שתף קטע נבחר

ארה"ב: אפל תיאמה מחירי ספרים דיגיטליים

בית דין בארה"ב קבע כי ענקית האלקטרוניקה תיאמה ביחד עם שש הוצאות ספרים גדולות מחירי ספרים דיגיטליים. בעוד יתר החברות הגיעו להסדרי טיעון, התעקשה אפל להמשיך במאבק המשפטי בו הפסידה - מה שחושף אותה לתביעות אזרחיות

אפל אשמה בקונספירציה להעלאת מחירי ספרים דיגיטליים - כך קבע בית המשפט המחוזי בארה"ב, בתביעה שהגישו הרשויות הפדרליות נגד ענקית הטכנולוגיה. כעת צפויים הצדדים להציג את טיעוניהם בשאלת פיצויי העונשין שיוטלו על החברה.

 

 

באפריל 2012 הגיש משרד המשפטים אמריקאי תביעה נגד אפל וחמש מתוך שש הוצאות הספרים הגדולות במדינה. התובע הראשי טען כי שש החברות היו חלק מקנונייה שהחלה ב-2010, במסגרתה תואמו והועלו מחירי הספרים הדיגיטליים. בכתב התביעה נטען כי אפל וחברות ההוצאה לאור פעלו להגבלת התחרות, וגרמו לצרכני הספרים הדיגיטליים "לשלם עשרות מיליוני דולרים יותר".

  

אפל נשפטה לבד, לאחר שכל חברות ההוצאה לאור הגיעו להסדרי טיעון במסגרתם התחייבו לבטל את המגבלות על הנחות סיטונאיות על ספרי דיגיטליים, ולהעביר ללקוחות הטבות בסך כולל של 164 מיליון דולר.

 

"התובעים הוכיחו שחברות ההוצאה לאור קשרו זו עם זו כדי להעלים את התחרות הקמעונאית סביב תמחור הספרים הדיגיטליים במטרה להעלות את מחירם", כתבה השופטת דניס קוט בהחלטתה. “אפל שיחקה תפקיד מרכזי בקידום וביצוע הקונספירציה. ללא הניהול של אפל, הקונספירציה לא הייתה מצליחה כפי שקרה באביב 2010”.

 

סכנת תביעות אזרחיות 

במרכז המשפט עמד מודל מכירת ספרים הדיגיטליים של אפל, המיושם בחנות הדיגיטלית של החברה, iBookStore. לפי המודל, המכונה "מודל הסוכנות", חנות הספרים הדיגיטלית היא רק גורם מתווך בין ההוצאה לצרכן. ההוצאה היא זו שקובעת את מחירו הסופי של הספר, והמוכר מקבל שיעור מסוים מהמכירה, לרוב בגובה 30%. מודל זה העביר את השליטה במחירי הספרים הדיגיטליים לידי הוצאות הספרים, והביא לעלייה מורגשת של עשרות אחוזים במחיריהם.

 

הממשל לא ביקש להטיל על אפל קנס או לדרוש ממנה פיצוי עונשין, אלא רק למנוע ממנה להמשיך ולפעול כקרטל. ואולם, ההפסד בתביעה הפדרלית יכול להוביל להפסד בתביעה ייצוגית אזרחית נפרדת ושם היא עלולה לשלם פיצויים ניכרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים