שתף קטע נבחר

מעסיק ניסה למנוע תחרות, ביה"ד לעבודה התנגד

עובד שפוטר מעבודתו, החל לעבוד בעסק מתחרה - למרות שחתם על כתב התחייבות להעדר תחרות. המעסיק ניסה למנוע זאת, אך ביה"ד לעבודה דחה את בקשתו

בתביעה שהוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, טענה חברה העוסקת בשיווק מערכות סולאריות בצרפת, כי עובד שפיטרה הקים עסק חדש. לדבריה, הוא עושה שימוש בשיטות העבודה שפיתחה, תוך הפרת הסוד המסחרי שלה. בנוסף, האשימה את העובד המפוטר בגניבת לקוחות, ובהפרת כתב התחייבות עליו חתם בעבר, לפיו אסור לו לעבוד בעסק מתחרה.

 

 

העובד הכחיש את טענות החברה, והעיד כי אין להגביל את עיסוקו - מפני שלא הוכח קיומו של אינטרס לגיטימי של החברה אשר ראוי להגנה, ומצדיק פגיעה בחופש העיסוק שלו. לדבריו הוא לא הבעלים של העסק החדש אלא שכיר בלבד, וציין כי בין התובעת לעסק החדש אין חפיפה. הספקים שונים, בעלי המקצועות שונים ואף שיטות העבודה שונות. לבסוף טען כי כתב ההתחייבות עליו חתם חסר תוקף, מפני שסעיף אי-התחרות בו אינו מוגבל בזמן.

 

מתי רשימת לקוחות מוגנת?

בפתח דבריה ציינה השופטת קרן כהן, כי הזכות לחופש העיסוק היא זכות יסוד אך היא אינה מוחלטת. לעיתים יש צורך לאזן בין זכות זו לזכויות מוגנות אחרות, כגון הזכות לקניין רוחני.

 

השופטת קבעה כי החברה לא הצביעה על שיטות עבודה ייחודיות המצויות בידיעתה הבלעדית, ולא הוכיחה כי נקטה אמצעים סבירים על מנת לשמור על סודיותן. כמו כן, החברה לא הצביעה על רשימת לקוחות ספציפית המהווה סוד מסחרי. לדברי השופטת, הענף בו עוסקת החברה מתאפיין בלקוחות רבים, וניתן לאתרם ללא מאמץ משום שפרטיהם גלויים לכל.

 

"הידע והנסיון שעובד רוכש במהלך עבודתו הופכים לחלק מכישוריו הכלליים, והוא רשאי לעשות בהם שימוש כל עוד אינו עושה שימוש בסוד מסחרי השייך למעסיק הקודם" - כך כתבה השופטת. היא הוסיפה כי פרט לידע ונסיון שצבר הנתבע, לא הוכח שניתנה לו הכשרה מיוחדת על-ידי החברה התובעת.

 

לסיום, ציינה כי לא שוכנעה שהדרך היחידה להגן על האינטרסים של התובעת, היא בהגבלת עיסוקו של הנתבע. במיוחד כאשר באפשרותה לתבוע סעד חלופי בדמות פיצוי כספי.

 

כמה מגביל סעיף הגבלת עיסוק?

עו"ד אסף אוסלקה, העוסק בתחום דיני העבודה, מציין כי "חשוב שעובדים ידעו, שחתימה על סעיף הגבלת תחרות בחוזה לא מקנה למעסיק הגנה אוטומטית ומוחלטת מתחרות מצד עובדיו.

 

"ההחלטה מהווה התפתחות טבעית של הלכה, הידועה בשם 'צק פוינט', בה ניתנו הכללים להגבלת חופש העיסוק של העובד. פעולה כזו צריכה להיעשות על ידי המעביד במשורה ובהתאם לכללים אלה". לדבריו, גם עובדים שחתמו על סעיף הגבלת עיסוק רשאים בכל זאת לעבור בחברה מתחרה, "אם הם עושים זאת בתום לב וכאשר למעביד אין סוד מסחרי בר-הגנה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפיטרת וגם מנעת עבודה במקום אחר?
צילום: shutterstock
מומלצים