שתף קטע נבחר

צילום: מוטי קמחי

הדרישה ל"פשע שנאה": רלוונטי במשפט רצח?

בקהילה הגאה אמרו כי בניגוד להערכת המשטרה הרצח בברנוער הוא פשע שנאה. מומחים משפטיים מנסים לבאר את הסוגיה על היבטיה השונים ואומרים: "מניע שנאה הוא סיבה להחמרה"

"לפשע שנאה אין משמעות מיוחדת במקרה של רצח שמחייב עונש של מאסר עולם", כך מסביר פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט פלילי באוניברסיטת חיפה, בעקבות מעצרם של שלושה חשודים במעורבות ברצח בברנוער שאירע ב-2009.

 

במשטרה אמרו היום (ה') במהלך הדיון בהארכת מעצר החשודים כי לא מדובר בפשע שנאה. המניע היה ככל הנראה נקמה. למרות זאת, יש האומרים כי מדובר בפשע שנאה. "זה היה פשע שנאה. פשע שנאה גדול ונוראי", כתב מנחה הטלוויזיה, אסי עזר. "ירי חסר שליטה בעשרות צעירים, שעדיין לא מלאו להם 18, הוא פשע שנאה". איתי פנקס, שהיה בעבר חבר מועצת העיר תל-אביב ויו"ר אגודת הלהט"ב, התייחס גם הוא לנושא ולמעצר הבכיר בקהילה: "השימוש במונח 'בכיר', מנסה לעוות את העובדה שנעשה כאן פשע שנאה, שנרצחו ונורו אנשים שהרוצח לא הכיר, רק בגלל נטייתם המינית".

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

"לחומרה היתרה של פשע שנאה אין משמעות מיוחדת כשמדובר בעבירה שהעונש המקסימלי עליה הוא יותר מחמש שנות מאסר", ציין פרופ' גרוס. לדבריו, הסעיף בחוק העונשין שמגדיר פשע שנאה התווסף ב-1995 והוא מבוסס על דוגמאות מהחוק האמריקני והאירופי. לפי החוק, עבירה המוגדרת פשע שנאה מבוצעת תוך מניע של גזענות או עוינות כלפי ציבור מחמת דת, קבוצה דתית, מוצא עדתי, נטייה מינית או היותם עובדים זרים.

 

במשטרה אומרים כי לא מדובר בפשע שנאה. אחד החשודים, היום (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
במשטרה אומרים כי לא מדובר בפשע שנאה. אחד החשודים, היום(צילום: מוטי קמחי )

 

לפי החוק, עונשו של פשע שנאה כפול מהעונש שיוטל בגין אותה עבירה אם היא מבוצעת ממניעים "רגילים" עד למקסימום של 10 שנים לעונש המוכפל. "המניע הגזעני של פשע השנאה, או המניע של שנאת האחר על רקע דת, נטייה מינית וכו' מצביע על מסוכנות רבה. זה מה שהביא את המחוקק לחשוב, שאם הוכח כי המניע לפשע הוא שנאה, יש לכפול את העונש. בכל מה שנוגע לדיונים 'רגילים' בית המשפט יכול להחשיב את המניע כנסיבה להקל או להחמיר", הזכיר פרופ' גרוס.

 

"עם זאת", ציין פרופ' גרוס, "כשמדובר בפשע שנאה המניע של שנאת האחר הוא תמיד סיבה להחמיר בענישה. כמובן שבבית המשפט יהיה צורך להוכיח כי המניע לאירוע הוא אכן מניע גזעני, או מניע של שנאת אחר".

 

פענוח הרצח בבר נוער - דיווחים נוספים ב-ynet:

חשוד, לא ברצח: הלם ממעצר הפעיל שדאג לנערים

"החשוד ברצח בברנוער הפליל עצמו בחקירה"

פצועים מהברנוער: זו סגירת מעגל, אבל אין נחמה

 

עו"ד אבי שי היה בעבר ראש לשכת תביעות במחוז צפון במשטרה וראש אגף החקירות במחוז, וכיום הוא סנגור פלילי. לדבריו, בחלק מהמקרים מודים מבצעי פשעי שנאה במעשים מתוך אידיאולוגיה. עם זאת, אם הם אינם מודים, הוכחת המניע היא לרוב החלק הקשה ביותר בתביעה. "הרעיון המרכזי הוא להידרש למחשבה הפלילית של הנאשם. כדי שנוכל להגדיר שעבריין ביצע את המעשה מתוך שנאת האחר ואורח החיים שלו, הוא צריך להודות בכך.

 

עו"ד שי הוסיף כי "אם הוא אינו מודה, ברוב המקרים אי

 אפשר להוכיח את המחשבה הפלילית והמניע, אלא מתוך הנסיבות. המבצע עשוי להשאיר אחריו עקבות - כתובות נאצה או אם היה נתון למעקב משטרתי, שיחות והאזנות סתר שבהן הוא מציג את דעותיו. אם יש די ראיות נסיבתיות מהסוג הזה, בית המשפט עשוי להשתכנע שמדובר בפשע שנאה".

 

לדברי עו"ד שי, קשרים עם ארגונים גזעניים או אמירות שעולות בקנה אחד עם שנאת האחר, אינם נחשבים באופן אוטומטי כמניע לפשע שנאה. "תאר לעצמך, רק לשם הדוגמה, אדם החבר בארגון גזעני, שפוגע באדם מהגזע האחר, לאחר שזה יצא עם אשתו. האם מדובר בפשע שנאה, או בפשע על רקע קנאה? כמובן שבמקרה כזה נשאלת השאלה אם היה מגיב באותה צורה, לו האדם שלכאורה פגע בו, היה מהגזע 'הנכון'. לפעמים קל יותר להוכיח כי אדם ביצע מעשה פשע מסוים, מאשר להוכיח את הכוונה שעמדה מאחוריו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
החשוד המרכזי ברצח, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים