שתף קטע נבחר

200 אלף מחו בברזיל: 'מסי הממשלה טובחים בנו'

שנה לפני המונדיאל: באחת המחאות הגדולות ביותר שידעה המדינה מאז סיום עידן הדיקטטורה הביעו המונים את תסכולם מיוקר המחיה, שירותי התחבורה, החינוך והביטחון הלקויים, כל זאת בזמן שהם מתמודדים עם נטל מסים כבד. "יוצאים בבוקר מהבית לעבודה ולא יודעים אם נחזור הביתה בחיים"

באחת המחאות הגדולות ביותר שראתה ברזיל מאז סיום עידן הדיקטטורה הצבאית (1985-1964) הפגינו הלילה (יום ג') כ-200 אלף בני אדם ברחבי המדינה. המוני המפגינים הביעו את תסכולם מיוקר המחיה, שירותי התחבורה, החינוך והביטחון הלקויים, כל זאת בזמן שהם נאלצים להתמודד מדי יום עם נטל מסים כבד.

 

עוד חדשות מהעולם :

הונגריה: הנאצי בן ה-98 נאשם בפשעי מלחמה

הרוח נושבת קרירה. כשפוטין פגש את אובמה

מתנת יום ההולדת מקים ג'ונג און: "מיין קאמפף"

ספייס גירל: הכוח הנשי בדור החדש של נאס"א

 

הפגנות המחאה נערכו בלפחות שמונה ערים גדולות בברזיל ורובן הגדול לא היו אלימות. הן פרצו אחרי שבשבוע שעבר התפרעו כ-5,000 מפגינים בסאו פאולו על רקע העלאת מחיר התחבורה הציבורית ב-10 סנט. הם גרמו נזק לבניינים, חסמו את הרחובות הראשיים והביאו לפקקי תנועה ענקיים. 200 מפגינים נעצרו והמשטרה ירתה כדורי גומי וגז מדמיע ובעימותים השונים נפצעו גם כמה עוברי אורח וכן עיתונאים שסיקרו את המהומות.

 

בריו דה ז'ניירו השתמשו בגז מדמיע נגד מפגינים (צילום: AP) (צילום: AP)
בריו דה ז'ניירו השתמשו בגז מדמיע נגד מפגינים(צילום: AP)

 

בהפגנות הלילה גם נרשמו כמה אירועים אלימים. בערים ריו דה ז'ניירו, פורטו אלגרה ובלו הוריזונטה התעמתו שוטרים עם מפגינים ועל פי דיווח העיתון "או גלובו" נפצעו בריו דה ז'ניירו לפחות 20 שוטרים ועשרה מפגינים.

 

מחאה בעיתוי גרוע לממשלה

הפגנות הענק הגיעו בעיתוי גרוע ביותר לממשלתה של דילמה רוסף - ימים קצרים לאחר פתיחת טורניר גביע הקונפדרציות בכדורגל בברזיל, חודש לפני ביקור האפיפיור פרנסיסקוס במדינה, שנה לפני פתיחת משחקי גביע העולם לכדורגל ושלוש שנים לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בריו דה ז'ניירו. במשטרת ברזיל חוששים שהפגנות המחאה והאירועים האלימים יתפשטו ויימשכו לאורך זמן.

 

בסאו פאולו, המרכז הכלכלי של ברזיל, הפגינו לפחות 65 אלף בני אדם באחת הכיכרות בעיר ואז התפזרו בשלושה מוקדים באווירת קרנבל עם תופים ומוזיקת סמבה ברקע בעוד המפגינים צועקים סיסמאות וג'ינגלים בגנות הממשלה. המפגינים מחו גם על העלאה של 10 סנט בתעריפי הנסיעה באוטובוסים וברכבת התחתית בסאו פאולו לסכום השווה ל-1.60 דולר.


מפגינים שרפו מכוניות ליד בניין הקונגרס בריו דה ז'ניירו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים שרפו מכוניות ליד בניין הקונגרס בריו דה ז'ניירו(צילום: AFP)

 

רבים מהמפגינים בסאו פאולו הם סטודנטים מהמעמד הבינוני, והתקשורת המקומית טוענת כי רבים מהם הם תומכי מפלגות השמאל. כמה מהמפגינים אמרו בשבוע שעבר שהושפעו מההפגנות בטורקיה.

 

בתי הספר לא טובים, השחיתות מתפשטת

בעיר הבירה ברזיליה צעדו בשלווה המוני מפגינים לעבר בניין הקונגרס. כשהגיעו למקום גלשה המחאה לפסים אלימים וכמה מפגינים ניפצו זכוכיות במבנה, אבל המשטרה בחרה שלא להשתמש נגדם בכוח כדי לפזרם.

 

"זו זעקה קהילתית שאומרת: 'אנחנו לא מרוצים'", אמרה מריה קלאודיה קרדוסו שהפגינה ברחובות סאו פאולו והניפה ביחד עם בנה בן ה-16 פרננדו שלט שעליו נכתב "מהפכה". "המסים של הממשלה טובחים בנו ועדיין כשאנחנו יוצאים בבוקר מהבית לעבודה, איננו יודעים אם נחזור הביתה חיים בגלל האלימות", אמרה קרדוסו. "אין לנו בתי ספר טובים לילדים שלנו. בתי החולים שלנו במצב גרוע. השחיתות מתפשטת. ההפגנות האלה יעשו היסטוריה ויעוררו את תשומת לב הפוליטיקאים לעובדה שלא נסבול זאת עוד!".

 

המחאה החלה בשבוע שעבר עם העלאת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. סאו פאולו (צילום: AP) (צילום: AP)
המחאה החלה בשבוע שעבר עם העלאת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. סאו פאולו(צילום: AP)

 

מארגני המחאה פנו למפגינים ואמרו להם שפגיעה ברכוש ציבורי ופרטי רק תפגע במטרה שלהם. בסאו פאולו, מקור המחאה הציבורית, ניפצו מפגינים זכוכיות של חנויות ובנקים וריססו כתובות גרפיטי על קירות.

 

ריו דה ז'ניירו: מפגינים פלשו לבניין הקונגרס

המשטרה עצמה החליטה לשנות טקטיקה ומפקדיה בסאו פאולו אמרו עוד טרם ההפגנות שהם ינסו להימנע מאלימות, אך הזהירו כי הם עשויים לפנות לשימוש בכוח אם המפגינים יהרסו רכוש. במהלך השעות הראשונות של המחאה הלילה כמעט ולא הייתה נוכחות משטרתית כדי שלא להתסיס את המפגינים.

 

בריו דה ז'ניירו דווקא נרשמו כמה אירועים אלימים ושוטרים ירו גז מדמיע וכדורי גומי לעבר מפגינים שפלשו לבניין בית הנבחרים בעיר והשליכו אבנים ואבוקות לעבר שוטרים. אולם, הרוב הגדול של המפגינים מחו בצורה לא אלימה.


רק זה חסר לממשלה הברזילאית. "אל תבואו לגביע העולם" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רק זה חסר לממשלה הברזילאית. "אל תבואו לגביע העולם"(צילום: רויטרס)

 

על פי הערכת המשטרה, בעיר בלו הוריזונטה השתתפו כ-20 אלף מפגינים בצעדת מחאה שלווה בטרם נפתח משחק גביע הקונפדרציות בין טהיטי לבין ניגריה. כמה מפגינים עקרו מחסומים של המשטרה, שרפו צמיגים בכביש ראשי סמוך לאצטדיון והפריעו לתנועת כלי הרכב. הפגנות מחאה נוספות נרשמו גם בערים קוריטיבה, בלם וסלבדור.

 

מוחים גם נגד האלימות המשטרתית

מרקוס לובו, מפיק מוזיקלי בן 45, הצטרף למפגינים בסאו פאולו. לדבריו, התנהגות המשטרה בשבוע שעבר המריצה אותו לבוא להפגין נגד הממשלה. "בהתחלה חשבתי שההפגנות היו ילדותיות בגלל הדעות הקדומות שלי", אמר לובו. "ואז ראיתי את התוקפנות".

 

מפגינים צובאים על בניין הממשלה בסאו פאולו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים צובאים על בניין הממשלה בסאו פאולו(צילום: AFP)

מחסומים נעקרו בחזית בית הנבחרים בריו דה ז'ניירו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחסומים נעקרו בחזית בית הנבחרים בריו דה ז'ניירו(צילום: AFP)

"לממשלה לא אכפת מאיתנו". סאו פאולו (צילום: AP) (צילום: AP)
"לממשלה לא אכפת מאיתנו". סאו פאולו(צילום: AP)

בכמה מקומות נרשמו אירועים אלימים. מפגין פצוע בריו דה ז'ניירו (צילום: AP) (צילום: AP)
בכמה מקומות נרשמו אירועים אלימים. מפגין פצוע בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

לא מפחדים. מפגינים בריו דה ז'ניירו (צילום: AP) (צילום: AP)
לא מפחדים. מפגינים בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

לפחות 20 שוטרים נפצעו בריו דה ז'ניירו (צילום: AP) (צילום: AP)
לפחות 20 שוטרים נפצעו בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

לא מרוצים מאי השמירה על ביטחונם האישי. מפגינים בסאו פאולו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא מרוצים מאי השמירה על ביטחונם האישי. מפגינים בסאו פאולו(צילום: רויטרס)

מארגני ההפגנות קראו שלא להרוס רכוש פרטי וציבורי. כספומטים הרוסים בריו דה ז'ניירו (צילום: AP) (צילום: AP)
מארגני ההפגנות קראו שלא להרוס רכוש פרטי וציבורי. כספומטים הרוסים בריו דה ז'ניירו(צילום: AP)

   

מפגינה נוספת, מנואלה שיאביי שמה, אמר שהיא רצתה להביע את חוסר שביעות רצונה מהמצב הקיים. "הכול בברזיל נמצא בבלגן. לממשלה לא אכפת", אמרה הצלמת בת ה-26. "אנחנו מדינה עשירה עם הרבה פוטנציאל, אבל הכסף לא מגיע לאלה שהכי זקוקים לו".

 

ומה יש לנשיאת ברזיל לומר על הפגנות המחאה הגדולות? דילמה רוסף, שבשנה הבאה תעמוד לבחירה מחדש על רקע הצניחה בפופולריות שלה, אמרה כי היא מכירה בהפגנות והוסיפה: "הפגנות שוחרות שלום הן לגיטימיות וחלק מדמוקרטיה. זה טבעי שאנשים צעירים יילכו להפגין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה התחילה כאן. מפגינים בסאו פאולו
צילום: AP
"ההפגנות לגיטימיות, חלק מדמוקרטיה". הנשיאה רוסף
צילום: AFP
מומלצים