שתף קטע נבחר

קהיר: רבבות בעד ונגד מורסי, 'בראדעי סגן הנשיא'

יומיים אחרי ההתנגשויות הקשות, וכשהמספרים עומדים כבר על כמעט 40 הרוגים ו-1,400 פצועים, עשרות אלפים יצאו להפגין בבירה. תומכי ההפיכה: "זו הדמוקרטיה, איפה אתה אובמה?". אנשי מורסי: "נמות כשהידים". מסתמן: בראדעי ימונה לסגן הנשיא

כוננות עליונה בקהיר המתוחה: שני המחנות הפוליטיים הגדולים בבירת מצרים, המחנה האזרחי-ליברלי מצד אחד והאיסלאמיסטים תומכי האחים המוסלמים מאידך, התייצבו אמש (יום א') שוב זה מול זה, וצבא מצרים נערך למנוע עימותים והתפרעויות כמו אלה שנרשמו מאז יום שישי ושגרמו כבר ל-37 הרוגים ויותר מ-1,400 פצועים.

 

עשרות אלפים ממתנגדיו של הנשיא המודח מוחמד מורסי נענו לקריאת מנהיגיהם והתייצבו בכיכר תחריר, סמל המהפכה, במפגן כוח גדול שמטרתו להוכיח שלהפיכה שביצע הצבא יש תמיכה עממית רחבה. מטוסי חיל האוויר המצרי חגו בינתיים בשמיים, מפזרים עשן בצבעי דגל הלאום של מצרים - שחור, לבן ואדום.

 

כיכר תחריר הערב. רבבות מתומכי ההפיכה (צילום: AP) (צילום: AP)
כיכר תחריר הערב. רבבות מתומכי ההפיכה(צילום: AP)

 

"מצרים עברה מהפכה, לא הפיכה", נכתב על חלק מהשלטים שהונפו בכיכר תחריר, וכרזות לא מעטות נראו שם בגנות נשיא ארה"ב, ברק אובמה, על כך שסירב לתמוך באופן חד-משמעי במהלך של הצבא, שהדיח את הנשיא האיסלאמיסט. "הדחת מורסי אינה נוגדת את הדמוקרטיה", הסביר יאסר, מהנדס מצרי, לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, "מפני ש-30 מיליון איש יצאו לרחובות כדי להביע את הזעם שלהם".

 

באזור אחר של הבירה המצרית הפגינו מנגד תומכי האחים המוסלמים נגד ההפיכה. "חיילים גנבו את הלגיטימיות ואת הקול שלי בבחירות", צעק אחמד מוחמד, סטודנט מאסיוט, "הם בוגדים". הפגנה גדולה בהשתתפות אלפים נערכה גם מול מטה משמר הרפובליקה, המתקן שבו מוחזק מורסי במעצר. "לא נעזוב עד שמורסי יחזור, אחרת נמות כשהידים", אמרה חנים אחמד עלי א-סאווי כשהיא עוטה רעלה. "זו הפיכה נגד הדמוקרטיה".

 

מתנגדי מוחמד מורסי. שלטים גם נגד אובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתנגדי מוחמד מורסי. שלטים גם נגד אובמה(צילום: AFP)

 

מנהיג האחים המוסלמים מוחמד בדיע, שביום שישי שילהב את המוני האיסלאמיסטים בנאומו, הבהיר אז כי האחים לא יסכימו לשום פשרה לפני שמורסי יחזור לתפקידו, ואמר כי תומכיו מוכנים להקריב לשם כך את חייהם.

 

בתוך כך דווח אמש בטלוויזיה הממלכתית של מצרים כי זיאד באהא א-דין צפוי להתמנות לראש הממשלה הזמנית, במסגרת הסדר ההולך ומתגבש בין הכוחות הפוליטיים במדינה. דובר בלשכת הנשיאות אמר בנוסף כי איש המחנה הליברלי מוחמד אל-בראדעי, ראש סוכנות הגרעין הבינלאומית לשעבר שבמקור דווח כי הוא בעצמו יתמנה לראש הממשלה אולם התנגדות האיסלאמיסטים מנעה זאת, יתמנה כנראה לסגנו של הנשיא הזמני, עדלי מנסור. ראש הממשלה הזמנית המיועד, באהא א-דין, הוא עורך דין בוגר אוקספורד שבשנותיו האחרונות של משטר מובארק כיהן כראש רשות ההשקעות. הוא התפטר לפני הדחת מובארק.

 

א-דין אמר אמש לאתר האינטרנט של העיתון "אל-אהראם" כיו יועצו הפוליטי של הנשיא הזמני, מוסטפא חג'אזי, התקשר אליו והודיע לו על מועמדותו לתפקיד. א-דין סיפר כי הוא ביקש להעניק לו זמן לחשוב על התפקיד עד היום אז יודיע אם הוא מקבל את המינוי. לדבריו, הוא צריך גם לדעת את הפרטים ואת סמכויותיו של ראש הממשלה במהלך תקופת המעבר.

 

במקביל, במפלגה השנייה בגודלה במצרים כבר מתנגדים למינוי האפשרי. מנהיג המפלגת הסלפית "א-נור", יונס מחיון, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הוא מתנגד למינויו של א-דין לראש הממשלה הזמני כמו גם למינויו של מוחמד אל-בראדעי לתפקיד סגן הנשיא הזמני. לדברי מחיון, השניים מגיעים ממפלגת חזית ההצלה הלאומית במצרים מה שיצור בעיה לדעתו. בכירים במפלגה הסלפית, שטרפדה שלשום את מינוי אל-בראדעי, לתפקיד ראש הממשלה, דווקא הביעו תמיכה במועמדתו של א-דין ואמרו כי מדובר בבן אדם מכובד.

 

קהיר התבצרה לקראת ליל אמש מחשש להישנות מקרי האלימות הקשים ושפיכות הדמים שאירעו מאז יום שישי האחרון. יחידות שריון התפרסו בכל האזורים הרגישים בשכונת הליופוליס היוקרתית-משהו, מסביב למרכזיו הרבים של הצבא המצרי בשכונה זו, הנחשבת ל"קריה" הצבאית של קהיר. חיילים הקימו מחסומים על הדרכים הראשיות למשרד ההגנה, למטכ"ל ולכל המחנות והמפעלים הצבאיים הממוקמים בסמוך למסגד "ראביעה אל-עאדוויה", שם נמשכת שביתת שבת המונית של תומכי האחים המוסלמים הדורשים להשיב לאלתר את נציגם, מוחמד מורסי, לכס הנשיאות.

 

נשיא ארה"ב מחוק מבחינתם. לא תמך בפירוש בהפיכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב מחוק מבחינתם. לא תמך בפירוש בהפיכה(צילום: AFP)

 

התנועות החברות במחנה האזרחי, שהניעו את "מהפכת 30 ביוני", יצאו בקריאות דרמטיות לתומכיהם לשוב ולהציף הלילה את כיכרות הערים הגדולות במצרים, כמו בתחילת גל המהפיכה הנוכחי לפני כעשרה ימים. "רדו לרחובות כדי להגן על המהפכה שלכם" היא סיסמת השעה בקרב המחנה האזרחי, הרואה בדאגה גוברת את יכולתם של האחים לגייס את אנשיהם לאורך זמן למלחמת התשה ארוכה בצבא ובהם.

 

עיתוני מצרים: שכירי חרב מסוריה ומחמאס

עיתוני מצרים היו מלאים אתמול בסיפורי זוועות על אלימות האחים המוסלמים ובדיווחים נרחבים על כך שהאחים גייסו שכירי חרב סורים ומתנועת חמאס ושילמו להם כסף כדי שיפתחו באש על פעילי המחנה האזרחי. הצבא מצדו, שמקפיד לשמור על איפוק ולהתערב רק כשאין ברירה אחרת, הבהיר כי כל מי שיגלה הלילה אלימות, ייענש. אפשרות של הכרזת מצב חירום בכל רחבי מצרים אינה עומדת כרגע על הפרק. ראשי הצבא אינם מוציאים עם זאת מכלל אפשרות הטלת עוצר, אם המצב הבטחוני ייצא מכלל שליטה.

 

עשן בצבעי דגל הלאום המצרי. המטוסים מעל תחריר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עשן בצבעי דגל הלאום המצרי. המטוסים מעל תחריר(צילום: EPA)

 

בצהריים נתקלתי במוחמד, אזרח מצרי, צופה בפקקים העצומים ברחובותיה של שכונת הליופוליס. הוא נאנח כבדות. "פשוט לא ייאמן מה שקורה כאן", הוא מפטיר בעצבנות. כולם מפגינים נגד כולם ואנחנו תקועים באמצע, בין שני המחנות". מוחמד אינו מתכוון להשתתף באף אחת מ"הפגנות המיליונים" או צעדות המחאה הענקיות שמארגנים שני המחנות היריבים: מצד אחד "הפגנות השמירה על עצמאות המדינה" שיזמו מתנגדי האחים המוסלמים ומהעבר השני "הפגנות השחרור מהכיבוש" בהנהגת האיסלאמיסטים.

 

מוחמד גם לא השתתף בהפגנות קודמות. כמו מיליונים רבים מתושבי מצרים הוא עסוק מדי בעבודתו היומית ובהבטחת הכנסת מינימום, שתאפשר למשפחתו לחיות איכשהו. "אני לא חושב שמורסי והאחים התנהגו בסדר בשלטון", מפרשן מוחמד. "הם ניצלו את הכוח שניתן להם כדי להרוס את הרעיון הדמוקרטי, לא כדי לבנות אותו. אבל, אני ממש לא חושב שזה בסדר להדיח נשיא שנבחר באופן דמוקרטי. נקלענו למלכוד. חשוב שאנשים יבינו שמצרים אינה איסלאמית אבל גם לא חילונית. מצרים נמצאת איפשהו באמצע, בין שני הקטבים הללו".

 

אנשי מוחמד מורסי. התאספו מול מתקן המעצר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי מוחמד מורסי. התאספו מול מתקן המעצר(צילום: רויטרס)

 

זו גם הסיבה, שמינויו של מוחמד אל-בראדעי לראש ממשלת המעבר שאמורה לנהל את מצרים עד לבחירות הבאות, הוכשל על-ידי המפלגות הסלפיסטיות. הקיצונים הדתיים הללו, שקרובים

יותר בהשקפת עולמם לווהאביזם הסעודי והתחרו עם האחים המוסלמים על ייצוג "האיסלאם הנכון", הבהירו שהם מסרבים בכל תוקף להעניק את המשרה לאל-בראדעי, הנחשב לנציגו המובהק של המחנה החילוני במצרים.

 

אל-בראדעי התבטא בעבר בחריפות רבה נגד האיסלאמיסטים. בסוף השבוע הוא ריכך אמנם את טון דבריו, ובראיון לשבועון הגרמני "דר שפיגל" דיבר בעד פתיחות כלפי האיסלאמיסטים ושיתופם בהליך הדמוקרטיזציה. אבל השינוי הזה בא מאוחר מדי. ממילא אל-בראדעי אינו אהוד על רוב המצרים, גם בקרב מתנגדי "האחים". "הוא חי יותר מדי שנים בחו"ל ואינו מחובר למציאות המצרית", אומר לי אחד מפעילי האופוזיציה האזרחית, "הוא יכול לשנות לחיוב את תדמיתה של מצרים בחו"ל, ולכן הוא נחשב כמועמד מוביל. אבל המצרים לא יקבלו אותו והוא לא יוכל להנהיג אותנו לעבר השינוי המיוחל".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 07/07/2013 22:02

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כיכר תחריר בקהיר. ההמונים נענו לקריאת המנהיגים
צילום: AP
צילום: EPA
מוחמד אל-בראדעי. ראש סבא"א לשעבר
צילום: EPA
מומלצים