שתף קטע נבחר

צילום: AP

הבית הלבן: לצד רוחאני - אם יקיים התחייבויות

ראש סגל הבית הלבן, אחד האנשים החזקים בממשל, אמר כי הבחירה ברוחאני היא "סימן פוטנציאלי חיובי" וקרא לו לעמוד בדרישות מועצת הביטחון לגבי תוכנית הגרעין כדי ש"האיראנים יוכלו ליהנות מהעתיד שאותו הם רוצים - ובצדק"

הממשל האמריקני מושיט יד לאיראן לאחר ניצחונו של חסן רוחאני אך עומד על עמדתו הקבועה – מימוש החלטות מועצת הביטחון בנושא תוכנית הגרעין אם ברצונו לשקם את יחסיו עם ארה"ב ושאר העולם. ראש סגל הבית הלבן, דניס מקדאנה, אמר היום (יום א') בראיון לרשת CBS שהבחירה ברוחאני היא "סימן פוטנציאלי חיובי", ואם "ינהג בשקיפות לגבי תוכנית הגרעין האסורה הזו, הוא ימצא בנו שותפים".

 

בחירות באיראן - סיקור מיוחד:

רוחאני ניצח בבחירות, אבל לא את השיטה / פרשנות

סנקציות נושכות וכלכלה בשפל. הצרות של רוחאני

קול ערב: "רוחאני זה טוב, אבל צריך להיזהר"

 

חגיגות המחנה הסגול של רוחאני בטהרן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
חגיגות המחנה הסגול של רוחאני בטהרן(צילום: MCT)

בראיון לתוכנית "מול פני האומה", אמר מקדאנה כי אם רוחאני יעמוד בדרישות מועצת הביטחון של האו"ם

בנוגע לחשיפת תוכנית הגרעין, "תהיה הזדמנות לאיראנים ליהנות מהעתיד שבו הם רוצים ובצדק".

 

מקדאנה גם הביע שביעות רצון מהתנהלות הבחירות. "בהתחשב בנסיבות הקשות מאוד שבהן הלכו האיראנים לקלפיות – היעדר חופש עיתונות, היעדר שקיפות, הטרדה במקרים רבים – אני חושב שאנחנו יכולים להיות די גאים באופן שבו האיראנים יצאו להצביע ולהביע את השקפותיהם ושאיפותיהם הדמוקרטיות".

 

הנשיא ברק אובמה לא התבטא בעצמו לגבי הבחירות באיראן ועלייתו לשלטון של רוחאני, שהמחנה הרפורמיסטי תמך בו. הבית הלבן פרסם אמש הודעה מאופקת ולפיה "ארצות הברית מכבדת את בחירת העם האיראני ומקווה שהשלטון החדש יקבל החלטות אחראיות לטובת עתיד טוב יותר. ארה"ב עדיין מוכנה לדון עם השלטון באופן ישיר כדי להגיע לפתרון דיפלומטי בסוגיית תוכנית הגרעין". הודעות ברוח דומה פרסמו גם משרדי החוץ של בריטניה וצרפת, ואילו בישראל הגיבו בביטול לתוצאות הבחירות לנשיאות, בנימוק שאת המדיניות הקיצונית ימשיך להוביל המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בהודעה האמריקנית נמסר עוד כי הבית הלבן "מברך את העם האיראני על האומץ שהפגין כשבחר במועמד המתון חרף מדיניות הפחדה במדינה. הבחירות התקיימו על רקע חוסר שקיפות, צנזורה של התקשורת, ואווירה של הפחדה מצד כוחות הביטחון, שהגבילה את חופש הביטוי וההתכנסות. למרות המכשולים והמגבלות של הממשלה, העם האיראני היה נחוש לפעול כדי לעצב את עתידו".

 

רוחאני קיבל 50.68 אחוזים מהקולות (כ-18.6 מיליון קולות), והוביל בפער ניכר על חמשת המועמדים האחרים בבחירות,

כולם שמרנים. בשל העובדה שזכה ליותר מ-50 אחוזים מהקולות לא היה צורך בסיבוב שני.

 

במהלך השבועות האחרונים השמיע רוחאני ביקורת כלפי מדיניות החוץ השנויה במחלוקת של קודמו, מחמוד אחמדינג'אד, ואמר בפירוש שידחוף למדיניות של פיוס ושלום עם העולם. אחרי ההודעה על ניצחונו הוא אמר לטלוויזיה הממלכתית של איראן: "מעולם לא הייתי קיצוני. אני תומך בקדמה. אני מצדיע לניצחון של המתינות על הקיצוניות. זהו ניצחון של האינטליגנציה, של המתינות ושל הקדמה על פני הקיצוניות. נוצרה כאן הזדמנות אמיתית לאלה שבאמת תומכים דמוקרטיה ודיאלוג חופשי".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רוחאני חוגג ניצחון
צילום: AFP
מומלצים