכן קיימת צמיחת שיער, אפשר לתאר אותה כדלה ביותר ובמיוחד) כשטפול זה מופסק השיער חוזר למצבו לפני הטפול. - יעילותו מוגבלת, יש להשתמש 3 חודשים עד שרואים תוצאות, לרב עוצר את הנשירה ובאחוז קטן מעודד צמיחה.

 

מריחת המינוקסידיל תהיה ישירות על הקרקפת, במינון של פעמיים ביום על שיער יבש, בצורת עיסוי עדין להחדרת החומר והמרצת הדם ולא לחפוף הראש במשך שעתיים לאחר הטפול.

 

הפרופסיה, טיפול תרופתי לבליעה, (FINASTERIDE PROPECIA) נמצא תקופה ארוכה בכותרות. "זהו הטפול היעיל ביותר אך יש עדיין דעות מנוגדות למידת יעילותו.  הוא אסור לחלוטין לשימוש ע"י נשים בהריון, הוא עלול לגרום למומים בעובר ולכן קיים איסור חמור להשתמש בו בנשים בגיל הפוריות", אומר ד"ר ורנר.

 

המינון המומלץ הוא פינסטריד, כדור של (1 מ"ג) ליום. את התוצאות ניתן לראות, רק לאחר טפול של לפחות 3 חודשים. הפסקת הטפול מביאה בדרך כלל לאבוד השיער שהושג כתוצאה מהטפול תוך כשנה. תופעות הלוואי מהטיפול נדירות, וביניהן ירידה בחשק המיני (LIBIDO) או בזקפה (ERECTION) אשר נצפו באחוז קטן של המטופלים (ללא משמעות סטטיסטית). גם במקרים אלו הפסקת הטפול הביאה להעלמות תופעות הלוואי.

  

טיפולים כירורגיים

לדברי ד"ר ורנר, טפולים כירורגיים על ידי השתלת שיער או SCALP REDUCTION (כריתת חלק קרח של הקרקפת וקרוב הקצוות הנותרים) די מוגבלים ביכולתם. הם טובים בעיקר לאבוד שיער חלקי (במפרצים, באזור פרונטואוקסיפיטלי (מצח-קודקוד)). הם אינם מתאימים לאבוד שיער מפושט.

 

בהשתלת שיער מוציאים באופן כירורגי זקיקי שיער באזור העורף ושותלים אותן בצד הקדמי. שיער זה מחזיק מעמד לכל החיים או לפחות כל עוד השיער באזור ממנו נלקחו זקיקי השערות להשתלה ממשיך לצמוח.

 

בדרך כלל יש צורך במספר מחזורים של השתלה (הפרש הזמן בין השתלות חוזרות הינו בדרך כלל כ- 6 חודשים). לאחר ההשתלה נושר רב השיער המושתל ורק 3 חודשים לאחר מכן הוא מתחיל לצמוח שוב.

 

טיפולים טבעיים

  • קטרון מסבירה כי שינוי בתזונה עשוי אף הוא לסייע בפתרון בעיית נשירת השיער. בנוסף, יש מוצרים טבעיים שיכולים לעזור בפחתת הנשירה ובהגברת הצמחיה כמו: 
  • סטרונג הייר של לייף
  • רוטסHR לגבר ולאישה של אלטמן
  • BIOSIL של אלטמן
  • סולגאר קומפלקס NHS

 

לדברי קטרון, שמפו המותאמים לטיפול בשיער יעילים ביותר למניעת נשירה. "המוצרים הטבעיים בהם ממריצים זרימת דם ומחזקים את זקיקי השיער ותורמים לחוזק השיער".

 

פיטואקסיל לגברים - שמפו לשיער דליל. רכיבים פעילים: ג'ינקו בילובה, גווארנה, ג'ינג'ר, תה ירוק- רכיבים טבעיים הממריצים את הקרקפת וזרימת הדם לזקיק

השערה, לחיזוק השיער מהשורש. כמו גם  תמצית ג'ינסנג, ויטמין PP, אבץ וגליקופוטאינים מתפ"א, הידועים כממריצים את עור הקרקפת ומסייעים באיזון תאי הקרקפת החדשים וחיזוק השיער.

 

פיטוציאן טיפול בשיער דליל לנשים - תכשירים טבעיים שמפו ואמפולות, השמפו  משלב מרכיבים פעילים טבעיים, זרעי ענבים, ג'ינקו בילובה, שמן קוקוס ותמצית עץ כינין, הידועים כממריצים את הקרקפת, מסייעים ביצירת תאים חדשים ובחיזוק השיער, וכן ויטמינים הידועים בספרות כמווסתים את הפרשת עודף החלב ומעניקים לחות לשיער.

 

חידושים

על פי מחקרים, בשנים האחרונות יש דיווחים על כך שלטנופרוסט, שהיא דמוית מולקולת הפרוסטגלנדין שמשמשת היום כתרופה ליתר לחץ תוך עיני, מסוגלת להצמיח שיער בשלב זה  מבוצעים מחקרים לבדיקת אפשרות טיפולית במוצר זה.

 

חידושים נוספים שיהיו בתחום יבואו מתחום הקוסמטיקה. אמנם יעילותם הינה מוגבלת אך יש כבר מספר מולקולות המשולבות בתכשירי קוסמטיקה ושאולי מזרזות קצת צמיחת שיער.

 

סרום לשיער של דר' צ'ן. הסרום טבעי וקל לשימוש ומסייע לכם להזרים דם לזקיקי השיער למראה שיער מלא, עבה ובריא יותר. נוסחתו מורכבת מרכיבים טבעיים בלבד, המאזנים את השמנים הטבעיים בעור הקרקפת, ובאותה עת מונעים קשקשים ויובש בשיער.






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם אפשר למנוע את ההתקרחות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים