שתף קטע נבחר

מורסי נאם: לא מתפטר; 16 הרוגים בקהיר

נשיא מצרים לא מפנה את המקום, למרות האולטימטום והפגנות הענק. "איני דבק בכיסא, אבל העם בחר בי ולא אקבל תכתיבים", אמר בנאום טלוויזיוני. אחרי הנאום נהרגו לפחות 16 ונפצעו 200 בעימותים בין תומכי הנשיא לכוחות הביטחון. במקביל הודיע צבא מצרים: "מוכנים למות כדי להגן מטרוריסטים"

המיליונים ברחובות, הדם נשפך, הצבא מאיים, אובמה לוחץ - ונשיא מצרים מתייצב מול המצלמות ומצהיר: אני לא הולך הביתה. בנאום מיוחד שנשא בשידור חי בטלוויזיה המצרית, הבהיר הלילה (יום ד') הנשיא מוחמד מורסי כי אינו מתכוון להתפטר. "עשיתי טעויות ואיני דבק בכיסא, אולם העם הוא זה שבחר בי", אמר מורסי, ששלטונו נמצא על כרעי תרנגולת. יותר ממיליון איש, מרביתם מתנגדיו אך בהם גם מאות אלפים מתומכיו, יצאו לרחובות והאזינו לנאומו בכיכרות בקהיר. הם שמעו אותו אומר כי ימשיך באותה הדרך: "לא אקבל תכתיבים. זה בלתי מתקבל על הדעת, זה בלתי מתקבל על הדעת". צפו בשידור חי מכיכר תחריר:

 

עם סיום דבריו של הנשיא שטפו תומכיו את רחובות מצרים, והאלימות במדינה נמשכה.

 באוניברסיטת קהיר נהרגו 16 בני אדם בעימותים בין תומכי האחים המוסלמים לכוחות הביטחון, ו-200 נפצעו. עדי ראייה סיפרו על יריות, שימוש בגז מדמיע ודליקות שפרצו במקום. באופוזיציה טוענים כבר ששלטון מורסי לא לגיטימי ומוביל למלחמת אזרחים. "הוא מאיים על האזרחים ולכן הוא כבר לא נשיא", אמרו בארגון הגג האופוזיציוני אחרי הנאום.

  

לקראת פקיעת האולטימטום שהוצב למורסי, פרסם צבא מצרים הודעה ברשת תחת הכותרת "השעות האחרונות". בדף הפייסבוק נכתב כי הצבא "מוכן למות בהגנתו על העם המצרי מפני טרוריסטים, קיצונים וטיפשים". ההודעה פורסמה שלוש שעות אחרי נאומו של הנשיא.
 
 
"לפני מהפכת 25 בינואר היו שחיתויות, גניבות, עושק וזיופים בבחירות", פתח מורסי את נאומו כשהוא מתייחס להפיכה שהובילה להדחת קודמו, חוסני מובארק. "מהפכת 25 בינואר הייתה מהפכה לא אלימה. עברנו את תקופת המעבר וערכנו בחירות. אלו היו בחירות הוגנות. המצרים הראו ב-29 ביוני 2012 לעולם שהם בחרו נשיא באופן חופשי", אמר הנשיא בנאום הטלוויזיוני, שאותו נשא פחות מיממה לפני תום האולטימטום בן 48 השעות שהציב לו הצבא.
 
 
צופים בנאום בקהיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צופים בנאום בקהיר(צילום: רויטרס)
 
מורסי, שהחל את נאומו זמן קצר לפני חצות (שעון ישראל), פנה לעם המצרי ואמר: "אחרי שנבחרתי, נשבעתי בפניכם לשמור על המולדת ועל יציבותה". הוא הזכיר את דבריו בשבוע שעבר, אז הודה בטעויות שביצע: "במהלך השנה הזאת עשיתי כל מה שיכולתי. אמרתי לכם זאת, עשיתי מספר טעויות". בציוץ בטוויטר לפני הנאום אמר הנשיא המכהן כי לא יקבל תכתיבים, "פנימיים וחיצוניים", ובנאומו חזר על כך: "אף אחד לא יכתיב את רצונו על מצרים, לא משנה מי זה יהיה. יש אנשים מחוץ למדינה שלא רוצים שמצרים תהיה ברשות עצמה".
 

"מנצלים את הזעם ליצירת אנרכיה"

הנשיא המצרי הזכיר את השחיתויות של המשטר הקודם ואמר: "32 משפחות שלטו במדינה ומצצו את דמו של העם המצרי". הוא טען כי תומכי מובארק "רוצים לחזור, אבל הם לא יחזרו אף פעם. יש מי שמנצל את הזעם של הצעירים. הזעם שלהם לגיטימי ואני מקשיב להם ומשקיע מאמצים בנושא. כוחות הפשע הישנים לא רוצים את הדמוקרטיה. הם מנצלים את הזעם הזה כדי ליצור אנרכיה".
 
מורסי הזכיר כי נבחר בבחירות חופשיות: "העם בחר בי, אני מחויב לחוקה. נשאתי
באחריות ואני נושא באחריות, דמם של המצרים יקר לי מאוד. אני עושה כל שביכולתי ומשתמש בכל האמצעים שבידי נגד כל מי שמנסה ליצור אנרכיה ולשפוך את דמם". מורסי הזהיר "מחטיפת המהפכה", פנה לתומכיו ולמתנגדיו ואמר: "שמרו על המהפכה ועל המדינה שלנו".
 
הצבא הציב לו שלשום אולטימטום בן 48 שעות וקרא לו להיענות לדרישות העם, אבל מורסי טען בנאומו כי "אנחנו רוצים צבא חזק כשהעם מאחוריו. אנחנו צריכים לשמור עליו". הוא קרא להימנע מהתנגשויות אלימות בין המפגינים לצבא, טען כי אינו מתנגד להפגנות הלא אלימות והזכיר כי קרא פעם אחר פעם לדיאלוג עם מתנגדיו.
 
הלילה בכיכר תחריר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלילה בכיכר תחריר(צילום: רויטרס)

מפגינים נגד מורסי: "הסתלק!" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים נגד מורסי: "הסתלק!"(צילום: רויטרס)

עם תמונת איש המפתח: שר ההגנה סיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עם תמונת איש המפתח: שר ההגנה סיסי(צילום: EPA)
 

"שרידי המשטר הקודם לא יחזרו לעולם"

"איני דבק בכיסא, אולם העם חייב אותי לשאת באחריות", הבהיר מורסי שוב את עמדתו וסיפר כי קיבל בעבר הצעה לרפורמה שכוללת את החלפת הממשלה ושינוי סעיפים בחוקה. "הסכמתי ליוזמה הזו, שכללה גם עריכת בחירות ופתרון סוגיית התובע הכללי, בנוכחותו של ראש הממשלה הישאם קנדיל, ושר ההגנה עבד אל-פתח א-סיסי. אבל אחרי שבחנו את התגובות ראינו שהאופוזיציה מסרבת. אני חוזר, אין אלטרנטיבה ללגיטימיות, תוך שאנחנו משאירים את הדלתות פתוחות לדיאלוג. כוחות שרידי המשטר הקודם לא יחזרו לעולם".   
 
בנאומו הדגיש מורסי את החשיבות בשמירה על הדמוקרטיה והחוקה במצרים. "ברגע המכונן הזה אני רוצה לומר – הלגיטימיות, והלגיטימיות בלבד. החוקה והחוקה בלבד. הבחירות והקלפיות בלבד. האופוזיציה לאורכה ולרוחבה. הדיאלוג ימשיך ויהיה אפשרי. היוזמה, ומה שהיא כוללת עם שינויים רבים בצל הלגיטימיות. החוק והרצון העממי - כן ואלף פעמים כן ואהלן וסהלן".
 

מורסי הסביר: "כל החלטה, כל הצעה וכל דבר אחר שהוא נוגד את אותה לגיטימיות, עומד בניגוד לרצון של העם הזה כיוון שבלתי אפשרי שרצון העם יגיע מפלג כזה או אחר. רצון העם יגיע בבחירות. הגיע למעשה. בחירות נוספות ייערכו, ולאחר מכן ייערכו בחירות לנשיאות לפי פרק הזמן שנקבע בחוקה".

 

תומכי מורסי חוגגים ברחובות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי מורסי חוגגים ברחובות(צילום: EPA)

זיקוקים בתחריר. "רוצים לגרום לאנרכיה" (צילום: AP) (צילום: AP)
זיקוקים בתחריר. "רוצים לגרום לאנרכיה"(צילום: AP)
 
או אז הצהיר מורסי בפה מלא כי אינו מתכוון להתפטר. "אני מודיע בשם הלגיטימיות שהביאה אותי למקום הזה שמצרים ממשיכה עם עמה, מוסדותיה ונשיאה באותה הדרך", אמר האיש שמיליונים מפגינים נגדו ברחובות כבר ימים ארוכים. "לא אאפשר לאף אחד לנקוט צעדים או פעולות שעומדות בניגוד לאותה הלגיטימיות. זה בלתי מתקבל על הדעת. זה בלתי מתקבל על הדעת. זה בלתי מתקבל על הדעת. אם מחיר השמירה על הלגיטימיות הוא דמי, אני מוכן להקריב אותו". נאומו של מורסי ארך 45 דקות.
 

מה היה במצרים ביממה האחרונה? אירועים בולטים

הנשיא מורסי והאחים המוסלמים דחו את האולטימטום שהציב הצבא.

מורסי נפגש שלוש פעמים ביומיים האחרונים עם א-סיסי, לשיחות שהוגדרו "מכריעות".

נחשפה תוכנית הצבא המצרי לפתרון המשבר - פיזור הפרלמנט האיסלאמיסטי, מועצה זמנית ובחירות חדשות תוך חודשים.

ב-CNN דווח כי נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, קרא למורסי לקיים בחירות חדשות. ארה"ב טענה: "הדיווח לא מדויק".

לא פחות מ-13 שרים התפטרו מממשלתו של מורסי. בנוסף נטען כי גם ראש הממשלה הישאם קנדיל הציע את התפטרותו, אך דיווח זה הוכחש.

יותר ממיליון ממתנגדי מורסי יצאו שוב לרחובות קהיר - מרביתם לכיכר תחריר, ארמון איתיחאדיה וארמון אל-קובה.

לרחובות הבירה יצאו גם מאות אלפי מתומכי האיסלאמיסטים - הם התרכזו באזור רבעה אל עדאוייה.

עימותים בין תומכי הנשיא למתנגדיו אירעו אמש בכל רחבי מצרים - בגיזה נהרגו ארבעה בני אדם, באוניברסיטת קהיר נפצעו עשרות. מתחילת המחאה נהרגו כ-30 איש ונפצעו יותר מ-1,500.

מוחמד אל-בראדעי, בעבר ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מונה למייצג האופוזיציה בשיחות מול הצבא.

מדינות במערב קראו לשלטון המצרי להקשיב לדרישות העם, קנדה הייתה לראשונה שסגרה את השגרירות בקהיר.

 
ביומיים האחרונים נפגש מורסי לפחות שלוש פעמים עם מפקד הצבא א-סיסי, אבל הצבא עדיין לא נסוג מהאולטימטום בן 48 השעות שהציב למורסי להיענות לדרישות העם. מנגד, הנשיא לא חזר בו מהודעתו כי הוא דוחה את אותו אולטימטום - ונאומו רק מגביר את הסיכויים להתנגשות אלימה בין הצדדים.
 

בזמן שבכיכר תחריר ומול ארמונות הנשיאות נקבצו מיליונים ממתנגדיו של מורסי, גם תומכיו יצאו אתמול בהמוניהם לרחובות והשמיעו את קולם. מאות אלפים מהם התקהלו ברבעה אל עדאוייה שבקהיר ובמחוזות אחרים. בעימותים בין הנצים בגיזה, פרבר של קהיר, נהרגו שבעה בני אדם. עימותים אירעו גם במחוזות נוספים, לפחות 40 בני אדם נפצעו.

 

שוטרים בבגדים אזרחיים בהפגנה בגיזה (צילום: AP) (צילום: AP)
שוטרים בבגדים אזרחיים בהפגנה בגיזה(צילום: AP)
 
קריקטורה של מורסי, סמוך לארמון הנשיאות (צילום: AP) (צילום: AP)
קריקטורה של מורסי, סמוך לארמון הנשיאות(צילום: AP)
 

מוקדם יותר חשפו מקורות צבאיים את "מפת הדרכים" של הצבא למקרה שמורסי לא יגיע להסכם עם האופוזיציה עד יום רביעי אחר הצהריים. כלי תקשורת ערביים ציטטו דיווח בעיתון המצרי "א-תחריר" המזוהה עם המהפכנים שלפיו א-סיסי ביקש ממורסי לעזוב את תפקידו ואמר כי זוהי דרישת העם. על פי אותו דיווח, שמהימנותו איננה ברורה, מורסי ביקש משר ההגנה כמה שעות לשקול את ההחלטה.

 

במקביל להתפתחויות אלה, קראו אנשי תנועת האחים המוסלמים לתומכיהם לצאת ולהפגין. רשת אל-ערבייה דיווחה כי התנועה הורתה לארגן לא פחות מחמישים תהלוכות תמיכה במורסי ברחבי מצרים. מיום שישי האחרון התקהלו תומכיו של מורסי בעיקר במסגד א-רבעה אל-עדוויה בקהיר תחת הסיסמה: "הלגיטימיות של הנשיא - קו אדום". אך נראה שהאולטימטום טרף את הקלפים ועורר את הציבור האיסלאמיסטי להתייצב לצד נשיאם. עם זאת, באחד הדיווחים ממצרים נטען שחלק מצעירי הארגון ביקשו להימנע מהתאספות כדי למנוע שפיכות דמים.

 

תומך במורסי: "מצרים עלולה להפוך לסוריה"

ושפיכות הדמים אכן הגיעה. עוד לפני המהומות שבאו אחרי נאום מורסי, שבעה נהרגו בעימותים אלימים בין תומכים למתנגדים בגיזה. התנגשויות נרשמו גם באלכסנדריה ובמחוזות אל-בחיירה ואל-קליוביה, ובמספר מוקדים בקהיר עצמה. בחלק מהמקרים דווח על ירי באש חיה, יידוי בקבוקי תבערה ואבנים ושימוש בגז מדמיע מצד שוטרים. "אם יסתיים האולטימטום של א-סיסי והוא לא יחזור בו מעמדתו, אז יהיה עליו להכין את עצמו למשהו שדומה למשבר בסוריה", אמר חאלד פתחי, מפגין תומך מורסי בן 29.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

מול אוניברסיטת קהיר הקימו תומכיו של מורסי במה שמשני צדדיה תלויות תמונותיו. על תמונה אחת נכתב "אנחנו עמך מורסי" ועל האחרת - "לאנשי ההפיכה, דמנו ירדוף אתכם ועל כל טיפת דם שתישפך מהדם שלנו אנחנו נגרום לכם לשלם מחיר כבד". הדרשן שעלה לאותה במה אמר: "אנחנו אומרים לאויבי השריעה, אלה שאחד מהם אמר שלמדינה אין דת... אנחנו אומרים לחילונים, לקומוניסטים ולליברלים האלה... לא יהיה לכם טוב בעולם הזה ולא בעולם הבא".  

 

משתתף באותה הפגנה מול האוניברסיטה, מנסור פהמי, אמר כי "אם הבחירה היא שמורסי יסתלק או שמצרים תיחרב, אז האפשרות השנייה עדיפה כיוון שהסתלקותו של מורסי משמעותה תבוסת האיסלאם". בשעות הלילה החלו באותו אזור עימותים אלימים בין כוחות הביטחון לתומכיו של מורסי ועדי ראייה סיפרו כי עשרות בני אדם נפצעו.

 

מפגין נגד הנשיא: "ד"ר מורסי, עזוב"

מוחמד שעבן, מפגין נגד מורסי, אמר כי "ד"ר מורסי יכול להציע הצעות לאנשים בכיכר, אבל כמו שאתם רואים, אלה האנשים בכיכר שמדברים. מה שאנחנו אומרים, מה שהנשיא אומר, מה שמפלגת האחים המוסלמים אומרת - זה כבר מאוחר מדי. לאנשים כאן לא אכפת, האנשים שנמצאים כאן כבר שבוע עייפים, בלי אוכל ושתייה, הם אלה שמדברים עכשיו. ואנחנו אומרים לד"ר מוחמד מורסי, עם כל הכבוד, לעזוב".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

פגישת מורסי ומפקד הצבא א-סיסי, מוקדם יותר השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
פגישת מורסי ומפקד הצבא א-סיסי, מוקדם יותר השבוע(צילום: AP)

 

בניגוד להפגנות נגד מורסי, שם נראות נשים רבות לצד הגברים, חרף

 הדיווחים על אלימות מינית קשה בקהל, במפגן התמיכה במורסי הוקצה לנשים מקום נפרד מאחורי הבמה המרכזית, כדי שלא יתערבבו עם הגברים. מוחמד בלתאגי, בכיר במפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים, אמר אתמול: "אנחנו עומדים בפני הפיכה רשמית ואני דורש מתומכיו של מורסי למות מות קדושים כדי למנוע את ההפיכה הזו".

 

אחת המפגינות בעד מורסי, איבתיסאם פוזי, עובדת בבית חולים ציבורי, הביעה התמרמרות על הצבא: "הודעת הצבא היא הפיכה וזהו הטבע של הצבא. אנחנו עשינו חמש מהפכות ובכל פעם בא הצבא ועקף אותנו".


פורסם לראשונה 02/07/2013 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי פונה לעם המצרי
צילום: EPA
מפגינים נגד מורסי בקהיר
צילום: EPA
מומלצים