שתף קטע נבחר

כמו כולם: גם במצרים יחכו בקרוב לקולות החיילים

בית המשפט העליון אישר בהחלטה תקדימית לחיילים ושוטרים להצביע בבחירות - לראשונה מאז שנות ה-70. האיסלאמיסטים זעמו על הפסיקה בעוד הליברלים ואנשי האופוזיציה בירכו: "יש מדינות שמעניקות לאנשי הצבא שלהן להצביע בבחירות ובהם דרום אפריקה, ברזיל, הודו, רוסיה, ארצות הברית, ואפילו ישראל"

סיבוב נוסף בקרב בין הנשיא האיסלאמיסטי לבין מערכת המשפט החילונית: הזירה הפוליטית והזירה הצבאית במצרים געשו בשבועות האחרונים על רקע החלטה תקדימית של בית המשפט העליון במדינה להתיר לחיילים ולאנשי כוחות הביטחון להצביע בבחירות. על פי בית המשפט, איסור ההצבעה שהוטל עד כה על לובשי המדים ומקורו בשנות השבעים מהווה הפרה של החוקה המצרית החדשה.

 

עוד חדשות בעולם :

הכיכר עדיין הומה: "ארדואן עשה לנו רצח אופי"

לא סרסר בזנות: נסגר עוד תיק נגד שטראוס-קאהן

אחרי 72 שנה: מפציץ גרמני הוצא שלם מהתעלה

הילרי הצטרפה לטוויטר בסטייל: "אני אייקון שיער"

 

בית המשפט דרש ממועצת השורא, שמתפקדת כיום כרשות המחוקקת במצרים, להכניס מספר שינויים בחוק לזכויות פוליטיות ובין היתר גם לאפשר לאנשי צבא ומשטרה להצביע בבחירות במשאלי עם עתידיים במדינה. ההחלטה התקדימית של בית המשפט יצרה פילוג בציבור המצרי בין ארגוני זכויות אדם וזרמים ליברליים מהאופוזיציה שתומכים בהחלטה לבין אנשי צבא ואיסלאמיסטים שחוששים מפוליטיזציה של הכוחות המזוינים במצרים.

 

קרב מתמיד עם מערכת המשפט. מורסי ובכירי צבא וממשל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרב מתמיד עם מערכת המשפט. מורסי ובכירי צבא וממשל(צילום: רויטרס)

 

לטענת אנשי האופוזיציה והליברלים, במצרים שלאחר עידן חוסני מובארק יש להמשיך בקידום הדמוקרטיה ולהרחיב את זכות הבחירה לכל אזרחי המדינה. מי שהתבטא בצורה חד-משמעית בנושא היה ראש מפלגת א-דוסתור האופוזיציונית וראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר, מוחמד אל-בראדעי. "הדמוקרטיה היא רעיון אינטגרלי ויש מדינות שמעניקות לאנשי הצבא שלהן להצביע בבחירות ובהם דרום אפריקה, ברזיל, הודו, רוסיה, ארצות הברית, מדינות באירופה ואפילו ישראל", "צייץ" באחרונה אל-בראדעי בחשבון הטוויטר שלו.

 

"האחים המוסלמים" מזהירים מ"אנרכיה פוליטית"

מנגד. מפלגת החירות והצדק, הזרוע הפוליטית של "האחים המוסלמים" בפרלמנט, טענה כי מתן היתר לאנשי צבא ומשטרה להצביע ולהציג את מועמדותם בבחירות השונות פוגע בביטחונה הלאומי של מצרים.

חבר הגוף העליון של המפלגה, מחמוד עאמר, אמר שמדובר "באסון גדול ביותר שיביא לאנרכיה פוליטית במדינה".

 

לדבריו, "ההצבעה או הצגת המועמדות ותעמולת הבחירות שנלוות אליה לא יכולות להתרחש בתוך בסיסי הצבא, תחנות המשטרה, מינהלות הביטחון. כיצד יוכלו המשטרה והצבא לאבטח את הבחירות בזמן שיש להם זכות הצבעה? מדובר כאן באמביוולנטיות מסוכנת לתהליך הפוליטי שתפגע בטוהר הבחירות".

 

"איך יוכלו החיילים להצביע כשהם צריכים לאבטח את הקלפיות?" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"איך יוכלו החיילים להצביע כשהם צריכים לאבטח את הקלפיות?"(צילום: AFP)

 

עאמר המשיך בביקורת הנוקבת נגד בית המשפט ואמר שהוא "אורב למוסדות הנבחרים מאז עלייתו של מוחמד מורסי לשלטון".

 

שר ההגנה של מצרים, עבד אל-פתאח סיסי, התייחס לפני כמה ימים להחלטה השנויה במחלוקת של בית המשפט ובחר להגיב בצורה דיפלומטית. "אני רוצה לומר שהכוחות המזוינים לא יעברו פוליטיזציה וכי הם לא ייהרסו ולא יגררו בשום אופן.

הם יהיו מוסד לאומי האחראי על מצרים ועל כל העם המצרי וזה לא ישתנה אף פעם", אמר סיסי במהלך סיור שערך בסואץ.

 

בתחילת השבוע הגיעה הסאגה המדוברת למעין פשרה. בעיתונות מצרים דווח כי הוועדה המחוקקת במועצת השורא אישרה עקרונית, לאחר ויכוחים קשים בין המחוקקים, הצעת פשרה של עוזר שר ההגנה המצרי, ממדוח שאהין, והשר לעניינים פרלמנטריים, חאתם בג'אתו. השניים הציעו להעניק בהדרגה לקציני הצבא והמשטרה את הזכות להצביע אחרי שיתווספו למאגר הבוחרים באופן סופי בשנת 2020. אך למרות הצעת הפשרה, נראה שמדובר בעוד סיבוב מיני רבים במערכה בין משטרו של מורסי האיסלאמיסטי לבין מערכת המשפט החילונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חיילים מצריים בקהיר
צילום: AP
"הדמוקרטיה היא רעיון אינטגרלי". אל-בראדעי
צילום: AFP
מומלצים