שתף קטע נבחר

מדברים על שיחות: "הזמן הוא האויב של השלום"

בפעם החמישית נוחת מזכיר המדינה ג'ון קרי בארץ, במטרה להתניע מו"מ. הוא הבהיר כי לא הציב דד-ליין, אבל טען: "הגיע הזמן לקבלת החלטות קשות". בירושלים סבורים כי "יש אווירה שמשהו זז", אבו מאזן טוען: "לא מציב תנאים מוקדמים"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי מגיע היום (ה') לישראל, לעוד ניסיון התנעה של המשא ומתן המדיני, אבל הן בירושלים והן ברמאללה לא צופים פריצת דרך גדולה. עם זאת, בשני הצדדים מנסים לשמור על אופטימיות. קרי ייפגש היום עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, למחרת צפויות לו פגישות עם שרת המשפטים ציפי לבני ושליחו של נתניהו יצחק מולכו, ולאחר מכן עם אנשי הרשות הפלסטינית. בתחילת השבוע הבא יגיע קרי לעמאן.

 

קרי עצמו הבהיר לפני בואו לישראל כי לא תיערך פגישה משולשת בעמאן עם נציגי ישראל והפלסטינים. במהלך מסיבת עיתונאים בכוויית אמר מזכיר המדינה האמריקני כי לא הציב דד-ליין לצדדים: "קביעת דד ליין יכולה להפוך למכשול בפני עצמו וזה דבר שאנחנו בכוונה רוצים להימנע ממנו". קרי טען שהוא פועל לקביעת סטנדרטים להתקדמות בין ישראל לפלסטינים, אבל הבהיר שהוא עדין בשלב של האזנה לצדדים.

 

עוד חדשות ב-ynet:

דגן נגד נתניהו: "בעייתי לאיים על אסד" 

כחול לבן באו"ם: איך 141 מדינות תמכו בישראל?

זרם בלתי פוסק: כ-100 פצועים סורים טופלו בארץ

 

קרי: "אין לנו את הלוקסוס לחכות"

"בביקורי האחרון אמרתי שהמנהיגים צריכים לקבל כמה החלטות קשות, והזמן הגיע", אמר קרי. "מדוע הדחיפות? זה דחוף כי זמן הוא האויב של תהליך השלום. הזמן מאפשר למציאות בשטח להשתנות או להחריף או להיות מפורש שלא כהלכה. הזמן שעובר מאפשר לאנשים שאינם רוצים שדברים יקרו, למלא את החלל הריק". מזכיר המדינה הבהיר כי אינו מחכה לחודש ספטמבר: "אנחנו צריכים לראות התקדמות מהר ככל האפשר. אין לנו את הלוקסוס לחכות".

 

מגיע לישראל בפעם החמישית מאז שנכנס לתפקיד. קרי עם נתניהו בירושלים (צילום: יונתן זינדל/פלאש90) (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
מגיע לישראל בפעם החמישית מאז שנכנס לתפקיד. קרי עם נתניהו בירושלים(צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

 

בירושלים נמנעו מלהפגין התלהבות יתר על רקע הדיווחים על התקדמות במגעים והסכמתו לכאורה של אבו מאזן לשוב לשולחן המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים. "לא קיבלנו אינדיקציה כזו, אך יש אווירה כאילו שמשהו זז", אמרו בירושלים.

 

בתוך כך, האמריקנים הבהירו לאבו מאזן כי בעצרת האו"ם בספטמבר לא יוכל להטיל את האחריות לאי חידוש המשא ומתן על ישראל. "יתכן שזה מה שגורם לפלסטינים לנסות לחדש את המשא ומתן ולהתקדם אחר כך במהלך החד צדדי", אמרו בירושלים. יש כמה אופציות שנבחנות לחידוש השיחות, אך נתניהו טרם קיבל החלטות בנוגע לדרישות הפלסטיניות. אמנם יש הרבה רצון בקרב האמריקנים, אך בשלב זה אי אפשר לדווח על התקדמות או על מועד לחידוש השיחות".

 

עבד רבו: ישראל מונעת התקדמות

גם הפלסטינים ממשיכים להנמיך ציפיות לקראת ביקורו החמישי באזור של קרי. במהלך ביקורו צפוי מזכיר המדינה האמריקני להיפגש לפחות פעם אחת עם אבו מאזן, אולם מקורות פלסטיניים העריכו כי השניים ייפגשו פעמיים במסגרת הדילוגים בין ירושלים, רמאללה וירדן. הפגישה הראשונה בין קרי לאבו מאזן צפויה להיערך ביום שישי.

 

קרי ואבו מאזן ברמאללה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי ואבו מאזן ברמאללה(צילום: EPA)

 

אבו מאזן עדיין משתדל, לפחות פומבית, להראות אופטימיות מסוימת מסבב הדילוגים הנוכחי. בראיון לרשת אל ג'זירה אתמול אמר כי הוא מקווה שקרי יביא עמו משהו חדש וחשוב. "הדגשנו ואנחנו מדגישים את נכונותנו לשוב למשא ומתן. אמרנו יותר מפעם אחת כי אם הממשלה הישראלית מאמינה בפתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67', אנחנו נהיה מוכנים לשוב לשיחות".

 

נשיא הרשות בחר להדגיש כי הפלסטינים אינם מציבים תנאים מוקדמים, אלא רוצים לדעת מהו הבסיס שלפיו הם ישובו למשא ומתן: "אם הממשלה הישראלית תסכים בפועל לגישת שתי המדינות על גבולות 67', כפי שהסכים עליה העולם במפת הדרכים, נשוב לשולחן המשא ומתן". עם זאת, מזכ"ל הועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, הביע פסימיות באשר לסיכויי הצלחתו של קרי. לדבריו, ישראל מונעת התקדמות ואין איתותים שמצביעים על שינוי בעמדתה. הוא הסביר כי שיבה למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים תהפוך אותו לחסר תועלת.

 

ליברמן: זה עוד מהלך של התרסה והסתה

כמו אצל הפלסטינים, גם לנתניהו יש אופוזיציה מבית לחזרה לשיחות. יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אביגדור ליברמן, אמר בכינוס של צעירי ישראל ביתנו שנערך אמש בתל אביב כי "ברור שהמהלך שמכין אבו מאזן הוא לא מו"מ לשלום, אלא מהלך נוסף של התרסה והסתה נגד ישראל בעצרת האו"ם בספטמבר".

 

לדברי ליברמן, "במרכז המהלך שמכין אבו מאזן יהיו שוב האשמות נגד ישראל על כך שאינה רוצה להגיע לשלום, נאום שטנה נוסף כמו בעצרות הקודמות, בקשות להתקבל לסוכנויות האו"ם השונות ובקשה להתקבל כחברה מלאה באו"ם. בכדי שיוכל להאשים את ישראל, הוא יודע שלפני כן הוא צריך לעשות כמה מהלכים שיראו כאילו שהוא חפץ בשלום". 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן חורין, אטילה שומפלבי, אליאור לוי ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ג'ון קרי. עוד מסע דילוגים
צילום: AP
מומלצים