שתף קטע נבחר

מגשימים חלום: פנימיית הכדורגל לאריתראים

נערים ממשפחות מבקשי מקלט מניצנה נוטלים חלק בפעילות ספורטיבית, וזוכים לחוויות בדמות השתתפות בטורניר במתחם וולפסון. "אולי יגלו אותנו וניכנס לאיזו ליגה", מתרגש אחד מהם

אחת לשבוע מתנהל אימון כדורגל בפנימיית "תיקון עולם", פנימיית נוער למבקשי מקלט שבניצנה, בו נוטלים חלק ילדי האריתראים שהגישו בקשה למקלט בעת הגעתם לארץ.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

את אימוני הכדורגל מעביר מדריך והם כוללים לצד לימוד יסודות הכדורגל גם פעילות חינוכית באמצעות הענף. הכדורגל היא האהבה הגדולה ביותר של הנערים ועבור חלקם הוא מהווה את הדבר החשוב ביותר.

 

הנערים האריתראים במתחם וולפסון (צילום: רועי סיון) (צילום: רועי סיון)
הנערים האריתראים במתחם וולפסון(צילום: רועי סיון)

 

"זאת אובססיה", מגדירים אנשי הצוות את התופעה. בהשוואה לנערים ישראלים שאוהבים כדורגל, הנערים בהחלט "חולים" על הענף ועוסקים בו שעות רבות. אין יום שהם לא משחקים במגרש הבלטות של ניצנה".

 

אמנם הנערים משחקים מדי יום, אך החוג נותן לאהבתם למשחק מימד נוסף, של הבנה עמוקה יותר של המשחק ושל הערכים שאפשר ללמוד מכדורגל. החוג מתנהל בשתי קבוצות שונות וכל קבוצה עוסקת בפעילות כשעה וחצי.

 

אחת החוויות הגדולות שהנערים זוכים לה היא נסיעה לטורניר במתחם וולפסון שעורכת "מפעלות" אחת לכמה חודשים. המעבר ממגרש הבלטות למגרשי הדשא של וולפסון לא תמיד קל, אך החוויה של התמודדות מול קבוצות אחרות היא המשמעותית.

 

הנערים זוכים לחוויה מיוחדת (צילום: רועי סיון) (צילום: רועי סיון)
הנערים זוכים לחוויה מיוחדת(צילום: רועי סיון)

 

עצם המפגש עם בני נוער נוספים יוצר התרגשות, וההזדמנות להראות את יכולתם מול קבוצות אחרות ומול קהל יוצר אימפקט משמעותי.

 

הלבוש הפופאלרי בפנימייה הוא החולצות האדומות של הפועל תל אביב, לצד החולצות של הקבוצות האהודות ממדריד ומברצלונה. אגב, רוב הנערים אוהדים את ברצלונה או ריאל מדריד. מיעוט קטן יותר נמנה על אוהדי צ'לסי ומנצ'סטר יוניטד. בימי משחקי הקלאסיקו בספרד נערכת חגיגה גדולה בפנימייה, וכך גם במשחקים חשובים אחרים. לגמר אליפות אפריקה נרשם רייטינג של כמעט מאה אחוז.

 

חלק מהנערים אף זכו לנסיעת צ'ופר של משחק של הפועל תל אביב בליגה האירופית בבלומפילד, ו/או למשחקי הקבוצה בליגת העל. הנסיעה והכניסה לאצטדיון מהווים חוויה משמעותית לה הנערים זוכים בפעם הראשונה. התרגשות רבה שוררת אצלם ללא קשר לחשיבות המשחק.

 

ממקימי "מפעלות". משה תאומים (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ממקימי "מפעלות". משה תאומים(צילום: אורן אהרוני)

 

"אני רוצה להיות שחקן כדורגל. זה החלום שלי. נהנים מזה, זה כיף. יש לך הרבה אוהדים ואפשר להרוויח כסף. אני מקווה שניכנס לאיזו ליגה. אולי יגלו אותנו.

גם אם זה לא יקרה - צריך לנסות ולראות", סיפר אחד הנערים".

 

מנכ"ל "מפעלות חינוך וחברה", ד"ר מאיר אורנשטיין: "כדורגל מוכיח פעם אחר פעם כי הוא חוצה גבולות, מדינות, יבשות, דתות, תרבויות ושפות. האימונים אותם אנו מעבירים בפנימייה בניצנה לפליטים שהגיעו במסע הארוך מאריתראה רק מוכיח זאת מדי שבוע. דרך הכדורגל אנחנו יכולים לגעת בכל נער ונער וכדרכנו, לנסות לעזור לו ולקדם אותו".

 

היסטוריה

הכל החל במאי 2011 .הפנימייה הוקמה כמענה לאתגר שהציב משרד החינוך, להקמת מסגרת חינוכית לנערים אריתראים שהגיעו לארץ בגפם. הנערים (50 במספר) בני 14 עד 18, ברחו מאיומי המשטר באריתריאה, שלא בחל בגיוס קטינים לצבא.

 

הקטינים עברו מסע ארוך, שנע בין מספר חודשים למספר שנים, כולל חציית גבולות והתמודדות עם קשיים נוספים. הדוגמא הבולטת ביותר היתה מחנות העינויים שעברו בסיני, בתמורה לכופר שנסחט ממשפחותיהם.

 

לאחר שהגיעו לארץ הם נכלאו. תחילה בסהרונים בדרום, ולאחר מכן עברו לכלא מתן, המיועד לנערים מבקשי מקלט. כל הנערים בפנימייה מוגדרים כקטינים לא מלווים, וכתוצאה מכך הם מחזיקים באשרת שהייה של שחרור בתנאים. הם שוהים בפנימיה עד הגעתם לגיל 18.

 

"מפעלות חינוך וחברה"

"מפעלות חינוך וחברה" מובילה בפיתוח מסגרות ספורט חינוכיות בישראל ובקידום הספורט כאמצעי להענקה והעצמה של ערכים, בקרב ילדים ונוער, בכל מוקדי האתגר החברתיים של מדינת ישראל והחברה הישראלית.

 

'מפעלות' הוקמה ע"י אנשי העסקים סמי סגול, משה תאומים ומוטי אורנשטיין, אשר זיהו לפני כ-15 שנה את האיכויות של הספורט כאמצעי מגשר, מקשר ומעצים. עמותת מפעלות מפעילה מאות קבוצות ספורט שבהם משתתפים כ-25,000 ילדים מכל המגזרים ברחבי הארץ והעולם. במהלך שנות פעילותה השתתפו במסגרותיה למעלה מ-200 אלף ילדים וילדות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי סיון
אריתראים וולפסון מטושטש
צילום: רועי סיון
מומלצים