שתף קטע נבחר
צילום: index open

סבתא בישלה קובה טבעוני

שיראל אורגד גייסה את סבתה מזל, לסשן של אוכל טבעוני שמבוסס על מטעמי המטבח העיראקי המסורתי. ביחד הן מכינות קובה בכל מני סגנונות (יש גם קובה סלק!), אורז מלא מושלם וגם קציצות אורז אפויות בתנור

שורשיו של הסיפור שלפניכם נעוצים בשיחה שהתקיימה לפני מספר שנים בין אבא שלי לאחיו. אבי, שניסה לשכנע את אחיו להפסיק לעשן, שאל את אחיו בפעם המיליון בערך: "למה אתה מעשן כל כך הרבה אם אתה יודע כמה זה רע?" אחיו ענה לו: "ולמה אתה אוכל כל כך הרבה שוקולד? אתה יודע כמה זה רע?"

 

עוד בערוץ האוכל:

 

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
(צילום:גל אשכנזי)

 

זהו. המשפט הזה השפיע בצורה עמוקה, מיסטית אפילו אפשר לומר על אבא שלי, שישב במשך כמה ימים בספריה לבירור מעמיק לגבי איכות המזון שהוא אוכל. לאחר המחקר הקטן הזה אבי הפסיק לאכול מגוון דברים שעד אז נהג לצרוך באופן קבוע: קמח לבן, סוכר לבן, אורז לבן, בשר, עוף, דגים, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח ומה לא. 

 

אמו של אבי, סבתא שלי, עיראקית גאה לא הבינה מה נפל עליה. פתאום בנה הקטן מתחיל להטיל סנקציות על האוכל הביתי האהוב שהיא מכינה מזה שנים. אבל כמו כל אמא טובה היא שינסה מותניים ואימצה באהבה את הרגלי האכילה החדשים והמוזרים של אבא.

 

הניסוי המשפחתי הזה הוביל לפתיחה של אחת המסעדות הטבעוניות הראשונות בארץ בשם "בחזרה לטבע" לפני 35 שנה, בכיכר מסריק שבתל אביב.

 

סבתא שהיא טבחית במקצועה, הינדסה את מטעמי העדה העיראקית כך שיתאימו לטבעונים של העיר העברית הראשונה.

 

אני כבר נולדתי לתוך המציאות הזאת. נולדתי לבית צמחוני-טבעוני. אגב - לא פשוט בכלל עבור אמא שלי שמגיעה מבית ארגנטינאי בו בשר זה דרך חיים, לא פחות.

 

לרגל שני צמחוני גייסתי את סבתי, הגברת מזל סיני למתכונים טבעוניים ומושקעים המבוססים על המטבח העיראקי.

 

טיפ: זה רק נראה מורכב! ההכנה לוקחת כשעה - כולל כלים. שווה את ההשקעה? בהחלט.

 

קובה - מתכון בסיסי

קובות הן מאכל שיכול להוות ארוחה שלמה. לרוב הן ממולאות בבשר, מאד משביעות ומכילות גם ירקות. במתכון שלפניכם יש את תורת הכנת הקובות הטבעוניות עם שני רטבים מומלצים.

 

המרכיבים:

לקובות:

1.5 כוס סולת מלאה

1/2 כוס מים

2 כפות שמן

1/2 כפית מלח

 

למילוי הקובות:

1 בצל, חתוך לקוביות קטנות

1 גזר בינוני, מגורד

2 כפות גרעיני חמניה קלויים

1/4 כוס אגוזי מלך קצוצים - לא קלויים!

1 כף רוטב סויה

1/2 כפית מלח

1 כפית כורכום

4-5 שיני שום קצוצות

 

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

זהו קובה יש. עכשיו רק נשאר לבחור את הרוטב  (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
זהו קובה יש. עכשיו רק נשאר לבחור את הרוטב (צילום:גל אשכנזי)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב. מוסיפים את יתר מרכיבי המילוי וממשיכים בטיגון תוך כדי עירבוב, במשך כ-10 דקות.
  2. מכינים את הקובות: מערבבים את כל החומרים של הקובות עד שנוצר מעין בצק אחיד הניתן לעיבוד.
  3. לוקחים מתערובת ה"בצק" כדור בגודל של כדור פלאפל. יוצרים בו גומה קטנה ומרחיבים אותה עד שנוצרת מעיין קערה קטנה בעובי של 1/2 ס"מ. ממלאים אותה בכפית מהמילוי, וסוגרים אותה לקובה. מניחים את הקובה על צלחת שטוחה.

 

ישנם אוכלי בשר מובהקים שטעמו את הנ"ל וממש התלהבו, ומאז אין להם בעיה להמיר את הקובה המקורית בתחליף המזין והבריא שלה!

 

קובה שואנדר- רוטב סלק

1 בצל חתוך לקוביות קטנות

2 סלק מגורד בפומפיה עבה

מים רותחים

1 כפית מלח

1/2 כפית רוטב סויה

1/2 כפית כורכום

 

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
(צילום:גל אשכנזי)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל עד שמזהיב. מוסיפים את חצי מהסלק ומטגנים קלות.
  2. מסדרים את הקובות מעל הבצל והסלק.
  3. מכסים במים רותחים ומוסיפי את התבלינים והסלק שנשאר. מבשלים את הקובות עם מכסה סגור על אש נמוכה במשך 20 דקות.
  4. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.

 

קובה ברוטב אדום

1 בצל, חתוך לקוביות קטנות

4-5 עגבניות, חתוכות לקוביות קטנות

3-4 גבעולי סלרי, קצוצים

1 קישוא בינוני, חתוך לעיגולים (או חצאי עיגולים, תלוי בגודל שלו)

1/2 כוס רסק עגבניות

3-4 שיני שום, קצוצות

1 כפית סוכר חום

1 כפית מלח

1 כפית כורכום

1/2 כפית פלפל שחור

מעט שמן קנולה

מים רותחים

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
(צילום:גל אשכנזי)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל במעט שמן עד שמזהיב. מוסיפים את הסלרי, הקישוא, העגבניות והשום, וממשיכים בטיגון תוך כדי עירבוב במשך 3 דקות. מוסיפים את הרסק ומכסים במים רותחים.
  2. מסדרים את הקובות מעל הירקות. מכסים שוב במים רותחים.
  3. מוסיפים את התבלינים ומבשלים עם מכסה סגור על אש נמוכה במשך 20 דקות.
  4. טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך.

 

אורז מלא

אורז מלא הוא מאכל שאוהבים להוציא לו שם רע. אם היה לו עו"ד הוא היה עסוק מאוד בהגשת תביעות דיבה אבל את האורז המלא של סבתא שלי - כל מי שטעם אהב. אז הנה לכם המתכון הסודי (כבר לא) והמושלם של אורז מלא.

 

המרכיבים:

2 כוסות אורז מלא, מושרה במים ללילה

1 בצל קצוץ קטן

4 כוסות מים רותחים

1/2 כפית מלח

מעט שמן קנולה

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל עד שמזהיב. מוסיפים את האורז - מסונן ממי ההשרייה - ומטגנים עם הבצל. מוסיפים את המלח ומערבבים.
  2. מוסיפים את המים הרותחים ומבשלים עם מכסה פתוח על אש גבוהה במשך כ-3 דקות.
  3. מורידים את האש ומכסים את הסיר. מבשלים על אש נמוכה במשך 25 דקות.
  4. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור לעוד 20 דקות. שימו לב: השלב הזה חשוב כי הוא עוזר לריכוך נוסף של האורז אם פותחים את הסיר בשלב הזה האדים יוצאים ולא מבשלים את האורז.

 

קבב אורז

עוד מנה שהייתה פופולרית מאד במסעדה היא הקבב אורז - מעין קציצה שמבחוץ עשויה מאורז מלא והמילוי עשוי מסויה ותבלינים. אפשר גם לנסות מילויים אחרים - הקלאסי מכולם הוא הסויה.

 

המרכיבים:

2 כוסות אורז מלא מבושל

מעט שמן קנולה

מעט פפריקה לקישוט

 

למילוי:

1 בצל קצוץ

2 כוסות סויה, מושרות במים רותחים - לשעה לפחות

1 כפית פפריקה

1/2 כפית כורכום

1/4כפית פלפל שחור

1/2 כפית מלח

1 כף רוטב סויה איכותי

מעט שמן קנולה

1/2כוס מים רותחים

 

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
(צילום:גל אשכנזי)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל עד שמזהיב. מערבבים את כל התבלינים בכוס עם המים הרותחים.
  2. מוסיפים את הסויה ומיד גם את הכוס עם התבלינים. מערבבים היטב כך שכל הסויה תקבל טעם וצבע מהתבלינים.
  3. מבשלים בטיגון תוך כדי עירבוב עוד 5-7 דקות על אש בינונית.
  4. טועמים, מתקנים תיבול לפי הצורך ומורידים מהאש.
  5. מכינים את הקבב: טוחנים את האורז במעבד מזון עד לקבלת מרקם אחיד.
  6. לוקחים מהבלילה כדור בערך בקוטר 4 ס"מ, יוצרים בו גומה, ממשיכים להרחיב אותה עד שנוצרת מעין קערה, ממלאים אותה בכף מהמילוי וסוגרים אותה לכדור. מגלגלים את הכדור בין הידים כדי ליצור צורה של קבב.
  7. מסדרים את כל הקבבים בתבנית משומנת ומורחים עליהם שמן מעורבב עם פפריקה - בשביל הצבע.
  8. אופים את הקבבים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות, במשך 15 דקות.

 

 (צילום:גל אשכנזי) (צילום:גל אשכנזי)
(צילום:גל אשכנזי)

 

רוצים לשאול את שיראל שאלה קולינרית? היא מחכה לכם בפייסבוק שלה

 

תודה מיוחדת לסבתא של שיראל אורגד, על כל המתכונים הנפלאים!

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:גל אשכנזי
קובה סלק
צילום:גל אשכנזי
צילום:גל אשכנזי
יש קובה! ועוד של סבתא!
צילום:גל אשכנזי
מומלצים