שתף קטע נבחר

פארק המחאה נפתח - ונסגר בגלל אלפי מפגינים

מושל איסטנבול התגאה בעצים החדשים בפארק גזי, שהיה לסמל המחאה נגד שלטון ארדואן. אך כמה שעות לאחר מכן המשטרה פינתה משם את המטיילים והמתווכחים, ופיזרה בגז מדמיע ובמים את אלפי האנשים שצעדו לעברו

פתוח-סגור. פארק גזי, מוקד גל המחאה נגד השלטון בטורקיה, נפתח אתמול (יום ג') אך נסגר כעבור כמה שעות לקראת הפגנה של קבוצת "סולידריות טקסים". מאות אנשים נאלצו לעזוב את הפארק והמשטרה השתמשה בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי לפזר את המפגינים.

 

מפגין בפני זרנוק מים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגין בפני זרנוק מים (צילום: AFP)

 

אלפי אנשים צעדו ברחובה הראשי של איסטנבול לעבר כיכר טקסים, שם נמצא הפארק שהתוכניות להרוס אותו לטובת מרכז מסחרי הציתו את ההפגנות ההמוניות נגד ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן. המשטרה החלה בפיזור המפגינים והעימותים בין הצדדים נמשכו לתוך הערב. קצת לפני חצות נפתח שוב הפארק לציבור, חרף התנגשויות מבודדות ברחובות סמוכים.

 

דובר מטעם "סולידריות טקסים" אמר כי יותר מ-80 נעצרו. מפגין אחד נזקק לטיפול רפואי בשל דימום במוחו.

 

פארק גזי הפתוח. השוטרים נחים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פארק גזי הפתוח. השוטרים נחים(צילום: MCT)

מפגינים ברחוב איסתיקלל המוביל לטקסים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים ברחוב איסתיקלל המוביל לטקסים(צילום: רויטרס)

 

שעות ספורות לפני המהומה, התגאה מושל איסטנבול בפתיחה המחודשת של הפארק. "ביקרנו כאן היום וראינו שהעבודה הושלמה", אמר המושל. מאז פינוי מאהל המחאה מהפארק נשתלו בו עצים ודשא חדש.

 

מיד לאחר שנפתח עלתה המתיחות בפארק. מאות אנשים בגילים שונים נאספו במקום, חלקם מטיילים להנאתם ואחרים, קבוצות של תומכי הממשלה ומתנגדיה, התווכחו על המחאה.

 

"אנשים הפכו לאחים כאן, ויהיה כאן צפוף מאוד הלילה כי כולנו התגעגענו לאחווה הזאת", אמר אוזר סארי, סטודנט בן 22, "הפארק הזה תמיד יהיה סמל לאחדות העם, לכוחו ולהרמוניה".

 

מאהל המחאה בפארק. "אנשים הפכו לאחים" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מאהל המחאה בפארק. "אנשים הפכו לאחים"(צילום: MCT)

מאהל המחאה. "סמל להרמוניה" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מאהל המחאה. "סמל להרמוניה"(צילום: MCT)

מחאה רוקדת בפארק (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
מחאה רוקדת בפארק(צילום: Gettyimages)

האישה באדום שהפכה לאחד מסמלי המחאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האישה באדום שהפכה לאחד מסמלי המחאה(צילום: רויטרס)

 

אך עבדוללה דוגאן, גמלאי בן 54, דחה את הרעיון שמטרת המחאה הייתה להגן על הפארק. "העניין היה להפיל את הממשלה, ממשלה שמילאה את חובתה ודאגה לפארק, ניקתה אותו והחזירה אותו לעם במצב טוב יותר".

 

בית המשפט בטורקיה ביטל את מיזם הפיתוח שתוכנן בפארק, אך הרשויות עשויות לערער על כך. הפסיקה הייתה ניצחון לקבוצות שאיחדו כוחות נגד המיזם, ומכה לארדואן. הוא טען לאורך המחאה כי מאחוריה עומדים גורמים זרים ו"טרוריסטים" וכי הבנייה תצא לפועל על אפם ועל חמתם. ארדואן אמר כי בכוונתו להמשיך לקדם את המיזם אך הוא ימתין לתום ההליך המשפטי בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפגינה מפונה מפארק גזי
צילום: AP
מומלצים