שתף קטע נבחר

בג"ץ ידון בפסיקת העובדים התקדימית בפלאפון

מעסיקים עתרו נגד פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, שאסרה עליהם להביע עמדה ולהתערב בתהליך התאגדות של העובדים. טוענים: פגיעה בחופש הביטוי וזכות הקניין

לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, המאגדת את ארגוני המעסיקים הגדולים במגזר הפרטי, הגישה הבוקר (ד') עתירה לבג"ץ נגד פסק הדין התקדימי בעניין פלאפון. פסק הדין, שניתן בבית הדין הארצי לעבודה, אסר על ההנהלה להתערב בשום צורה או להביע דעה כלשהי על ניסיון העובדים להקים ועד עובדים יציג במקום העבודה.

 

העתירה, שהוגשה על ידי משרדי עורכי הדין רובין-שמואלביץ והרצוג פוקס נאמן, מבקשת לבטל את הקביעות העקרוניות בפסק הדין, הנוגעות לאיסור שהוטל על המעסיקים להתבטא בעת התארגנות ראשונית במקום העבודה.

 

העותרים טוענים כי הפסיקה פוגעת בחופש הביטוי וזכות הקנין של המעסיקים וכי מדובר בשאלה חוקתית של איזון בין זכויות אלה לבין זכות ההתארגנות, בהן צריך להכריע בג"ץ. "המשפט החוקתי מחייב עריכת איזון בין הזכויות באופן שיאפשר את קיומן יחד", נטען. "בית הדין לעבודה הניח לזכות ההתארגנות לבטל לחלוטין את הזכויות המתחרות באופן חסר תקדים הן במשפט הישראלי והן בהשוואה לשיטות משפט אחרות בעולם".

 

עוד טוענים העותרים, כי להתארגנות יש השלכות משמעותיות על העסקים. "מכיון שהמעסיק משקיע בעסק מהונו ומזמנו, יש לאפשר לו להיות שותף בשיח המתנהל בנוגע להתארגנות, כל עוד אינו מפעיל לחץ או כפיה או כוח יתר כנגד נוקטי עמדה או פעילים בהתארגנות", צוין. "בוודאי שיש לאפשר למעסיק להשיב לטענות שגויות ומטעות שמפיץ כלפיו ארגון העובדים שכן המעסיק הוא אוסף של אנשים שמתקשרים זה עם זה, ולא ניתן להציב לבני אדם גבולות לא הגיוניים של שתיקה גורפת בנושאים שנוגעים להם אישית".

 

פסיקת בית הדין לעבודה בעניין פלאפון התקבלה בחודש ינואר. נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, קיבלה כלשונה את ערעור ההסתדרות, לפיו מעסיק לא יכול להביע בפני עובדיו בשום צורה שהיא את דעתו על ההתארגנות, השלכותיה על החברה ואסור לו להשתמש באמצעי התקשורת לעובדים העומדים לרשותו כדי להעביר איזשהו תוכן ממנו עשויה להשתמע התייחסות לנושא ההתאגדות. 

 

למעשה, ההחלטה מאפשרת להסתדרות חופש מוחלט בהקמת ועדי עובדים במקום העבודה, ללא כל התנגדות שהיא מצד המעסיק. כל התערבות מצידו נחשבת להפרה של פסק הדין, בתוך כך שיחות עם העובדים, שליחת איגרות בנושא עם המשמעות הכספית של ההתארגנות וכדומה.

 

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן מסר בתגובה: "אנו סומכים ידינו על החלטת ביה"ד הארצי לעבודה ונמשיך לעמוד בתקיפות על הגנת זכות ההתארגנות של העובדים ומימושה".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים