שתף קטע נבחר

ניצול בני נוער - מתכון בטוח להרס שוק התעסוקה

להפרת הזכויות, הניצול וההתעמרות שפוגשים עשרות אלפי בני הנוער שעובדים בקיץ, יש השלכות שמעצבות לרעה את פני שוק העבודה הישראלי. על המעסיקים מוטלת אחריות כבדה בעיצוב דפוסי ההעסקה שהם יטמיעו בהמשך חייהם. דעה

החופש הגדול כבר בפתח ובקרוב שוב נראה רבבות בני נוער מסייעים למפעילי קייטנות, עובדים כסדרנים בבתי קולנוע, ממלצרים בחתונות או לוקחים מאיתנו הזמנה בדוכן המזון המהיר. רבים מהם יפגשו בדפוסי העסקה לא חוקיים, אך מעבר לשאלות המשפטיות החשובות הכרוכות בכך - עולות גם השלכות חינוכיות שעלולות לעצב לרעה את פניו של שוק התעסוקה הישראלי בטווח הארוך.

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

 

כ-24 אלף בני נוער בגילאי 15 עד 17 משתתפים באופן קבוע בשוק העבודה המקומי, ואלפים נוספים מצטרפים אליהם במהלך חופשת הקיץ. בני הנוער הרבים הללו חשופים מדי יום להפרת זכויות, לניצול, ובמקרים קיצוניים אפילו להתעמרות מידי מעסיקים המנצלים את חולשתם ואת ההיצע הגדול של בני נוער התרים אחר עבודה.

 

מעבר לעובדה שמדובר בדפוסי העסקה בלתי חוקיים ובלתי מוסריים, התנהגות פוגענית כלפי בני נוער מעבירה מסר רע מאוד כלפי הדור הבא של העובדים במשק. למעשה, שוק העבודה הישראלי מחמיץ כך הזדמנות להכשיר באופן מקצועי ואתי את הנערות והנערים שזו להם העבודה הראשונה או השנייה בחייהם לאתגרי הקריירה הצפויים להם.

 

נערה או נער, שכבר במפגש הראשון שלהם עם שוק העבודה נתקלים בתרבות של תשלום מתחת לשכר המינימום, העברת כסף "בשחור" ללא תלוש וללא תשלום מסים או כלכלה "אפורה" בה המעסיק מעדיף לחסוך עוד כמה גרושים בביטוח לעובד - לא יהפכו להיות "מפוכחים" או "משופשפים" בבגרותם. הם פשוט יגיעו אל מקומות העבודה אחרי הלימודים והצבא כשהם ציניים יותר, ברוטליים יותר וסביר שינחילו גם לעובדים סביבם או מתחתם את נורמות הג'ונגל שהכירו מגיל צעיר. חבל.

 

הזדמנות לחנך את הדור הבא

כל מי שמעסיק בני נוער נושא באחריות כבדה. כשם שלהורים ולמורים כח לעצב ולחנך, כך גם האופן בו מנהל המעסיק את יחסי העבודה, מציית לחוקי העבודה, ומתנהל בשיקול דעת אל מול עובדיו הצעירים מעצב במידה רבה את דפוסי ההעסקה שיטמיעו האחרונים בהמשך חייהם המקצועיים.

 

יתרה מכך: עבודת בני נוער בקיץ עשויה להיות הזדמנות לחנך את הדור הבא שלנו להתנהלות עצמאית, נבונה ואחראית כמחפשי עבודה וכעובדים – החל מניהול משא ומתן מול המעסיק, דרך ביצוע מטלות ועמידה ביעדים, וכלה בהתנהלות פיננסית נכונה בחשבון הבנק, באשראי, וכיוצא באלה.

 

הדבר נכון במיוחד שעה שמדובר בבני נוער בסיכון. אלה, המתמודדים עם קשיים אישיים, משפחתיים וחברתיים גדולים לאין שיעור - יהיו הראשונים להרוויח מכך שמעסיקים יתנו להם "דוגמא אישית" של העסקה מכבדת ושוויונית וישדרו להם כך מסר אופטימי בדבר שילובם בחברה.

 

גם המעסיקים יכולים להרוויח על הדרך. כך למשל, ענף התיירות המשווע לעובדים בקיץ עשוי ליהנות מכיח העבודה הנמרץ והמחויב שמציעים לו בני הנוער השוהים במסגרות בלתי פורמליות ובכפרי הנוער.

 

מי שנושאות על כתפיהן את האחריות הגדולה לעסקת מאות בני הנוער בקיץ הקרוב, הן הרשויות המקומיות. חובה עליהן לייצר מנגנונים שיבטיחו תשלום שכר הוגן כחוק לבני הנוער, בין אם דרך עמותות, החברה הכלכלית העירונית או דרך מתנ"סים מקומיים.

 

העסקת בני נוער בחופש הגדול היא אפוא כר פורה לניצול, אך גם הזדמנות לחנך ולהכשיר את הדור הצעיר לקראת השתלבות עתידית כבוגרים בשוק התעסוקה. האחריות שלא להחמיץ את ההזדמנות הזו מוטלת על על המדינה, על המעסיקים וכן, גם על בני הנוער עצמם.

 

הכותב מנהל את תכנית "עשינו עסק – מיזמים עסקיים חינוכיים לנוער בסיכון" בארגון ציונות 2000

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
יריד תעסוקה לבני נוער
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים