שתף קטע נבחר

  • עמוס רולידר

בילוי לחופש הגדול: בני 9 צופים בפורנו

"ילדים רבים בכיתה נוהגים לצפות יחד בתכני פורנו. אנא שוחחו איתם והסבירו להם שהדבר חמור". במילים אלו נפתח מייל שנשלח השבוע להורי כיתה ג'. פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי גורן תוהים האם מישהו באמת חושב ששיחת הסברה תעזור - ומסבירים איך להיערך לשעות המחשב המרובות בחופש הגדול

שבוע בלבד לחופשת הקיץ סיפרה אחת האמהות בפייסבוק על מייל שהתקבל מועד הכיתה בה לומד בנה: "ידוע לנו כי ילדים רבים בכיתה נוהגים לצפות יחד בתכני פורנו בסמארטפונים שלהם. אנא שוחחו איתם והסבירו להם שהדבר חמור".

 

בואו נבהיר: מדובר בילדים בכיתה ג'. כן, קראתם נכון: כיתה ג', בני שמונה אולי תשע לרובם סמארטפונים ואפשרות גלישה לכל מקום ובכל זמן. ילדים רגילים, בית ספר סטנדרטי לגמרי בצפון הארץ, עיר גדולה.

 

עוד כתבות ועדכונים בפייסבוק של ynet

 

כולם הזדעזעו מהמייל והמחשבה שילדים גולשים באתרים לא ראויים וחשופים לתכנים קשים. החברים של  אותה אם ניסו להבין למה לכולם יש סמארטפון והאם זה חריג שילד בן שמונה מכיר אתרי סקס.

    

סופרים לאחור לחופש הגדול בערוץ הורים :

החופש כאן והם יהיו ערים כל הלילה. מה עושים?

זה אפשרי: לעבור את החופש הגדול בלי לפשוט רגל

למה כל כך מפחיד אתכם שישעמם להם בחופש?

אין סיכוי שאני הולך השנה לקייטנה!

 

אנחנו הזדעזענו מעוד דברים: הבקשה הנעימה והמנוסחת באדיבות של ועד הכיתה (אנא שוחחו והסבירו שהדבר חמור) לא ברורה לנו. ילדים בכיתה ג' הם באחריות ההורים. כל הילדים בגיל הזה לא עובדים, לא מחזיקים חשבון בנק ולא קנו לעצמם סמארטפון. לכל הילדים יש הורים שמשלמים את חשבון השיחות והגלישה. לילדים, תאמינו לנו, אין מושג כמה הסמארטפון עלה או איך נראה החשבון שמגיע בסוף החודש.

 

הם גם לא יודעים להפעיל שיקול דעת, לחשוב, להבין מה מבקשים מהם. הם לגמרי המשתמש ההדיוט מבחינת תכנים והבנה מה הרשת מזמנת להם ומי עומד מעברו השני של המחשב, מחכה לילד משועמם.

 

לעומת זאת, הם כן יודעים לגלוש, להגיע לכל מקום, לדבר, לצלם. יש להם יכולות טכניות והבנת הממשקים, הם מורידים אפליקציות, משחקים, מדברים בווטס-אפ.

 

רוב ההורים אינם מודעים לזמני הגלישה של ילדיהם, כמו גם לטיב העיסוק. חלק נכבד מההורים חש בנחיתות טכנית בכל הקשור למחשב וכתוצאה מכך לא מרגיש בנוח לפקח על הנעשה. תוסיפו לכך את העובדה שחלק נכבד מהגלישה נעשה כאשר ההורים לא נמצאים בבית או כאשר הם ישנים ואת העובדה שרק לפני מספר חודשים פורסם שהילדים הישראלים נמצאים יותר מארבע שעות ביום בממוצע ברשת - ותבינו שיש כאן בעיה.

 

השילוב הזה בין חוסר הבנה ואחריות לבין יכולות טכניות ורשת מלאה פורנוגרפיה, פדופילים ואלימות - מסוכן לילדים של כולנו. אך המייל הזה שנשלח מועד ההורים העביר מיד את האחריות אל הילדים, כאילו שיחה פשוטה תבהיר להם מה לא בסדר ומרגע זה ואילך הם לא יחפשו יותר חומר פורנוגרפי או סרטים, שיחות ותכנים שלא תואמים את גילם.

 

שיהיה ברור, שיחות כאלה ומעבר האחריות לילדים לא יועילו, ואולי אפילו יעשו את ההיפך. הם יגרמו לכל הילדים שלא נחשפו לפורנוגרפיה לחפש כדי להבין על מה המהומה. גם חסימה של אתרים לא תמיד יעילה, כיוון שהסמארטפון של החבר לא חסום. לכן כדאי לעשות כמה פעילויות משולבות ולהתחיל אותן ממש עכשיו, לפני החופש הגדול, בו ילדים חשופים יותר למחשב ולגלישה בסמארטפונים.

 

נדגיש שהמטרה העיקרית הוא חינוך הילדים לגלישה נכונה ולשימוש נכון ברשת. הרשת יכולה להיות כלי מצויין לתמיכה, לשיתוף ולעניין אבל גם מקור לבעיות, אלימות וסכנות. חינוך נכון והבנה איך להשתמש נכון ומה לעשות בה היא המפתח. עד שתרגישו שהילדים מבינים ויכולים להתנהל לבד - הנה מספר טיפים להתנהלות נכונה בבית:

 

1. מחשבים - לא בחדרים

זו לא עצה חדשה. ודאי כבר שמעתם אותה. אך היא הדבר הראשון והחשוב ביותר שעליכם לעשות. זה נשמע לכם כמו מלחמת עולם? אולי אתם צודקים, אבל זו ההגנה הטובה ביותר על הילדים שלכם. מחקרים מראים כי הסבירות לשימוש פוגע ומרושע בעת גלישה עולה משמעותית כאשר המחשב נמצא בחדרו הפרטי של הילד.

 

2. התקינו תוכנות חסימה של אתרים

אולי החסימה לא מושלמת, אבל זה ימנע מילדים קטנים כניסה בטעות לאתרים שאתם רוצים למנוע מהם. חסימה היא שלב ראשון והכרחי עד שתדעו שאתם סומכים על הילדים ויודעים לפקח עליהם טוב יותר. חשוב להדגיש כי זהו אמצעי זמני וחלקי בלבד כיוון שאנחנו לא רוצים להעביר אחריות לטכנולוגיה.

 

3. הגדירו לילדיכם ציפיות וכללי גלישה בטוחה

באחד הערבים הקרובים שבו עם ילדכם לשיחה רגועה ונינוחה על הרגלי הגלישה שלהם. בשיחה זו הגדירו את כללי השימוש במחשב והגלישה אשר על פיהם ינהגו מעתה ואילך. השיחה צריכה להיות רגועה ונעימה, אולם גם אם ילדכם יביע כעס או מורת רוח כדאי לזכור כי אתם מגנים עליו מחשיפה לתכנים לא ראויים, פדופילים ואלימות. תצטרכו לעמוד על הכללים אותם תכתיבו. כמו כן אל תאפשרו לילד לחסום את הגישה שלכם למחשב שלו באמצעות סיסמה הידועה רק לו.

 

4. הכינו מסמך המגדיר את כללי הגלישה

ותלו אותו בסמיכות למחשב. הגדירו מה מותר, ובעיקר מה אסור לעשות, למשל איסור מסירת פרטים אישיים או פרסומם, איסור על שליחת תמונות מאנשים זרים או קבלתם וכמובן איסור לקבוע פגישות עם זרים.

 

5. הגבילו שעות גלישה

מומלץ להגביל את הגישה למחשב ובכלל למסכים (טלוויזיה, Wii, פלייסטיישן ודומיהם) לכ-15% מזמנו הפנוי של הילד (כשעה ביום). כיוון שמדובר בחופש, סביר שהילדים יגלשו ויבלו יותר. אך עדיין חשוב להגדיר מה נכון לכם כמשפחה - ולהגביל.

 

6. איסרו גישה לפייסבוק לפני גיל 13

אל תאפשרו ואל תסייעו לילדכם להירשם לפייסבוק לפני הגיעו לגיל 13. זוהי המגבלה ואתם חייבים למענו ולמענכם לשמור כי אתם וילדיכם לא עוברים על איסור זה. במקביל הכירו את הזירה בה הילדים שלכם נמצאים, גלשו בפייסבוק, דאגו שגם לכם יהיה דף פעיל והיכרות עם המקום בו מבלים ילדיכם.

 

7. בנו רשימת אתרים מותרים ואסורים

המטרה היא לתת לילדים כלים לאילו אתרים אסור לגלוש, ולכן החשיבות העליונה היא כמובן ברשימה זו.

 

8. הסבירו את משמעות המושג חבר

ילדים רבים נוטים לצבור כמה שיותר "חברים" הנחשפים לכל מה שהם מעלים לרשת. מידת הפופולריות

והסטטוס של הילדים כיום נקבע במידה רבה על ידי מספר "החברים" שיש להם בפייסבוק. עזרו להם להבין מחדש את המשמעות של המושג חבר ועודדו אותם לא לשתף אנשים זרים בחוויות האינטימיות של חייהם. ודאו והקפידו שהם נוקטים בכל הפעולות הדרושות למנוע מאנשים אותם הם לא מכירים להצטרף למעגל הנחשפים לאורחות חייהם.

 

9. דווחו לרשויות על כל גילוי של אלימות שילדכם נחשף אליו

גיליתם כי ילדכם נפגע או נחשף לאלימות ברשת, אם על ידי אדם מוכר או זר? אל תתלבטו ודווחו על כך לרשויות הרלוונטיות.

 

10. שבחו את ילדכם על עמידה בכללים שקבעתם

אל תשכחו בכל פעם שתראו שילדכם עוסק בפעילות חיובית ומותרת ברשת לשבח, להחמיא ולחזק אותו על כך.

 

פרופ' עמוס רולידר הוא פרופסור מוסמך לניתוח וטיפול התנהגותי, ראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונת הורים. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הורים, האחריות היא שלכם
צילום: shutterstock
מומלצים