שתף קטע נבחר

היסטוריה בארה"ב: נישואים - לא רק בין גבר ואשה

בית המשפט העליון ביטל ברוב של 4:5 את החוק הפדרלי שמגדיר נישואים כברית בין גבר לאישה בלבד ושולל הטבות מזוגות חד-מיניים בטענה שאינו חוקתי. ביטול החוק מוביל להכרה נרחבת בנישואי גאים ובזכויותיהם של גאים ברמה הפדרלית

מכה קשה לשמרנים וניצחון היסטורי לקהילה הגאה: בית המשפט העליון בארצות הברית ביטל היום (יום ד') ברוב של חמישה שופטים מול ארבעה את "החוק להגנת הנישואים" (DOMA) מ-1996, חוק פדרלי המגדיר נישואים כברית בין גבר לאישה בלבד ומאפשר רק לעונים להגדרה זו ליהנות מההטבות המגיעות לזוגות נשואים. בפסיקת בית המשפט נכתב כי החוק הפדרלי שמונע הטבות פדרליות לזוגות הומואים ולסביות שנישאו במדינות שמאפשרות זאת איננו חוקתי.

 

האישה שמאחורי הקרב האמריקני על נישואים גאים

 

עוד חדשות בעולם :

טען שקלטת מות א-דורה בוימה - והורשע בדיבה

'ממציא הרשת' תוקף: המערב צבוע, אזרחים יהססו

ההוצאה להורג ה-500 בטקסס: זריקת רעל לבת 52

דרמה באוסטרליה: גילארד הפסידה, ראד ר"מ

 

ביטול החוק מוביל להכרה נרחבת בנישואים חד-מיניים ובזכויותיהם של נישואים גאים ברמה הפדרלית, שעד כה נמנעה בשל החוק הזה. יצוין כי הפסיקה אינה כופה על המדינות השונות לפסוק בעד או נגד נישואי גאים, אבל פותרת את הניגוד שקיים בין המדינות לבין הממשל הפדרלי. 

  

חוגגים מחוץ לבית המשפט העליון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגגים מחוץ לבית המשפט העליון(צילום: רויטרס)

 

האישה שהגישה את העתירה לעליון ועשתה היסטוריה. אדית וינדזור (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האישה שהגישה את העתירה לעליון ועשתה היסטוריה. אדית וינדזור(צילום: רויטרס)

 

את החלטת בית המשפט כתב השופט אנתוני קנדי ולפיה "החוק הפדרלי איננו חוקתי משום שאין סיבה לגיטימית לפגוע באלה שהמדינה, על ידי חוקי הנישואים שלה, ביקשה להגן על אישיותם וכבודם". קולו של קנדי היה זה שהכריע את הכף כשהצטרף לארבעת השופטים שנחשבים ליברליים נגד ארבעת השופטים שנחשבים שמרנים.

 

"הצעה 8": העליון החליט שלא להחליט

נשיא ארה"ב ברק אובמה הגיב על הפסיקה ו"צייץ" בחשבון הטוויטר שלו כי "ההחלטה הזו היא צעד היסטורי קדימה עבור שוויון בנישואים. אהבה היא אהבה". אובמה שיבח את החלטת בית המשפט והנחה את שר המשפטים אריק הולדר לבחון את החוקים הפדרליים ולהבטיח שפסיקת העליון תיושם במלואה. הוא גם ציין שהחלטת בית המשפט נוגעת רק לנישואים אזרחיים ולא מתערבת בחופש דת.

 

במקביל, בית המשפט העליון סירב לפסוק בערעור על "הצעה 8", החוק במדינת קליפורניה שאסר על נישואי זוגות מאותו המין ושנפסל על ידי ערכאה נמוכה יותר. משמעות הדבר היא שפסילת החוק המפלה עומדת בתוקפה ושנסללה הדרך לנישואים גאים במדינה הגדולה ביותר בארה"ב. עם זאת, שופטי בית המשפט העליון סירבו לקבוע האם עקרונית גם לזוגות מאותו המין יש את הזכות להינשא. בתקופה הקצרה שבה נישואים גאים היו מותרים בחוק בקליפורניה 18 אלף זוגות של הומואים ולסביות נכנסו בברית הנישואים. 

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

נשיא בית המשפט העליון ג'ון רוברטס היה זה שכתב את החלטת הרוב בתיק זה, ביחד עם השופטים רות ביידר-גינזבורג, סטייבן ברייר, אלנה קגן ואנטונין סקאליה. "אין לנו סמכות להחליט במקרה זה לגופו וגם לא לבית המשפט הפדרלי לערעורים של ה-Circuit ה-9", כתב רוברטס בהתייחסו לבית המשפט לערעורים שביטל את "הצעה 8".

 

"עד היום, הנישואים שלנו לא הוכרו"

"הנישואים שלנו לא הוכרו עד היום", אמרה פטריסיה לאמברט בת ה-59 שהחזיקה בידיה את רעייתה קייתי מאלביי. לאמברט, ילידת דרום אפריקה, אמרה כי יותר לא תצטרך לדאוג שייאלצו אותה לעזוב את המדינה אם יפוג תוקף אשרת העבודה שלה.

 

המוני בני אדם נאספו מחוץ לבית המשפט בוושינגטון שעות לפני שפסק בשתי הסוגיות החשובות כל כך לקהילה הגאה בארה"ב, וחלקם קיוו לתפוס מושב בתוך אולם בית המשפט.

 

תומכי הנישואים לזוגות גברים או לזוגות נשים הגיעו עד לבית המשפט העליון בדרישה לבטל את "הצעה 8" מ-2008 ואת החקיקה משנות ה-90, בכהונת הנשיא ביל קלינטון (שהביע התנגדות כלפיה בעת האחרונה), שמכונה "החוק להגנת הנישואים" וקובעת כי נישואים הם בין גבר ואישה בלבד. 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

כיום ישנם ברחבי ארה"ב כ-120 אלף זוגות חד-מיניים נשואים ו-12 מדינות ומחוז קולומביה (וושינגטון הבירה), מתוך 50 מדינות בארה"ב, מתירו בחוק נישואים חד-מיניים.

 

מי שעתרה לבית המשפט העליון בתיק שהביא לביטול "החוק להגנת הנישואים" הייתה אדית וינדזור בת ה-83, שהאישה שהייתה נשואה לה, בת זוגה יותר מ-40 שנה, תיה ספייר, הלכה לעולמה ב-2009.

וינדזור, מתכנתת בחברת IBM, וספייר, פסיכולוגית, נפגשו בניו יורק ב-1960 וחיו מאז כזוג לכל דבר אבל "בארון". ב-2007 הן התחתנו בקנדה, כשספייר כבר סבלה מטרשת נפוצה. כעבור שנתיים היא הלכה לעולמה והורישה לזוגתה את ביתה, בשווי 4.1 מיליון דולר.

 

אף שב-2009 כבר הכירה מדינת ניו יורק בנישואים חד-מיניים, וינדזור נדרשה לשלם 363 אלף דולרים מסים על הנכס שירשה. לו הייתה נשואה לגבר ומתאלמנת, לא הייתה צריכה לשלם דבר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישג גדול לקהילה הגאה
צילום: AP
צילום: רויטרס
ארכיון
צילום: רויטרס
צילום: AFP
"צעד היסטורי קדימה". אובמה
צילום: AFP
מומלצים