שתף קטע נבחר

הפריצה לכלא ב-2011: מי שחרר את מורסי?

ימי המהפכה שבים לכותרות: בית משפט במצרים פסק כי אנשי "האחים המוסלמים", חיזבאללה וחמאס עמדו מאחורי הפריצה לשלושה בתי סוהר, שבה יצאו לחופשי 23 אלף אסירים, בהם נשיא מצרים כיום ועשרות מבכירי "האחים המוסלמים"

מערכה נוספת בקרב בין מערכת המשפט במצרים לבין התנועה השלטת ובעלות בריתה באזור: בית משפט במצרים פסק היום (יום א') כי חברי תנועת "האחים המוסלמים" קשרו קשר עם אנשי חמאס וחיזבאללה כדי לפרוץ לבית סוהר במדינה בשנת 2011 ולשחרר 34 בכירים בתנועת "האחים המוסלמים", בהם מי שלימים הפך לנשיא, מוחמד מורסי.

 

עוד חדשות בעולם :

בדרך לרוסיה? המדליף האמריקני טס מהונג קונג

'המוות יכול לבוא בכל רגע'. פלסטינים למען אסד

פקיסטן: התחפשו לחיילים ורצחו 11 מטפסים זרים

תמונות השבוע: זבל במנילה, ג'פניקה בברזיל

 

ראש חבר השופטים, השופט חאלד מאחג'וב, אמר כי שני חברים בתנועה האיסלאמית - איברהים חג'ג' וסעיד עייאד - היו בין האחראים לפריצה לבית הסוהר ואדי א-נטרון ב-29 בינואר 2011. ואדי א-נטרון נמצא על הדרך המדברית בין קהיר לבין אלכסנדריה. זו הפעם הראשונה שבית משפט במצרים מטיל אחריות ישירה על "האחים המוסלמים", חיזבאללה וחמאס בפריצה לבית הסוהר ולשניים נוספים, שבהם היו כלואים גם אסירים פלסטינים ולבנונים.

 

לאורך תקופה ארוכה טענו מורסי ומנהיגי "האחים המוסלמים" כי הם שוחררו מהכלא על ידי תושבים מקומיים. ארגון חמאס, השלוחה הפלסטינית של "האחים המוסלמים" בעזה, הכחיש כל מעורבות בתקיפת בתי הסוהר במצרים.

 

הפריצה לבתי הסוהר אירעה במהלך 18 ימי המהפכה שהפילה את שלטונו. מובארק (AFP) (AFP)
הפריצה לבתי הסוהר אירעה במהלך 18 ימי המהפכה שהפילה את שלטונו. מובארק(AFP)

 

הפריצה לבתי הכלא אירעה במהלך 18 ימי המהפכה העממית שהביאה להפלת משטרו של חוסני מובארק, אחרי 29 שנה בשלטון. הפריצה הביאה למצב שבו כ-23 אלף אסירים הסתובבו חופשי ברחובות ולעלייה בשיעור מקרי הפשיעה והאלימות, שיעור שלא נמצא במגמת ירידה מרגע הפריצה לבתי הסוהר. בין האסירים ששוחררו היו כ-40 אנשי חמאס וחיזבאללה וכאמור 34 אנשי "האחים המוסלמים" ובמהלך שחרורם נהרגו 13 בני אדם.

 

מספר כולל של 27 קציני משטרה וגורמי מודיעין העידו בפני בית המשפט, שמקיים את דיוניו בעיר איסמעיליה באזור תעלת סואץ. פרשת הפריצה לבתי הסוהר ובריחת האסירים ההמונית הגיעה לבית המשפט בחודש ינואר כשעציר לשעבר ערער על שלושה חודשי מאסר שנגזרו עליו אחרי שהורשע בבריחה מכלא ואדי א-נטרון.

 

העציר זוכה בסופו של דבר על ידי השופט מאחג'וב, אותו שופט שהפנה היום אצבע מאשימה לעבר "האחים המוסלמים", חיזבאללה וחמאס והורה להעביר את מסמכי התיק בעניין בריחת האסירים לפרקליטות המדינה כדי שתכריע בנושא. מאחג'וב גם קרא לפרקליטות לפנות לאינטרפול בדרישה שיעצרו את המעורבים מחמאס ומחיזבאללה בפריצה לבתי הסוהר.

 

קיימת סבירות שפסיקת בית המשפט באיסמעיליה תכניס לתסבוכת את מורסי ועשרות הבכירים מ"האחים המוסלמים" שברחו מהכלא משום שבתסריט מסוים הם עלולים להיחשב כאסירים נמלטים ולעמוד על כך לדין. 

 

ובתוך כך, בערב פרסם צבא מצרים הודעה ובה אזהרה חריפה לסיעות הפוליטיות במדינה לפיה הצבא עשוי להתערב כדי להשליט סדר, אם מצרים תיגרר שוב לעימותי דמים על רקע הפגנות האופוזיציה הגדולות שאמורות להיערך בשבוע הבא, במלאות שנה לבחירתו של הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי.

 

הצהרתו של ראש הצבא, גנרל עבד אל-פתח א-סיסי, היא תזכורת דרמטית לכוחו העצמאי של הצבא במצרים, שנה אחרי שהגנרלים העבירו

את השלטון לנשיא האזרחי מורסי. א-סיסי, שהוא גם שר ההגנה, אמר כי הצבא פועל לשמור על "רצון העם" וקרא לפוליטיקאים לפעול לאחדות לאומית. מקור צבאי אמר לסוכנויות הידיעות כי עימותים, רטוריקה אגרסיבית ופגיעה ברכוש במצרים בימים האחרונים הם שגרמו להתערבות הזו.

 

"יש מצב של פילוג בחברה ואם הוא יימשך מדובר בסכנה למצרים. חייב להיות קונצנזוס בקרב כולם", אמר א-סיסי. "רצון האומה המצרית הוא מה שקובע, ואנחנו שומרים עליו בכבוד. אנחנו אחראים לגמרי לשמור עליו. איננו יכולים לאפשר הפרה של רצון העם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי
צילום: AP
אנשיו פרצו לבתי סוהר במצרים? הנייה
צילום: AFP
מומלצים