שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

אובמה מודאג מהמצב במצרים, סיוע החוץ בסכנה?

נשיא ארה"ב קרא לצבא המצרי להחזיר השלטון לידיים אזרחיות, ובמקביל הורה לבחון אם וושינגטון מחויבת להפסיק את הסיוע לקהיר, שהיקפו 1.5 מיליארד דולר בשנה. גם הרמטכ"ל האמריקני הזהיר: אם הדחת מורסי תוגדר הפיכה צבאית, יהיו לכך השלכות

התהפוכות הפוליטיות במצרים מעוררות דאגה רבה בוושינגטון ואף מציבות את הממשל האמריקני בדילמה לגבי עתיד הסיוע הצבאי לקהיר. הנשיא ברק אובמה הביע הלילה (יום ה') "דאגה עמוקה" מהחלטת צבא מצרים להדיח את הנשיא מוחמד מורסי ולהשעות את החוקה המצרית: "אני קורא לצבא המצרי לפעול במהירות ולהחזיר בהקדם ובצורה את השלטון לממשלה אזרחית שתיבחר בצורה דמוקרטית, בהליך כוללני ושקוף", הוא הצהיר שעות ספורות לאחר שהגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי הודיע רשמית כי "מורסי אינו עוד הנשיא". יש לציין כי אובמה נמנע מלגנות את ההדחה.

 

הפיכה במצרים - כתבות נוספות:

הפיכה שנייה: צבא מצרים הדיח את מוחמד מורסי

שליח ynet עם החוגגים בקהיר: "הסיוט נגמר!"

מורסי: אני הנשיא הנבחר - וזאת האפשרות היחידה

כל מתנגדי הנשיא. הכירו את השלטון המצרי החדש 

 

אולם המהלך של א-סיסי ואנשיו מציב סימני שאלה קשים לגבי עתיד הסיוע שמוענק לממשלת מצרים, שכן החוק האמריקני מונע מארה"ב להעביר כספים למדינה שבוצעה בה הפיכה צבאית. בהודעתו הורה אובמה למשרדי הממשלה ולסוכנויות הפדרליות הרלוונטיות לבדוק כיצד סילוקו של הנשיא משפיע על הסיוע השנתי, וגם סנאטור פטריק לאהי, המשמש יו"ר ועדת ההקצבות של הסנאט, שאמונה בין היתר על סיוע חוץ, אישר כי בכוונתה לבחון את הסוגיה.

 

גם יו"ר המטות המשולבים האמריקני, הגנרל מרטין דמפסי, הזהיר את הצבא המצרי מפני ההשלכות שיהיו להדחתו של מורסי, אם ייתפס המהלך כהפיכה צבאית. "בסופו של דבר זוהי מדינתם, אבל יהיו לכך השלכות אם המצב לא ינוהל טוב", הוא אמר בראיון לרשת CNN. הוא התייחס גם לאפשרות שארה"ב תפסיק את הסיוע למצרים, שהיקפו כ-1.5 מיליארד דולר, וציין כי "ישנם חוקים שמורים לנו איך לנהוג במצבים כאלה".

 

הסכום שמועבר למצרים מדי שנה כולל סיוע צבאי שנאמד ב-1.3 מיליארד דולר ועוד 250 מיליון דולר שמוגדרים כ"סיוע אזרחי". קבלת הכספים מותנית בשמירה על הסכם השלום עם ישראל, בהקפדה על זכויות אדם ובקידום תהליך הדמוקרטיזציה. התנאים האלו נקבעו כדי לעודד את הצבא להמשיך את התהליך שהחל לאחר הפלת משטר מובראק. אולם בפועל רוב הסכום נותר בתחומי ארה"ב, ומשמש כתשלום לספקים שמעבירים ציוד צבאי למצרים. כספים אחרים המיועדים לפרויקטים אזרחיים כבר הועברו לקהיר, אולם ישנו עוד משלוח של 200 מיליון דולר במזומן שטרם יצא לדרכו.

 

בעקבות ההדחה, כינס אובמה את בכירי המועצה לביטחון לאומי ובהם שר ההגנה צ'אק הייגל ומפקד הצבא דמפסי, שהם האחראים למשא ומתן מול שר ההגנה ובכירי הצבא המצרי. בתום הפגישה הצהיר הנשיא אובמה כי ארה"ב תומכת בעקרונות הבסיסיים של התנגדות לאלימות והגנה על זכויות אדם והיא בעד רפורמה שתענה על השאיפות הלגיטימיות של העם המצרי. אובמה הדגיש שארה"ב אינה תומכת בצד כלשהו או במפלגה כלשהי, אלא מחויבת לתהליך הדמוקרטי ולכיבוד שלטון החוק.

 

כוחות נחתים בכוננות לפינוי אמריקנים ממצרים

מאז פרץ המשבר הנוכחי, קראה ארה"ב לצדדים לפעול יחד כדי להתמודד עם התלונות הלגיטימיות של העם המצרי, בתהליך דמוקרטי בלי אלימות ושימוש בכוח. "הדרך הטוב ביותר ליציבות במצרים היא בתהליך דמוקרטי פוליטי בהשתתפות כל המפלגות הפוליטיות, דתיות, החילוניות והצבאיות", הכריז אובמה גם הלילה. "אנחנו מצפים מהצבא להגן על הזכויות של כל המצרים, לרבות הזכות להתכנס בשלום ולזכות למשפט הוגן".

 

המונים חוגגים ברחובות מצרים את הדחת הנשיא מורסי    (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המונים חוגגים ברחובות מצרים את הדחת הנשיא מורסי (צילום: רויטרס)
 

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הוא גם קרא לרשויות "להימנע ממעצר שרירותי של הנשיא מורסי ושל תומכיו" – אולם בתנועת האחים המוסלמים כבר הודיעו כי חיילים עצרו הלילה את יו"ר מפלגת החירות והצדק של התנועה סעד אל-קטאטני, ואחד מבכיריה ראשד ביומי. העיתון המצרי "אל-אהראם" גם דיווח כי צווי מעצר נוספים

הוצאו ל-300 חברים בתנועת האחים המוסלמים וכי כוחות הביטחון מתכוננים לפזר עצרת תמיכה בנשיא מורסי סמוך לאוניברסיטת קהיר.

 

בתוך כך, פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית אזהרת מסע שקראה לאמריקנים להימנע מכניסה למצרים. כמו כן, היא המליצה לאזרחים שכבר שוהים במצרים לעזוב את המדינה. גם דיפלומטים ובני משפחותיהם פונו מהמדינה. עוד קודם לכן, כוח משימה מיוחד של המארינס, המונה 500 לוחמים, הועבר לאיטליה כהכנה לאפשרות שיידרש לסייע בפינוי אזרחים אמריקנים ממצרים. הפעלת הכוח המיוחד הינה חלק מהפקת הלקחים מהמתקפה על הקונסוליה האמריקנית בבנגזי שבלוב, אז נרצחו השגריר כריס סטיבנס ועוד שלושה אמריקנים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי ואובמה. "דאגה עמוקה"
צילום: AP, AFP
מומלצים