שתף קטע נבחר

כאבי בטן בילדים: וירוס או אנגיואדמה תורשתית?

בקיץ הווירוסים פורחים וכאבי בטן במיוחד בילדים הן אחת התלונות הנפוצות. איך תדעו שמדובר בווירוס ומתי צריך לחשוד שמדובר במשהו חמור יותר כמו למשל אנגיואדמה תורשתית?

הקיץ הוא אולי העונה החמה, אבל גם לא נטולת וירוסים ומחלות. הקיץ הוא גם זמן שבו מחלות המעיים "פורחות" וילדים רבים סובלים מכאבי בטן.

 

 

במרבית המקרים מדובר במחלות זיהומיות המשגשגות במזג האוויר החם, נגרמות על ידי וירוסים או חיידקים ומתבטאות בהקאות, שלשולים, חום ותחושה רעה כללית אשר במרבית המקרים דורשים רק שתייה מרובה, הורדת חום ומעקב צמוד.

ישנם גם מקרים בהם מחלות וסיבוכים רפואיים מורכבים יותר מתחבאים מאחורי תסמינים הנראים כמו וירוס ילדים עונתי.

 

קיראו עוד על מחלות נדירות

 

וירוס בבטן או סימפטום למחלה חמורה?

כאשר ילד מגיע לרופא עם תסמיני מחלה עונתית, לרוב הוא יתלונן על כאבי בטן שבאים והולכים (כמו עוויתות בבטן) ויסבול מהקאות ו/או שלשולים המלווים לרוב בחום גבוה. התסמינים לא תמיד יופיעו יחד, לעיתים החום יופיע לפני כאבי הבטן ולהיפך.

 

התסמין הברור ביותר למחלה עונתית הנו משך המחלה. ילד עשוי לסבול מהתסמינים למשך מספר ימים, אולם תסמינים כמו הקאות נפוצים יותר בתחילת המחלה. הסכנה המשמעותית ביותר במחלות הזיהומיות של הקיץ היא שהילד יתייבש וחשוב לדאוג שישתה מספיק.

 

צריך גם לזכור כי במרבית המקרים, ההידבקות במחלות אלה נעשית ע"י מגע בילדים חולים אחרים או הפרשותיהם (רוק, קיא, צואה) ויש צורך להדגיש כי שטיפת ידיים והיגיינה טובה של חולים ומטפלים כאחד יכולה למנוע באופן גורף הדבקות בכל קבוצת המחלות האלה.

 

מתי מתעורר חשד ?

כשילד מגיע לרופא וכאב הבטן ממנו הוא סובל אינו בא והולך כמו עוויתות, אלא מחריף בצורה מתמדת ,במיוחד כאשר כאב זה מעיר ילד משינה עמוקה, כאן יש מקום לבדיקה והתייחסות מעמיקה יותר.

 

לעתים כאב בטן כזה יכול להיגרם ממצבים חריפים בבטן כדוגמת דלקת בתוספתן (אפנדיציט), דלקת של קרום הבטן (פריטוניטיס) או חסימה במעיים. לעיתים עלול להיגרם מחבלה או מכה חזקה בבטן. בילדים אפילו תאונת אופניים יכולה לגרום לחבלה משמעותית בבטן וכאב בטן המתפתח לאחר תאונה כזו דורש בדיקה של רופא ילדים.

 

כאשר האירועים של כאבי בטן חוזרים על עצמם, קיץ כחורף, נמשכים יותר ממספר שעות, מעירים משינה, מלווים בירידה קיצונית בשתייה ואכילה ומשביתים את פעילות הילד, מומלץ לחפש סיבות אחרות העלולות לגרום לתופעה.

 

מבין הסיבות הנפוצות יותר ניתן למנות עצירות כרונית, בעיות אחרות במערכת העיכול ובמערכת השתן. מבין הסיבות הנדירות יותר ניתן למנות מחלות תורשתיות נדירות כגון FMF (קדחת ים תיכונית), פורפיריה ואנגיואדמה תורשתית.

 

אנגיואדמה תורשתית

מחלה תורשתית נדירה שמומחית בהתחבאות מאחורי תסמינים בנאליים כמו כאבי בטן והרגשה כללית רעה . מדובר במחלה גנטית-משפחתית ששכיחותה באוכלוסיה הכללית היא אחד ל 10-50 אלף איש.

 

המחלה נגרמת עקב חסר מולד של אנזים חיוני הנקרא- Complement-1 esterase inhibitor (לעיתים נקרא גם INH C1). באופן תקין האנזים C1INH מעורב במספר תהליכים המתרחשים בגוף במערכת החיסונית כמו גם במערכת הקרישה ומערכות נוספות.

 

רמה נמוכה וירידה בפעילות האנזים גורמת להצטברות נוזלים ולבצקת (נפיחות) ברקמות ובאיברים. הבצקות נגרמות בעיקר כתוצאה מהגברת חדירות דופן כלי הדם בהשפעת עלייה ברמות בדם וברקמות של חומר הקרוי ברדיקינין (Bradykinin). המחלה תורשתית ומועברת על ידי גן דומיננטי, העלול להופיע בכמחצית מבני המשפחה.

 

איך מאבחנים?

המחלה מאוד נדירה ולכן, מרבית הרופאים הראשוניים, לעולם לא יראו בקליניקה מקרה של אנגיואדמה תורשתית, מה שקרוב לוודאי יקשה עליהם לאבחן מקרה כזה במידה וייתקלו בו.

 

גם מודעותם של מטופלים להמצאות המחלה במשפחתם ואפילו בעצמם נמוכה באופן יחסי ולכן לא נדיר כי האבחנה מתעכבת, לעיתים מעל עשור.

 

התקפים של אנגיואדמה (בצקת מקומית) יכולים להופיע בכל מקום בגוף אולם הנפוצים ביותר הן כאבי בטן והתקפים של נפיחות בידיים ורגליים. הסכנה הגדולה ביותר באנגיואדמה תורשתית היא התקף גרוני העלול להוביל לחנק.

 

האחון של המחלה מתחיל בבדיקה של רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית ומאושש בעזרת בדיקות דם ייחודיות. הבדיקה של המצאותו של האנזים C1INH , מבוצעת במרבית המעבדות המרכזיות בארץ, אולם במעבדה האימונולוגית בית החולים תל השומר מבוצעת גם הבדיקה של הפעילות האנזימתית של החלבון המוסיפה כ 20 % נוספים לדיוק האבחנה.

 

דרכי הטיפול

הטיפול במחלה כולל טיפול מניעתי וטיפול בתסמיני המחלה בזמן התקף חריף של אנגיואדמה תורשתית (טיפול סימפטומטי).

כיום ישנם מספר טיפולים תרופתיים ייחודיים המקובלים בעולם לטיפול בזמן ההתקף:

 

  • ניתן לטפל ע"י מתן החזר של האנזים החסר C1 INH דרך הוריד או במתן תת עורי. בשלב זה זהו הטיפול היחיד הנמצא בשימוש רוטיני בארץ לילדים או נשים בהריון עם התקף חריף של אנדיואדמה תורשתית.

 

  • טיפולים נוספים הנמצאים בשימוש במתבגרים ובחולים מבוגרים, הן ה Firazyr (פירזיר) – תרופה המאושרת להזרקה עצמית על ידי המטופל, פועלת ע"י מניעה של פעילות הברדיקינין ובכך מונעת המשך של יצירת הבצקת המקומית וניתן בהזרקה תת־עורית (בדרך כלל לדופן הבטן), כמו גם ה- Kalbitor, גם כן תרופה המונעת את המשך היווצרות הבצקת ע"י פעילות מעכבת של השפעול של אנזים הנקרא קליקראין.

 

לסיכום, במקרה שכאב בטן החוזר לאורך זמן, מעיר ילד משינה, משפיע באופן קיצוני על הרגלי האכילה והשתייה שלו ועל התפקוד הכללי, בדרך כלל ללא סימנים של חום או שלשולים, במיוחד במשפחות עם סיפור דומה בהורים או אחים, יש מקום לפנות לרופא בשאלה האם בכל זאת מדובר במחלה אחרת, שאינה "רק" מווירוס עונתי.

 

הכותבת היא מומחית ברפואת ילדים, מומחית באלרגיה ואימונולוגיה קלינית, מנהלת המרפאה לאלרגיה בילדים, בי"ח אדמונד ולילי ספרא לרפואת ילדים, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאב בטן בילדים: וירוס או מחלה חמורה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים