שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

11 הנקודות: כך נכלל הנגב בשטח מדינת ישראל

במוצאי יום הכיפורים 1946 עלו על הקרקע 11 ישובים בנגב, שתכליתם לכלול את האזור בשטח המדינה שתקום. בשבועון המנדטורי "הגלגל" של שנות ה-40, נתגלו צילומים מאותם הימים

בהמשך לתהליך הפענוח של תצלומי פוטו שוורץ, נתקלתי בסדרת תצלומים שכל מה שנרשם עליהם היה 'ישוב ליד באר שבע'.

 

מכיוון שבתצלומים נראית חבורת צעירים המקימים ישוב, שיערתי שאולי זה קיבוץ בית אשל. פניתי לדן בראון, שהיה מוכתר בית אשל, האם הוא מזהה את המקום והאנשים? דן אמר "לא בית אשל, תשאל את יעקב שרת שהיה מוכתר קיבוץ חצרים".

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות

 

פניתי ליעקב והוא אישר: "יש כמה תצלומים בסדרה, בהם ראשיתו של קיבוץ חצרים". וכך, מיעקב הגעתי לארכיב קיבוץ חצרים, ואצלם נמצא שבועון "הגלגל" שראה אור בשנות ה-40, ובו חלק מהתצלומים.

 

מיקו שוורץ היה צלם ב"שירות האינפורמציה המנדטורית". בתחום אחריותם היתה גם "קול ירושלים" והם הוציאו לאור שבועון רדיו בשלוש שפות: הגרסה העברית נקראה: "הגלגל". החוברת ששלחו לי מארכיון חצרים מספקת זיהוי לחלק מתצלומי הסדרה.

 

מעיון בחוברת, מתברר שהיא מביאה את סיפור עליית "11 הנקודות" להתיישבות בנגב: מוצאי יום הכיפורים י"א תשרי תש"ז (6-5 באוקטובר 1946). מיקו נפטר בשנת 1945, מכאן שאת התצלומים צילמה אשתו, טרודי. אולי בעקבות הכתבה אצליח לפענח את יתרת התצלומים בסדרה.

 

1. שער השבועון "הגלגל".

 

2. זה התצלום של טרודי ששימש את שער החוברת. מחצרים קיבלתי את שמות הנראים על שער: חיים און (קליינמן) וגילה רם (סירוטה).

 

5-3. על תצלומים אלו נכתב בדפי השבועון: "ביקור שכנים בחצרים ('קלטה' שם המקום קודם), המוכתר יעקב שרתוק מקבל את פני האורחים הערבים בסבר פנים יפות".

4.

 

5.


6. עמוד בשבועון "הגלגל" שבו תאור של תצלומי טרודי (בהמשך).

8-7. כך נכתב על התצלומים: "נטיעה ראשונה ב'משמר הנגב'. הנערה-החלוצה הופכת למציאות את ברכתו של חיים גרינברג בכינוס 'קול האדמה': המוציא לחם מן המדבר...".

 

8.

 

9. כך נכתב על תצלום זה: "טאנק-המים שמשקה יום-יום את הנקודות, שעוד לא זכו לבארות משלהן. לאלו משמשת בית אשל 'מינקת' נאמנת, שבלעדיה לא היו הרכים הנולדים יכולים חלילה, לגדול ולהתפתח...אבל, הה, יש ויקרה שהטאנק-המיניק שוקע בחול הנגב הרב, ואז ישתו מים רק במשורה... אבל עוד ייחשפו בבאות הבארות שבנגב!'

(כלומר צילום זה נעשה בבית אשל. נ.מ).

10. עמוד בחוברת "הגלגל", המתארת את שני התצלומים הבאים, וכך נכתב: "שני טיפוסים שונים מחיי ישראל שונים ושניהם מטרה אחת להם - להחיות את שממת ארצנו. מימין - עולה צעיר מבלגיה, שנמצא רק שלושה חדשים בארץ. לשאלת סופרנו אם התאקלם כבר בימים מועטים אלו, ענה: אני מרגיש בכי טוב ומאושר הנני שניתנה לי היכולת להצטרף אל החלוצים בנגב. מקומו ב'משמר הנגב' עם אחד-עשר חברים מאותה ארץ, מבלגיה. העברית עדיין אינה שגורה בפיהם; עוד מגמגמים בה, אבל הרצון איתן לא רק לישוב עברי, אלא גם - לדיבור עברי.

 

"משמאל - יליד עיראק הוא, כרוב חבריו של ההתישבות 'נבטים' שגודלו בתוך אקלים מדברי ונתכשרו לעבודה חלוצית זו שבנגב. הלשון הערבית שגורה בפיהם מביתם, ואילו על המקום החליפוה על-נקלה בעברית חיה וטובה".

 

11. התצלום המקורי, מסתבר מראשוני קיבוץ משמר הנגב.

12. התצלום המקורי, מסתבר מראשוני הישוב נבטים.

 

15-13. תצלומים אלו נמצאים בסדרת הצילום אבל אין זיהוי למקום. אולי הגולשים יעזרו לנו.

14.

 

15.

17-16. שירותי הדואר של אז היו דואר אווירי (דואר יונים). צולם באחד מישובי ה-11.

 

17.


18. מהמתיישבים החדשים. אין זיהוי למקום.

 

 

תודה לארכיב קיבוץ חצרים על הסיוע.

 

לכל הכתבות במדור טיול לעבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים און (קליינמן) וגילה רם (סירוטה) על שער החוברת "הגלגל"
מומלצים