שתף קטע נבחר

מי הדליף? תיחקר חשיפת הציתותים בארה"ב

סוכנות המודיעין הלאומי הגישה בקשה לפתוח בחקירה פלילית לאיתור מדליפי המידע על תוכנית המעקב נגד אזרחים בטלפונים, שירותי האינטרנט והרשתות החברתיות. ראש הסוכנות תקף: "התקשורת הציגה תמונה מעוותת, הנזק עצום"

פרשת הציתותים בארה"ב מגיעה לשלב החקירה: סוכנות המודיעין הלאומי, ארגון הגג של 16 סוכנויות הביון בארה"ב, בהם ה-CIA, ה-FBI, הגישה הלילה (יום א') בקשה רשמית לפתוח בחקירה פלילית לאיתור מדליפי המידע על תוכנית המעקב הסודית שלה שנחשפה לפני שלושה ימים ב"גרדיאן" הבריטי וב"וושינגטון פוסט". הבקשה לחקירה פלילית הועברה למשרד המשפטים האמריקני.

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו ונפרסם את התגובות הנבחרות

 

עוד חדשות מהעולם:

דיווח: ארה"ב מתגייסת למלחמת סייבר במזה"ת

3 שנים לאחר הבגידה: הנסיכה השבדית התחתנה

כלב הציל תינוקת שנזרקה ברחוב בבנגקוק

 

בממשל ובמודיעין האמריקני הביעו דאגה חמורה מנזקים לביטחון המדינה כתוצאה מהדלפת תוכניות הציתות הסודיות, שלפיה הממשל ריגל אחר טלפונים של מיליוני אזרחים וגם דרך שירותי האינטרנט והרשתות החברתיות.

 

חשיפת ה"וושינגטון פוסט" על הציתותים בענקיות האינטרנט (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
חשיפת ה"וושינגטון פוסט" על הציתותים בענקיות האינטרנט(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 

 (תרשים: וושיננגטון פוסט) (תרשים: וושיננגטון פוסט)
(תרשים: וושיננגטון פוסט)

 

הנשיא אובמה החליט לא להתקפל מול הביקורת הציבורית הקשה על פיקוח נוסח "האח הגדול" על רישום ואגירת כל מספרי הטלפונים בארה"ב, אימיילים, צ'אטים ברשתות חברתיות ושיחות בסקייפ. אתמול אמר הנשיא האמריקני כי אי אפשר לבקש 100% ביטחון ולשמור ב-100% על זכויות הפרט.

 

הלילה נכנס לפעולה ראש המודיעין הלאומי, ג'יימס קלאפר, שמתח ביקורת קשה על חשיפת הפרשה באמצעי התקשורת: "הפרסומים ב'וושינגטון פוסט' וב'גרדיאן' מציגים תמונה מעוותת בצורה משמעותית", תקף קלאפר. בראיון לרשת NBC אמר בכיר המודיעין האמריקני כי "אנחנו מאוד מודאגים ממה שקורה. עבורי זה פשוט קורע לב לראות את הנזק החמור והעצום שזה גורם ליכולות המודיעיניות שלנו".

 

קלאפר, גנרל בכיר בדימוס בחיל האוויר האמריקני, הבהיר בראיון כי בשבוע האחרון נחשפו אמצעים שנוקטת קהילת המודיעין כדי לשמור על חיי אמריקנים, אך תקף את אמצעי התקשורת בטענה שהם אינם מוסרים את המידע המלא.

 

כדי להרגיע קצת את הציבור מהסערה המשתוללת, שחרר קלאפר לפרסום חלק מהפרטים על תוכנית הציתותים, שפועלת תחת מטריית החוק הפטריוטי שחוקק לאחר מתקפת פיגועי ה-11 בספטמבר.

 

גוגל ופייסבוק ניהלו מו"מ עם הממשל כדי לספק גישה לשרתים?

ראש המודיעין הלאומי תיאר מקרים של איסוף נתונים על מספרי טלפון שהביאו להצלחה בסיכול פיגועים: "איסוף המודיעין תרם באופן משמעותי למבצעים מוצלחים לסיכול הפצת נשק להשמדה המונית וטכנולוגיות הקשורות לזה", תיאר הבכיר האמריקני. אחת הטענות היא שהמעקב אחר הטלפונים תרם לסיכול פיגוע שתוכנן להתבצע ברכבת התחתית של ניו יורק.

 

עותק של הפקודה להעביר את רישומי השיחות ל-NSA (צילום: AP) (צילום: AP)
עותק של הפקודה להעביר את רישומי השיחות ל-NSA(צילום: AP)

 

קלאפר פרסם גם הצהרה, שלפיה הממשל אינו משיג מידע באופן חד-צדדי משרתי חברות המחשבים. על תוכנית PRISM, תוכנית הציתותים דרך ענקיות האינטרנט כמו גוגל ופייסבוק, טען קלפאר כי היא אינה נועדה לאיסוף סודי או לכריית נתונים אלא מדובר במערכת מחשב ממשלתית פנימית שמשמשת לתיאום של איסוף מידע מודיעיני זר מספקי שירותי אינטרנט. ראש המודיעין ציין כי היא בוצעה על פי סמכות חוקית של הממשל ובהרשאת בית משפט.

 

במקביל, ענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל, פייסבוק, אפל ומיקרוסופט הכחישו שהן מעניקות גישה ישירה לשרתים שלהן עבור הממשל האמריקני ואף טענו כי מעולם לא שמעו על תוכנית PRISM. עם זאת, ב"ניו יורק טיימס" דווח בסוף השבוע כי החברות הללו היו במו"מ עם הממשל כדי לספק גישה למטרותיו המודיעיניות.

 

בנוסף, בכירים בבית הלבן ובמערכת המודיעינית תקפו את חברי קונגרס הקונגרס על צביעות לאחר שבבית הנבחרים טענו כי לא יידעו אותם. הבכירים אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי חברי קונגרס תודרכו לא פחות מ-13 פעמים בשימועים מסווגים מאז שנת 2009 כד להסביר את הצורך באיסוף תכתובות אלקטרוניות לטובת הביטחון הלאומי.

 

בקונגרס טענו מנגד כי התדרוכים היו מעורפלים והמגבלות החוקיות על המידע המסווג מנעו מהם לקיים דיון אמיתי על תוכניות הציתותים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש סוכנות המודיעין הלאומי ג'יימס קלאפר
צילום: AP
צילום: AP
משיב מלחמה. הנשיא אובמה
צילום: AP
מומלצים