שתף קטע נבחר

המאבק של הקצינה: "אלחם לאמץ את אחייני"

אחיינה של אשת קבע נלקח מרשות אמו והיא מבקשת לאמצו: "הוא תינוק אתיופי, טובת הילד היא שיחזור למשפחתו". במשרד הרווחה התנגדו ומנעו את המהלך נוכח החשש כי אם יעבור לרשות דודתו ייפגש עם אמו ויינזק

האם הימים הבאים יהיו האחרונים שבהם יוכל דני (שם בדוי), פעוט בן שנתיים וחצי ממוצא אתיופי, לפגוש במשפחתו הביולוגית? כבר לפני שנולד התערער מצבה הנפשי של אמו הסובלת מסכיזופרניה ולאחר הלידה היא נמצאה לא כשירה לגדלו, ושירותי הרווחה הוציאו אותו מחזקתה. דודתו שרה (שם בדוי), קצינה בצה"ל, טוענת כי ביקשה מהרגע הראשון לאמץ אותו, אלא שכבר שנתיים וחצי של מאבק מול גורמי רווחה ובין היתר גם בבתי משפט לא סייעו בכך.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

45 ק"מ לרווחה: הזנחה בכפר הפעוטות שנרצחו

חשפו את הבן המאומץ וישלמו לו 400 אלף שקל

 

"אני ובעלי רוצים לגדל את האחיין שלי מאז שנולד", אמרה שרה, וסיפרה כי "כשדני היה בן חצי שנה הבנתי שלא ייתנו לי לאמץ אותו בטענה שאין לי ניסיון ואין לי אמצעים כלכליים. כשהוא היה בן 8 חודשים משרד הרווחה פנה לבית משפט כדי להכריז עליו כבר-אימוץ. בזמן הזה, במסדרונות בית המשפט הבנתי שפשוט רימו אותי, שאני לא אמורה לעמוד בקריטריונים של משפחה מאמצת רגילה כי אני משפחה ביולוגית שלו".

 

בגיל שנה דני הועבר למשפחת אומנה שאינה ממוצא אתיופי, זו קיבלה אותו לידיה באופן זמני מתוך כוונה לאמצו באופן חוקי וקבוע עם סיום ההליכים המשפטיים. במהלך מאבק משפטי טעון, משרד הרווחה טען כי טובתו של דני היא בהישארותו במשפחת האומנה נוכח הקשר שנוצר. עוד טען המשרד כי שרה ביקשה לאמץ את דני רק לאחר שעבר למשפחת אומנה וכי מדובר באישה זרה שפגשה בו רק פעמיים לפני שהגיע לגיל 9 חודשים.

 

דודתו של הפעוט. "רימו אותי" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דודתו של הפעוט. "רימו אותי"(צילום: גיל יוחנן)
 

בהחלטה נכתב כי "אימוץ הקטין על ידי שרה יפגע בקטין, המערערת (אמו הביולוגית) אינה מקבלת את חוסר מסוגלותה ואת הצורך באימוץ. במצב דברים זה באימוץ בתוך המשפחה לא ניתן יהיה לנתק את הקטין מאמו הביולוגית באופן מוחלט. הוא יהיה חשוף למצבה הנפשי המשתנה ויינזק מכך".

 

שרה חולקת על ההחלטה ואומרת: "טוענים שייגרם לו נזק מהניתוק של משפחת האומנה, אבל כבר לפני שנה וחצי הזהרנו את משרד הרווחה שזה מה שיקרה וביקשנו את הילד. היינו מוכנים לעשות הכול, אפילו לעבור דירה, כדי שדני ינותק מאחותי שהיא אמו הביולוגית, ובלבד שיינתן לנו לגדל אותו".

 

כאמור, שרה לא נכנעה. היא ערערה לבית המשפט המחוזי, שקבע לפני מספר ימים כי הילד ייפרד לחלוטין ממשפחתו הביולוגית. עוד קבע בית המשפט כי אימוצו יהיה סגור, משמע: שרה ואמו הביולוגית לא יוכלו לקיים כל קשר איתו.

 

"כשירה לגדל את הילד אבל הקשר עם האם יזיק לו"

האבסורד הוא שבהחלטתו הסכים בית המשפט כי שרה כשירה לגדל את אחיינה, וכך קבעו גם גורמי הרווחה המקצועיים. "כל הגורמים המעורבים בעניינו של קטין לרבות המומחה שמונה על ידי בית המשפט מעידים על אישיותה יוצאת הדופן של שרה ומעלותיה הטובות. אין פה מחלוקת כי שרה היא בעלת מסוגלות הורית שאינה מוטלת בספק כלל ועיקר". עם זאת בית המשפט דחה את הערעור בשל החשש כי במצב שבו שרה תאמץ את דני הקשר עם אמו הביולוגית יישמר ויגרום לו נזק.

 

סיבה נוספת קשורה לעיתוי האימוץ. גורמי הרווחה טוענים כי הבקשה לאימוץ הוגשה רק לאחר שכבר אומץ. בית המשפט אף ציין כי החלטה זו נסמכת על חוות דעת מומחים ודו"ח של השירות למען הילד. "בנסיבות אלה אין כל ספק כי טובתו של הקטין מחייבת את ניתוקו מהמשפחה הביולוגית, עם כל הצער והכאב שייגרם בכך לאם, לשרה, ולכל המשפחה המורחבת". אך לשרה טענות קשות למשרד הרווחה. לדבריה, וכך גם עולה ממסמך שהציגה בפני ynet, היא ביקשה לאמץ את אחיינה כבר בחודשי חייו הראשונים ובטרם נמסר למשפחת האומנה. 

 

מאז הפסיקה שרה לא יודעת את נפשה. "זה מאבק של משפחה שלמה, לא רק שלי. אני פשוט שבורה ולא מתכוונת לוותר. הרצחת וגם ירשת? לוקחים את האחיין שלי ונותנים אותו למשפחה אחרת בניגוד לכל חוק? טובת הילד שיחזור למשפחתו, הוא תינוק אתיופי והמשפחה המאמצת אינה כזאת. זה ילך איתו לכל מקום כמו אות קין".

 

חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה, המלווה את שרה, הוסיפה: "היה ברור לי שנמנעה מהילד ומשפחתו הזדמנות וזכות אמיתית להיות יחד. אי אפשר להתעלם גם מהעובדה שהוא כהה עור ושתמיד יידע שהוא מאומץ. פניתי לשר הרווחה, מתוך אמונה שזכות ראשונית לאדם שנולד לעולם לחיות עם משפחתו בתרבותו ומורשתו. בשעה שזכות זאת נרמסת ונקברת על ידי אחרים, העיוות זועק לשמיים".

 

משרד הרווחה נמסר כי "הנושא הובא לידיעת השר על ידי ח"כ פנינה תמנו שטה, והוא ביקש לערוך בירור מקיף בנושא בלשכתו. ככלל, מאמין השר שמוטב לילד להישאר בסביבתו הטבעית במידת האפשר, בפרט כאשר יש אלטרנטיבה ראויה כמו במקרה הספציפי הזה. המקרה ייבחן בצורה יסודית כבר בימים הקרובים שטובת הילד הוא הדבר היחיד שינחה את המשרד". 

 

עורכי הדין עמיקם הדר וחדווה שפירא, המייצגים את שרה: "מדובר במקרה מזעזע והתנהלות שערורייתית של הרווחה. מדובר בפעוט הנמנה על העדה האתיופית אשר דודתו רוצה לגדלו, וכשירה לכך. היא הוגדרה על ידי כל המומחים כאישה מרשימה ואין מחלוקת שתוכל להעניק לאחיינה מלוא האהבה, אך בהחלטה לא הגיונית ובלתי נתפסת הוחלט כי הקטין ייעקר ממשפחתו, עדתו, שורשיו ותרבותו, ויאומץ באימוץ סגור במשפחה ישראלית שאין לה קשר לעדה האתיופית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני הזוג שמבקשים לאמץ את הילד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ תמנו-שטה
מומלצים