שתף קטע נבחר

קרי בישראל: "נתניהו מתנגד להקפאת הבנייה"

מזכיר המדינה האמריקני ייפגש היום שוב עם אבו מאזן, מסיבת העיתונאים בנתב"ג שבה היה אמור לדווח על ההתקדמות במגעים נדחתה בכמה שעות. אמש נועד עם רה"מ ולבני. שר בכיר אומר שסלע המחלוקת הוא הבנייה בהתנחלויות

מאמץ אחרון להגיע לנוסחה שתאפשר פגישת פסגה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא הפלסטיני אבו מאזן כבר בשבועות הקרובים. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי נועד אמש (שבת) עם הצמרת הישראלית בראשות בנימין נתניהו והשרה ציפי לבני כדי לסכם את התנאים לקיום הפגישה, אך נראה שהדרך לשם מלאה במהמורות.

 

עוד כתבות בערוץ החדשות של ynet:

"עד שמורסי ייפול": מצרים נערכת ל"יום הזעם"

הטלפון שורף, ההגה בוער: ארה"ב נמסה מחום

משאל השבת בת"א: "מי שלא רוצה, שלא יקנה"

 

שר בכיר ששוחח לאחרונה עם נתניהו התרשם שסלע המחלוקת הוא סוגיית הקפאת הבנייה. ראש הממשלה הכחיש בשיחה עם השר כי בכוונתו להכריז על הקפאה. "הוא מתנגד להצהרה כזו", אמר השר בשיחות סגורות. "הוא פסל את זה על הסף, וכל המטרה היא לחדש את המשא ומתן בלי תנאים".

 

בשעה 10:30 בבוקר היה אמור קרי לכנס מסיבת עיתונאים ולמסור פרטים על ההתקדמות במגעים, אבל מסיבת העיתונאים הזו נדחתה בכמה שעות בעקבות הניסיון האחרון של מזכיר המדינה האמריקני לקדם את התהליך. קרי, שייצא הבוקר לפגישה נוספת עם אבו מאזן, הפעם ברמאללה, ימסור הצהרה בשעות הצהריים, ליד מטוסו.

 

פגישה בירושלים בין נתניהו, קרי ולבני  (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
פגישה בירושלים בין נתניהו, קרי ולבני (צילום: קובי גדעון, לע"מ)
 

 

גורם מדיני בישראל המעורה בפרטי השיחות אמר הלילה ל-ynet כי "שובו של קרי הערב מעיד שמשהו זז, כנראה בכיוון החיובי. הוא לא היה חוזר אם לא היה קורה משהו. כל המטרה שלו היא כרגע לארגן פגישה". בירושלים אומרים כי הפלסטינים מתעקשים שראש הממשלה יכריז על הקפאה ממשית בבנייה, אך נתניהו מתנגד למהלך - גם בשל התנגדות בקרב שרי הממשלה למהלך. ארצות הברית התחייבה בפני הפלסטינים שלא תהיה בנייה. עם זאת, בשל החשדנות הרבה, אבו מאזן לא סומך על ההתחייבות האמריקנית, ולכן דורש לשמוע על כך מנתניהו.

 

קרי נפגש ביום שישי בערב לארוחת ערב עם נשיא המדינה, שמעון פרס. השניים דנו בתהליך המדיני במשך כשעתיים, והפגישה הוגדרה כ"טובה מאוד". גורמים ישראליים ציינו כי "ההכרעה שנתניהו צריך לקבל קשה ביותר. התנעת התהליך היא אמנם חשובה, אך היא לא עיקר העניין. ראש הממשלה נמצא בנקודה שהוא צריך לקבל הכרעה דרמטית לגבי התהליך ולגבי הסכם עתידי. יש לעניין הזה גם השלכות פוליטיות מרחיקות לכת. הפלסטינים לא מוכנים להיכנס כעת לתהליך נוסף מבלי לדעת מה תהיה התוצאה. הם חושדים בנתניהו, ולכן הוא זה שצריך לקבל הכרעות".

 

שני מכשולים נוספים הם הדרישה לשחרר אסירים פלסטינים הכלואים בישראל מלפני הסכם אוסלו, הכוללים גם רוצחים, ודרישה פלסטינית שמיד עם תחילת המשא ומתן יהיה נושא גבולות 67' הראשון שיעלה לדיון. גורם מדיני אמר שישראל תהיה מוכנה לשחרר אסירים, אך לא כתנאי לפתיחת משא ומתן, ולא תשחרר את כל האסירים שהפלסטינים דורשים. כמה גורמים המעורים בפרטי המגעים ציינו כי "נושא האסירים ישן, ואבו מאזן דורש לשחרר את האסירים הללו כבר שנים רבות. אין חדש בדרישה הזו, גם לא לגבי השמות שפורסמו אינספור פעמים בעבר".

 

במטבחון המדיני חלוקות הדעות בין השרים לגבי הדרך למשא ומתן. יש שרים המתנגדים לנהל משא ומתן רק על הגדה מבלי לכלול את עזה. אחרים סבורים כי "יו"ש תחילה" הוא שלב הכרחי בהתנעת התהליך. בקרב שרי המטבחון המדיני יש הסבורים כי אבו מאזן לא מעוניין באמת להיכנס למשא ומתן אמיתי, שכן בכוונתו לחדש את המאמצים, כבר בספטמבר, לקבל באו"ם הכרה חד צדדית במדינה פלסטינית. גם חומר מודיעיני שהוצג בפני מקבלי ההחלטות בישראל מציג תמונה פסימית. על פי החומר הזה, הפלסטינים לא מעוניינים במשא ומתן מדיני, ולכן הם מציגים דרישות מוקדמות לשיחות עם ישראל.

 

דני דנון: אין הצדקה לשחרור מחבלים 

ביקורו של מזכיר המדינה וסבב הפגישות האחרונות לא מותירים רושם רב על האגף הימני במפלגת השלטון ועל חברי הבית היהודי, השותפים בממשלת נתניהו. הם מתנגדים לדרישות שהציבו הפלסטינים כתנאי למשא ומתן ובעיקר לתביעה לשחרור אסירים. "עמדתו של ראש הממשלה הקוראת למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים מקובלת על רוב חברי הליכוד", אמר סגן שר הביטחון, דני דנון. "אין שום הצדקה כמובן לשחרר מחבלים".

  

ח״כ ניסן סלומינסקי, (הביץ היהודי) יו"ר ועדת הכספים, אומר ש"הפלסטינים זקוקים למשא ומתן יותר מאיתנו. הצבת תנאים מוקדמים לפתיחת משא ומתן ובכלל זה שחרור אסירים כמוה כסירוב להתקדמות לשלום". לדבריו, "היענות לתנאים מוקדמים רק תקבע את הפלסטינים בעמדותיהם הקשוחות ותמנע כל התקדמות בעתיד".

  

חברת מפלגתו איילת שקד מציינת ש"ראש הממשלה חזר והתחייב מספר פעמים שלא ייגש למשא ומתן עם תנאים מוקדמים ואני מאמינה לו. אם הפלסטינים אכן מעוניינים בשיחות אמיתיות, ולא במשחק מלוכלך שכל עיקרו להלשין בספטמבר ל'גננת', קרי האו"ם, עליהם לשבת ולדבר. משרון, ברק ואולמרט לא נדרשו תנאים מוקדמים, ואין שום סיבה שהמצב הזה ישתנה עכשיו".

 

ח״כ מירי רגב (הליכוד) אומרת ש"אין לשחרר אסירים מחבלים רוצחים כתנאי למשא ומתן. יש לקיים משא ומתן ללא תנאים מקדימים. מקומם של מחבלים בכלא כפי שקבע בית המשפט". חברתה לסיעה, ח"כ גילה גמליאל, הוסיפה ש"הדרישות מגוחכות, ראש הממשלה הבהיר שישראל אינה מוכנה לדרישות מוקדמות ואין לי ספק שרוב חברי הכנסת, גם אלה שמגדירים את עצמם במרכז המפה הפוליטית, יתמכו בראש הממשלה בצעד זה. הדרישה האבסורדית של הפלסטינים חושפת את כוונתם ומבהירה לנו כמו תמיד שבצד השני אין פרטנר למשא ומתן".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 30/06/2013 00:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
ג'ון קרי, אמש בפגישה עם נתניהו
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים