שתף קטע נבחר

המאבק הבא של נשות הכותל: רוצות ספר תורה

למעלה ממאה ספרי התורה בכותל נמצאים כולם בעזרת הגברים. כעת דורשות נשות הכותל לקרוא בתורה, ופותחות בקמפיין נגד נתניהו לשינוי התקנות: "מותר לנו לקרוא בתורה, אך אסור לנו להכניס ספר". רב הכותל: התקנות - למנוע גניבות

בית המשפט התיר, אך גם עכשיו נשות הכותל אינן יכולות לקרוא בספר תורה ברחבת הכותל: אחרי הפסיקה התקדימית של בית המשפט המחוזי בירושלים, המתיר ל"נשות הכותל" להתפלל כמנהגן באתר הקדוש - מבקשות חברות הארגון כי יתאפשר להן גם להכניס למקום ספר תורה משלהן – דבר האסור כיום, על פי תקנות המקומות הקדושים.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >

 

 

לטענת הנשים, הפרשנות שהעניק בית המשפט להחלטת בג"ץ קובעת כי הן רשאיות לקרוא בתורה בעזרת הנשים של רחבת הכותל, אך כללים שקבע לפני כמה שנים רב המקום, שמואל רבינוביץ', מונעים באופן טכני את האפשרות הזו.

 

מותר לקרוא, רק שאסור להכניס ספרי תורה

התקנות שעליהן מצביעות נשות הכותל אוסרות על כל מתפלל להביא עמו ספר מחוץ לאתר, ומתירות שימוש רק באלה הנמצאים בו, אך כל ספרי התורה - יותר ממאה - מרוכזים בעזרת הגברים, ואינם נגישים וזמינים עבור המתפללות. בעברו נבלמו ניסיונות להביא לתרומת ספר תורה ללעזרת הנשים.

 

 

דורשות לממש את זכותן לקרוא בתורה בכותל (גל תיבון) (גל תיבון)
דורשות לממש את זכותן לקרוא בתורה בכותל(גל תיבון)

 

בארגון הנשים טוענים כי אותם כללים המתייחסים לכל מבקר, כוונו מלכתחילה נגדן באופן מיוחד. כראיה לכך הם מציינים כי הם נקבעו בשנת 2009, זמן קצר לאחר מקרה שבו היו"ר, ענת הופמן, נעצרה בעקבות ניסיון של אדם להעביר ספר תורה מעזרת הגברים - לידיה, בצד הנשי.

 

"מצד אחד, מותר לנו לקרוא בספר תורה, ומצד שני אסור לנו להכניס אותו", מסבירים ב"נשות הכותל" את האבסורד. "כלומר, רק אם נביא איתנו סופר או סופרת סת"ם שיכתבו על קלף את הספר בתוך הכותל – רק אז נוכל לממש את זכותנו לקרוא בתורה".

 

"בלי קריאה בתורה, הטקס שלנו חסר"

כעת, בעקבות פסיקת בית המשפט המחוזי, יוצאות הנשים למאבק. תחילתו בקמפיין פייסבוק הקורא לראש הממשלה

להורות לשר לשרותי דת, נפתלי בנט, ולשרת המשפטים, ציפי לבני, לעשות שימוש בסמכותם לשינוי תקנות המקומות הקדושים, ולהסיר את הסעיף המונע מהן את מימוש זכות הקריאה בתורה, שבה הכיר בית המשפט.

 

יו"ר הארגון אף קראה לחברותיה ולתומכי המניין הנשי להירתם למאבק, ולפנות ישירות לראש הממשלה בנושא, כדי שיורה לשריו לבצע את השינוי. "אנחנו זקוקות לעזרתך", אמרה בסרטון שפרסמה ברשת, והבהירה כי מצופה מבנט ולבני ש"יתערבו ויתקנו חוסר צדק משווע זה באופן מיידי".

 

"המסע של נשות הכותל לא נגמר", הסבירה הופמן ל-ynet. "בלי קריאה בתורה, בעצם הטקס שלנו, טקס ראש חודש, הוא נורא חסר... זו המנה העיקרית, בלי זה בעצם אין לנו את הטקס כמו שאנחנו רוצות. בלי קריאה בספר תורה גם אין לנו בת מצווה. לא נוכל לעשות טקס בת מצווה לבנות שחפצות בכך".

 

הרב רבינוביץ': התקנה - לא נגד נשות הכותל

עו"ד עינת הורביץ, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז הרפורמי לדת ומדינה, ומייצגת נשות הכותל - אמרה כי "לאור פסק הדין

של השופט משה סובל, קיימות שתי אפשרויות: הראשונה, לבטל את הנוהל, בשל היותו סותר את פסק הדין. והשנייה, להורות על פרשנות חדשה לנוהל, המגשימה את הפסיקה החדשה".

 

רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ', מסר בתגובה כי מטרת התקנה המדוברת היא למנוע גניבת ספרי תורה מהכותל בעקבות כמה מקרים כאלה, ולא מכוונת נגד נשות הכותל. לדבריו, נפגעים ממנה מתפללים מכל המגזרים - גברים ונשים, אורתודוכסים וקונסרבטיבים, המבקשים להביא עימם ספרי תורה ולהשתמש בהם בשמחות ובר מצוות המתקיימים באתר, אך אינם מורשים.

 

גורם בכותל הוסיף כי הנהלת המקום אינה הכתובת למצוקת נשות הכותל, וכי "גם אם מבחינה חוקית יש להן זכות לקרוא בתורה, זה לא תפקיד האתר לתת להן ספר. הן יכולות לנסות לקחת ספר תורה מעזרת הגברים, כמו זה שהכותל לא מספק טלית ותפילין לכל מתפלל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחרי התפילין - קריאה בתורה
צילום: גיל יוחנן
"חוששים מגניבה". הרב שמואל רבינוביץ'
צילום: נועם מושקוביץ
כשניסתה להעביר ספר מעזרת הגברים, נעצרה היו"ר, ענת הופמן
מומלצים