שתף קטע נבחר

תומכי מורסי ערוכים לקרב, הצבא מתכונן

כשעה לפני קץ האולטימטום שהציב הצבא לנשיא מורסי המתח בארץ הנילוס בשיאו. לקראת הצהרת הצבא ב-17:30, דווח כי חיילים הקיפו את בניין הטלוויזיה הממלכתית במדינה. מנגד, תומכי מורסי מתבצרים במסגד סמוך למשרד ההגנה, חמושים ומוכנים לקרב עד טיפת הדם האחרונה. צפו בשידור החי מקהיר

לא הרחק ממשרד ההגנה המצרי, מרכז העצבים של המערכת הצבאית הגדולה הממוקם בשכונת הליופוליס היוקרתית, סמוך לקבר החייל האלמוני ולקברו של הנשיא הנרצח אנואר סאדאת, שוכן מסגד א-ראבעה אל-עדוויה, הקרוי על שם אחת הקדושות הקדומות של האיסלאם. דווקא כאן, בקריאת תיגר ברורה וחד משמעית נגד הממסד הצבאי המצרי, החליטה תנועת האחים המוסלמים לכנס את תומכיה ואוהדיה הרבים לשביתת שבת נמשכת כהבעת נאמנות מוחלטת לנשיאה הנבחר של מצרים, איש התנועה, מוחמד מורסי. המיקום הזה הוא מסר בפני עצמו להנהגת הצבא: אתם כבר אינכם אדוני הארץ הזו, אנחנו, האחים המוסלמים, שליטיה החוקיים של מצרים בתוקף רצון העם, כפי שבא לביטוי בבחירות חופשיות. ynet מעביר שידור חי מקהיר לאורך היום.

 

דיווח מיוחד מהכיכר: "מורסי יגמור כמו מובארק"

 

כבר קרוב לשבוע מכונסים ברחובות הסמוכים למסגד אל-עדוויה רבבות מתומכי ״האחים״. הם שוכנים באוהלים מאולתרים, שהוקמו כדי לאפשר להם לישון ולהימלט בשעות היום מהחום הכבד השורר בבירת מצרים. שובתי השבת הגיעו לכאן מכל רחבי מצרים, וטורי האוהלים חולקו ל״שכונות״ לפי ערי המוצא. בשעות הערב תפח למאות אלפים מספרם של המשתתפים בהפגנה למען המשך כהונתו של מורסי, ולפי הערכות האחים המוסלמים – אף לכדי מיליונים.

 

 

מאירועי השעות האחרונות במצרים:

הצבא הודיע שיפרסם הצהרה ב-17:30 שעון ישראלי. זהו מועד פקיעת האולטימאטום שהציב למורסי להגיע להסכמה עם האופוזיציה לפתרון המשבר.

גורמי אופוזיציה מסרו כי נציג תנועות האופוזיציה במדינה, מוחמד אל-בראדעי, נפגש עם שר ההגנה, עבד אל-פתאח א-סיסי.

  • דיווח: צבא מצרים נערך סביב בניין הטלוויזיה הממלכתית במדינה

תנועת "תמרוד", שעומדת מאחורי ההפגנות נגד השלטון, קראה למפגינים להתאסף החל מ-15:00 מול מטה המשמר הנשיאותי בקהיר שבו שוהה מורסי.

ארגון האחים המוסלמים הודיע שיקיים מסיבת עיתונאים אחר הצהריים.

דיווח: שר הפנים מוחמד איבראהים הורה לעצור בכירים באחים המוסלמים בגין הסתה להרג ולאלימות.

הפיקוד העליון של הצבא התכנס לדיון חירום.

דובר ארגון הטרור האיסלאמיסטי "אל-גמאעה אל איסלאמיה" אמר כי על מורסי לקיים בחירות מוקדמות לנשיאות, והצטרף בכך לעמדת המפלגות הסלפיות.

דיווח: הצבא מאבטח מוסדות ממשלה ומחסני נשק, עצר גורמים באחים המוסלמים במעצר בית, מפקח על כספי הארגון.

הבנק המרכזי במצרים הורה לבנקים לסגור את הסניפים ולסיים את המסחר במטבע חוץ מוקדם מהרגיל.

כוויית הייתה למדינה הערבית הראשונה שקראה לאזרחיה לעזוב את מצרים ולהימנע מלהגיע אליה.

 

כדי להיכנס למתחם צריך לעבור חומת אנוש בצורה וערוכה לקרב של שומרים, הבודקים גופנית כל אדם. שלוש שורות של שומרים, מסודרות זו אחר זו, מגנות על תומכי ה״שרעייה״, החוק. בידי השומרים בשורה הראשונה מגני פלדה גדולים, בגובה קומת אדם, היוצרים מעין רצף בלתי חדיר. שתי השורות הבאות מצוידות באלות מאולתרות מברזל, מפלסטיק מעובה או מעץ. מאחורי השורה השלישית, מוכנות ערימות של אבנים. אם כוח כלשהו ינסה להשתלט על ההפגנה הזו ולפזר אותה, הוא יעמוד בפני התנגדות אלימה ביותר.

 

האווירה כאן, למרגלות מסגד אל-עדוויה, שונה מאוד מזו שבכיכר תחריר או מול ארמונות הנשיאות איתיחדייה וקובה, שם מכונסים מתנגדי מורסי ותנועתו. בפניהם של השובתים המפגינים חרוטות נחישות ועוינות. הם מוכנים לשלם כל מחיר כדי להבטיח שהשלטון, שהושג לאחר 80 שנות מאבק והמתנה, לא יחמוק מידיהם של האחים המוסלמים.

 

זהו הגרעין הקשה של ״האחים״, אנשים פשוטים ברובם, עניים, קשי יום, מזוקנים. הנשים עוטות רעלות שחורות. אין כאן הרבה כרזות צבעוניות ומתוחכמות. אין כאן נוכחות של ״תעשיית המהפכה״ הענפה, שיודעת להמציא בכל פעם עשרות הברקות שמשקפות את רוח השעה. יש כאן דוכנים של בגדים פשוטים, של אוכל ושתייה, כרזות בשפע עם תמונתו של הנשיא מורסי וליד הבימה הראשית גם כרזת ענק הנושאת את פניו של השייח העיוור, עומר עבד אל-רחמן, מראשי הזרם הג׳יהאדיסטי בקרב האחים המוסלמים, שעמד מאחורי הפיגוע הראשון במגדלי התאומים בשנות ה-90 וכלוא כיום בארה"ב.

 

הפגנת תמיכה במורסי ליד האוניברסיטה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת תמיכה במורסי ליד האוניברסיטה(צילום: EPA)

הפגנה לסילוק מורסי בכיכר תחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה לסילוק מורסי בכיכר תחריר(צילום: EPA)

פצוע בעימותים ליד האוניברסיטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פצוע בעימותים ליד האוניברסיטה(צילום: AFP)

צבעי מלחמה. מפגינים מניפים את תמונת א-סיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צבעי מלחמה. מפגינים מניפים את תמונת א-סיסי(צילום: EPA)

 

״סיסי יא סיסי, מורסי הווה ראיסי״, שואגים נאמני הנשיא המצרי, שחולפים על פניי בטור רוקד ומזמר, ״סיסי (שר ההגנה), מורסי הוא נשיאי״. שעות ספורות לפני תום האולטימטום שהציבה צמרת הצבא המצרי לנשיא מורסי, הממתינים ברחובות הסמוכים למסגד אל-עדוויה ערוכים לקדם את פני הבאות, גם אם הדבר יצריך הקרבה עצמית. הנשיא מורסי הבטיח הלילה להגן על הנשיאות ועל בחירתו החוקית בדמו. השובתים כאן נשבעים להישאר עם מורסי עד נשמת אפם האחרונה.

 

אם לשפוט לפי הדיווחים הרבים על תקריות אלימות בכל רחבי מצרים,

שבהן היו מעורבות קבוצות מאורגנות וחמושות של האחים המוסלמים, אם הצבא המצרי יחליט לקחת לידיו את ניהול ענייניה של מצרים מחדש, צפויה לו התנגדות קשה ביותר. אם לשפוט לפני פניהם המשולהבים של העומדים סביבי, הם לא יהססו להרוג ולמות למען ״האחים״.

 

״מורסי ומרעיו יודעים טוב מאוד מה מצפה להם, אם הצבא יחזור לשלטון״, אומר לי מצרי, ממתנגדי האחים, ״הם היו בכלא, ויחזרו לשם״.

 

בתוך כך, רשת סקיי ניוז בשפה הערבית דיווחה בצהריים כי צבא מצרים הקיף את בניין הטלוויזיה הממלכתית במדינה ונערך סביבו. במקביל, משרד הפנים המצרי הזהיר מפני נקיטת אלימות במהלך ההפגנות. בהודעת המשרד נמסר כי המשטרה המצרית תגיב בחוזקה כדי להגן על העם.

 

פרופ' סלמה: "הצבא מוכן לכל מצב חירום"

פרופ' איימן סלמה הוא מרצה לחוק בינלאומי וחבר המועצה המצרית ליחסי חוץ, שהיא גוף עצמאי של אקדמאים, שגרירים ושרים לשעבר, הפועל בקהיר. בשיחה עם ynet הוא מעריך שמורסי יתפטר ושר ההגנה שלו יתפוס את השלטון, יבטל את החוקה ויערוך בחירות חדשות. "האחים המוסלמים והסלפים השתמשו במילה 'חוקה', אבל לפי דעתי האסיפה המנסחת לא הבינה את מלוא המשמעות והחשיבות של החוק העליון, החוק שממנו נובעים כל החוקים", הוא אומר.

 

לדבריו, מה שיביא לשבירת הקיפאון זו השיחה של מורסי עם ברק אובמה: "הנשיא האמריקני הסביר לו שדמוקרטיה היא לא רק בחירות, ושברגעים היסטוריים שכאלה על מנהיגים להקשיב לעם ולהיענות לדרישותיו".

 

פרופ' סלמה לא מזלזל בכוחם של תומכי מורסי ושב ומזכיר שמאות אלפים מהם יצאו לרחובות והביעו נכונות להפוך לשאהידים כדי להגן על הנשיא. "הם לא מוכנים להקריב את הנשיא ומדגישים שלא יכירו בלגיטימיות של הצבא", הוא מוסיף.

 

הצבא מוכן לכל מצב חירום?

"כן, אבל אני חושש שהוא לא מסוגל למנוע מהעימותים להידרדר למלחמת אזרחים. הדבר החשוב ביותר הוא שהצבא לא ירצה את השלטון לעצמו. הצבא צריך להצהיר על כך בפני מצרים ולומר שאין בכוונתו למלא תפקיד פוליטי".

 

איך יגיבו האחים המוסלמים להשתלטות הזמנית של הצבא?

"בשלב הראשון הם לא יקבלו את זה, כי המשמעות היא הודאה בכניעה. אבל בסופו של דבר הם ייאלצו לשתף פעולה, לא רק בגלל הלחץ מצד העם אלא בגלל הלחץ האמריקני".


פורסם לראשונה 03/07/2013 14:58

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פצוע בהפגנה ליד אוניברסיטת קהיר
צילום: AFP
מומלצים