שתף קטע נבחר

האתגר של לאוס: לחמוק מחיבוק הדוב הסיני

לא מספיק שלאוס מתמודדת עם מזג אוויר לא קל ופני שטח קשים, המדינה הקטנה הזאת גם מתמודדת עם שכנות חזקות ממנה דוגמת תאילנד, וייטנאם וכמובן סין. כשבורסה לניירות ערך היא הקימה לראשונה רק לפני שנתיים, היא עדיין מנסה להבין איך תוכל להגדיל את התועלת שלה לשאר העולם

בתחילת שנת 2011 התרחש מאורע היסטורי בלאוס : בורסה לניירות ערך נפתחה במדינה. אומנם זה התרחש מעט מאוחר, אבל טוב מאוחר מלעולם לא. בורסות לניירות ערך פועלות כבר כמעט בכל מדינה במזרח אסיה, וחלקן כבר צמחו להיות מרכזים עולמיים משגשגים של שוק ההון, כך שיש מודלים לשאוף אליהם. בצל של מדד הניקיי היפני ומדד ההנג-סנג ההונג-קונגי, נולדה לה האחות הלאוסיאנית הקטנה שהשיקה סחר המתמקד בחברות ממשלתיות היוצאות לשוק הפתוח.

 

לאוס - כתבות נוספות בנושא:

 

לאוס היא מדינה קטנה בת כשבעה מיליון תושבים עם תמ"ג צנוע לנפש, צנוע אפילו במונחים דרום מזרח אסיאתיים. טוב, אי אפשר להאשים אותה - תנאי הפתיחה שלה לא מבטיחים: בדומה לקמבודיה, השכנה מדרום, זאת ארץ טרופית מבוססת חקלאות, אך בניגוד לקמבודיה לה אין יציאה אל הים וזה משמעותי מבחינה כלכלית. התשתיות של לאוס מפגרות, התעשיה והשירותים בה תופסים אחוז נמוך מהתוצר הלאומי, וחלק עצום מאדמתה מכוסה בנהרות, הרים תלולים וביצות ולא מתאים אפילו לחקלאות.

 

לאוס על המפה ()
לאוס על המפה

 

זאת ארץ הנחשבת ליפהפיה בקנה מידה עולמי, משובצת יערות עד, מקדשים בודהיסטים, כפרים ציוריים ונהרות ענק המעוטרים באלפי איים. הפוטנציאל התיירותי שלה אדיר, אך אל שכיות החמדה שלה קשה להגיע פשוט משום שאל רובם אין דרך סלולה ודרכי העפר הן למעשה דרכי בוץ לאורך מרבית השנה. גם מעבורות הנהר המיושנות מתקשות להתמודד עם חילופי עונות הגשמים והיובש ומתמודדות עם קלקולי מנוע תכופים. על מיזוג אוויר בתא הנוסעים כמובן שמיותר לדבר.

 

למען האמת, לא רק מזג האוויר ופני השטח אשמים במצבה הכלכלי של לאוס. המדינה הקטנה הזאת, המוקפת בשכנים חזקים ממנה דוגמת תאילנד, וייטנאם וכמובן סין, הייתה נתונה לאורך תולדותיה לגחמותיהן של שכנותיה. במשך שנים היא הייתה כבושה בידי סיאם, לפני שזאת הפכה להיות תאילנד. עם הופעת הקולוניאליזם האירופי במאה ה-19, היא נכבשה בידי צרפת והפכה להיות חלק ממחוז "הודו-סין" באימפריה שלה, ובמלחמת העולם השניה היא נכבשה חיש קל בידי היפנים.

 

כל אלה היו רק הקדמה לחלק הקשה יותר של מלחמות וייטנאם בחצי השני של המאה ה-20. הלחימה גלשה אל שטחה באלימות רבה, הקומוניסטים הקימו בה נתיב אספקה לכוחות הוייטקונג, סין שמצפון בחשה בקלחת, והאמריקאים שניסו למנוע את הברחות הנשק גרמו לה בתקופות מסויימות לקבל את התואר "האזור המופצץ ביותר בעולם".

 

המלחמה הסתיימה בניצחון הגוש המזרחי ובוויינטיאן הבירה הוקם שלטון קומוניסטי. הממשל ניסה לבנות כלכלה מתוכננת ומדינה ריכוזית שישלטו על אומה החושדת מאז ומעולם באנשי השלטון, אומה שלא קל לארגן אותה. היום, לאחר מספר עשרות שנים של יציבות פוליטית, מגיע הזמן של המדינה הענייה הזאת להתפתח. גם עתה הכל בה נעשה בהשראת ולעתים גם בשליטת המעצמות והמדינות השכנות. מאז 1985 היא בתהליך הדרגתי של היפתחות למערב והכלכלה שלה צומחת לאיטה מתוך נסיון לחקות את המודל הסיני.

 

נהר המקונג בלאוס (צילום: mct) (צילום: mct)
נהר המקונג בלאוס(צילום: mct)

 

ממשלת לאוס מתקשה לשלוט במתרחש באדמותיה. האוכלוסיה הגדלה על התרבות הבודהיסטית נוטה לעסוק בעניינייה בלי תודעה פוליטית, המורשת של חשדנות כלפי אנשי השלטון, שבדרך כלל יצגו מדינות כובשות והניכור כלפי הקומוניזם הופכים חלקים נרחבים שלה לשטחי הפקר המאפשרים שליטה של גופים זרים ופרטיים.

 

חברות סיניות מחזיקות חלק נכבד מכלכלת המדינה בדרך המשלבת אינטרסים כלכליים, שוחד ושליטה באנשי ממשל בעזרת המנגנון של בייג'ינג, ובמחוזות הצפון אזורים שלמים זרועים מטעי קנה סוכר וקאוצ'וק לגומי לטובת התעשיה הסינית שמצפון, ולצד המטעים הללו, המושכים פועלים רבים, מוקמות ערי שדה זמניות המספקות לפועלים ולמנהלים הסינים מגורים, הסעדה, אפשרויות בילוי וזנות, הרבה זנות.

 

לאוס מנסה לצאת מחיבוק הדוב של הכלכלה הסינית. בהקמת שוק ניירות הערך המקומי בורסת דרום קוריאה השקיעה כ-10 מיליון דולר, שמהווים כמחצית מסך ההשקעה בה, כאשר רוב ההשקעה תיועד לבניית התשתית ולהכשרה הצוות. הבנק המרכזי בלאוס השקיע אף הוא סכום דומה, לצד עזרה מתאילנד השכנה. הכל מלבד השקעה סינית.

 

סין היא לא הגוף היחיד הנהנה מקשיי השליטה. במפגש הגבולות שלה עם מיאנמר ותאילנד מתקיים "משולש הזהב" הידוע לשימצה - אזור גידול וסחר האופיום הגדול בעולם שיערות העד שלו נותנים מחסה למגדלי פרג ולמעבדות הפקת הרואין. החלק הלאוסיאני שלו נשלט על ידי גופי פשע בינלאומיים היודעים להרחיק מהם את עינו של הצבא ולקיים עסקים פורחים.

 

 (צילום: עינב ברזני) (צילום: עינב ברזני)
(צילום: עינב ברזני)

 

באזור אחר של המדינה מתגורר אדם בשם ויסאי קאוסוואנג, איל הון מקומי שעשה את כספו מסחר בחיות נדירות ומוגנות. בחווה שלו שעל גדות נהר המקונג, מתקיים סחר בקרנפים, דובי נמלים, לטאות נדירות, דובים וחטי פילים שניצודו באפריקה. כל מי שעוסק בתחום זה בעולם מכיר את שמו. ממשלת לאוס קיבלה מחאות רבות מארגוני דאגה לבעלי חיים וממשלות, ובקשות הסגרה והעמדה לדין אך דבר לא קורה, הוא מוגן וכמו נהנה מחסינות מלאה. החסינות שלו מהווה איום על קיומם של מינים רבים הנמצאים בסכנת הכחדה ברחבי העולם.

 

התשתיות הירודות, השחיתות, קשיי השליטה במדינה ומעורבותם של גופים זרים מהווים קושי שכלכלת לאוס תמשיך להתמודד איתו מן הסתם גם בעתיד. לצד זה חשוב לזכור כי המדינה הקטנה הזאת מהווה חלק ממחוז פיתוח נהר המקונג וחברה בארגון Asean המאגד כלכלית את מדינות דרום מזרח אסיה. כלכלות המדינות שסביבה הנמצאות במגמת עליה מגבירות את הביקוש לשירותים ולתוצרת שלאוס יכולה לספק. הביקוש הזה מן הסתם רק יגבר עם הזמן, ולכך יוכלו לתרום הרפורמות הכלכליות במדינה, כולל הקמת הבורסה. 

 

טל רשף יועץ ומעביר הכשרות לפעילות עסקית במזרח אסיה , מנהל את פורום אסיה-ישראל לעסקים, מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקדש פא תאט לואנג בוויינטיאן, בירת לאוס
צילום: עינב ברזני
טל רשף
מומלצים