שתף קטע נבחר

עיטור הנשיא לקלינטון: "תודה רבה ביל"

במסגרת ועידת הנשיא קיבל נשיא ארה"ב לשעבר את עיטור הנשיא מידיו של פרס. הוא בירך את קלינטון והבהיר: "פתרון שתי המדינות אינו בגדר פנטזיה, כל דבר אחר הוא פנטזיה". קלינטון: "התנהגות אדיוטית ומטורפת של אחרים לא יכולה להיות תירוץ להתנהגות שלכם"

לאחר חגיגת הראווה לכבוד נשיא המדינה שמעון פרס, מתפנים הבוקר (יום ד') המוזמנים לדיונים מעמיקים במסגרת ועידת הנשיא. נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון מקבל את עיטור הנשיא מידיו של פרס, אשר הדגיש בפתח דבריו: "פתרון שתי המדינות אינו בגדר פנטזיה, כל דבר אחר הוא פנטזיה". לדבריו הצטרפו גם קלינטון וטוני בלייר. ynet מעביר את דיוני ועידת הנשיא בשידור חי.

 

הנשיא פרס העניק לקלינטון את המדליה הנשיאותית ואמר: "אני יודע שאני מדבר בשם האנשים שנמצאים כאן. המחויבות הבלתי מתפשרת שלך לעם היהודי והתמיכה שלך בו תמיד יהיו קרובות ללבנו. יכולתך המיוחדת ליצור קשר עם אנשים ברמה אישית והשילוב בין אינטליגנציה רגשית ויכולות אינטלקטואליות הפכו אותך למנהיג חשוב ומוערך".

 

פרס המשיך ובירך את קלינטון: "זיהית סכנות ופוטנציאל בעידן הגלובלי. הוכחת יכולות חוכמה כדי לקדם את השלום עם השכנים שלנו, היית אחד האחראים להסכם השלום בין ישראל לירדן והנחת את היסודות שיביאו לפתרון שתי המדינות ולשלום באזור. ועדיין העבודה לא הושלמה, העתיד תלוי בך ובתרומתך הלאה". פרס התייחס לביטוי שטבע קלינטון "שלום חבר" וקרא לו "חברי". 

 

"אתה החלום האמריקני שהפך להיות התקווה של כולנו. כבוד הוא לי להעניק לך את המדליה הנשיאותית. כל מדינתי והעם מודים לך על תמיכתך והאכפתיות והחברות". הוא פנה אליו בעברית: "תודה רבה ביל". קלינטון זכה לתשואות ומחיאות כפיים סוערות, והקהל קם כמה פעמים על רגליו.

 

קלינטון. התקבל במחיאות כפיים סוערות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קלינטון. התקבל במחיאות כפיים סוערות(צילום: גיל יוחנן)
 

קלינטון ופרס בבנייני האומה  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קלינטון ופרס בבנייני האומה (צילום: גיל יוחנן)

בלייר ועמנואל עם הנשיא פרס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בלייר ועמנואל עם הנשיא פרס(צילום: גיל יוחנן)
 

קלינטון הודה על המדליה ועל "שנתת לי ליטול חלק בחגיגות יום ההולדת שלך. אני אסיר תודה לקבל את הפרס הזה, בגלל אלו שקיבלו אותו בעבר, בגלל שהוא בא משמעון פרס שהוא ידידי האישי ואוצר עולמי". לפני קלינטון זכו בעיטור הנשיאותי בין השאר גם זובין מהטה, הנרי קיסינג'ר וברק אובמה.

 

"התנהגות אדיוטית אינה תירוץ"

קלינטון אמר: "כל אחד מאיתנו מתמודד עם אתגרים בחיים, לא נצליח להתמודד עם כולם. הלקח מחייו של שמעון פרס הוא לא להיכנע". הוא הצטרף לדבריו של פרס על פתרון שתי המדינות, ופנה לישראלים ולפלסטינים: "אם אתם מחויבים להיות שותפים לעתיד, עליכם להחליט איך ייראה השיתוף ואין תשובה מושלמת. יש רק מחויבות מושלמת - להמשיך להרחיב את ההגדרה של עצמנו ולכווץ את הגדרתם של 'הם'. חשבו על כל האנשים נטולי השמות שממשיכים בדרכם מדי יום, אשר בעולם לא רואים אותם. אז 'אני רואה אותך' הוא תשובה הרבה יותר הולמת ל'מה שלומך?'. 

 

"כבוד עבורי להיות כאן כי אני חושב שהנשיא פרס החליט לראות תמיד את כולם. הוא מזכיר שעל אף שהיינו רוצים שזה יהיה אחרת, האנשים שאנחנו לא רוצים לראות עדיין יהיו חלק מעתידנו. אני מקבל את הפרס הזה כי אני מרגיש כמו צליין במסע מתמיד להרחיב את הגדרת ה'אנחנו' ולכווץ את ההגדרה של 'הם'".

 

הוא חידד: "ההתנהגות האדיוטית והמטורפת של אחרים לא יכולה להיות התירוץ להתנהגות שלכם. בסופו של דבר חיינו וחיי ילדינו יעוצבו אם נוכל לצעוד בשביל ולהיתקל באנשים מכל מיני רקעים ובעיות, ולומר בכנות: 'אני רואה אותך'. איש מאיתנו אינו מושלם ואיש מאיתנו לא ינצח כל הזמן, העניין הוא להישאר על השביל, להמשיך ללכת ולהמשיך לראות".

 

בלייר: מהי פנטזיה

ראש ממשלת בריטניה לשעבר וכיום שליח הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, פתח את הכינוס יחד עם ראש העיר שיקגו רם עמנואל, לשעבר ראש סגל הבית הלבן, עת דנו ב"מנהיגות שעושה את ההבדל בעיצוב המחר". בפתח דבריו אמר בלייר: "באזור הזה יש המון החלטות גורליות, אם להתערב בסוריה או להגיע לפשרה עם האחים המוסלמים, בכל מקום שתסתכל עליו יש חוסר יציבות וחוסר ודאות. אך במזרח התיכון אנחנו צריכים להתעקש על דמוקרטיה אמיתית".

 

בלייר הדגיש כי "דמוקרטיה היא לא רק בחירות אלא דרך חשיבה. איך הרוב מתייחס למיעוט. ולא תהיה התקדמות דמוקרטית בלא התקדמות כלכלית". הוא הסביר כי "הבעיה עבור המנהיגים שברוב הפעמים הפוליטיקה לטווח קצר שונה מהפוליטיקה לטווח הארוך. מה שלמדתי מאז שעזבתי את התפקיד הוא שיותר קל לתת עצות מאשר לקבל החלטות. זוהי עת קשה להיות מנהיג". הוא התייחס גם למנהיג המארח: "אחד הציטוטים הגדולים של שמעון פרס היה: 'מנהיג צריך להחליט אם הוא רוצה להירשם בספר ההיסטוריה או בספר האורחים'. זוהי אמרת שמעון קלאסית".

 

לפיכך קבע בלייר כי "פתרון הסכסוך מהותי לישראל ולפלסטינים. יש אנשים שאומרים שפתרון שתי המדינות הוא פנטזיה, אבל בואו נקווה שבשבועות הקרובים אפשר יהיה להניח על השולחן תוכנית עבודה".

 

פרס: טעות להתנהג כשליט

הנשיא פרס הצטרף לדיון על מנהיגות העתיד. לדבריו, "מנהיגים היום צריכים להסכים להיות מוּבלים על ידי העם. אין פרק בהיסטוריה שדומה למשנהו, והיום הכיכרות חזקות יותר מהפרלמנט". פרס הוסיף כי אף מנהיג לא יוכל לשים קץ לטרור או להביא לסיומו של משבר "אלא אם העם איתו, והעם יהיה איתך אם תהיה עם העם. אז אני מאמין שכיום המנהיגים הם משרתים, לא שליטים. אני חושב שזו טעות להתנהג כשליט. מה שהמנהיג צריך לעשות היא להושיט יד לעם ולתת לו להביע את דאגותיו".

 

אמש התכנסו מנהיגים, אנשי עסקים ואושיות תרבות בבנייני האומה בירושלים כדי להוקיר את פרס על מפעל חייו. קלינטון, בלייר, ברברה סטרייסנד, רוברט דה נירו, שרון סטון ואחרים שנשאו דברים או ישבו בקהל הפכו את האירוע לנוצץ מאבק כוכבים, ובסיכומו הודה הנשיא הנרגש: "היה שווה לחכות 90 שנה בשביל זה". יום הולדתו של פרס חל בכלל באוגוסט, אך החגיגות הוקדמו ביותר מחודש בגלל ועידת הנשיא החמישית. 

 

בהמשך דיוני הוועידה הבוקר בבנייני האומה בירושלים צפוי לשאת דברים גם מאיר דגן, ראש המוסד לשעבר, יחד

עם השגרירים לשעבר דורי גולד, איתמר רבינוביץ' ודניאל קרצר. גם כינוס זה, שנערך תחת הכותרת "ליזום או להמתין - ישראל מול מזרח תיכון משתנה", יועבר בשידור ישיר ב-ynet. גם פרופ' סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, וכן זוכה פרס נובל פרופ' דן שכטמן והשחקנית שרון סטון ישתתפו בדיוני הוועידה. היום בצהריים ינאם בה גם שר האוצר יאיר לפיד, וגם דבריו יועברו בשידור חי באתר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר מירון
קלינטון. מעוטר
צילום: עומר מירון
בלייר. עת קשה
מומלצים