שתף קטע נבחר

מדענים יצרו עכברים עם כרומוזומים אנושיים

צוות בינלאומי הצליח ליצור עכברים שלהם גם כרומוזומים אנושיים מלאכותיים שנוצרו במעבדה. כך מדווח ה"אינדפנדנט" הבריטי, שמתאר את המחקר כ"פריצת דרך שעשויה לחולל מהפכה ברפואה"

ה"אינדפנדנט" הבריטי מדווח היום (יום ה') על "פריצת דרך מדעית שעשויה לחולל מהפכה בעולם הרפואה". על פי העיתון, "מדענים יצרו עכברים מהונדסים גנטית עם כרומוזומים אנושיים מלאכותיים בכל תא בגופם, כחלק מסדרת מחקרים שמראה שאולי יהיה אפשרי לטפל במחלות גנטיות באמצעות שיטה מהפכנית חדשה של ריפוי גני (gene therapy).

 

המחקרים טרם נחשפו לציבור והעיתון מפרסם את ממצאיו של אחד מהם. במקום להשתמש בכרומוזום קיים, החוקרים יצרו כרומוזום אנושי מלאכותי במעבדה באמצעות חומרים כימיים והדגימו כך את כוחו של התחום העולה של ביולוגיה סינתטית.

 

לחצו על התמונה להגדלה


 

ד"ר נטליי קופרינה מהמכון האמריקני הלאומי לסרטן הייתה חלק מהצוות הבינלאומי שיצר את העכברים שלהם סט נוסף של כרומוזומים אנושיים. היא אמרה שזו הפעם הראשונה שהוכח שכרומוזום אנושי סינתטי ברמת מורכבות כזו עובד בחיה. "המטרה של פיתוח פרויקט הכרומוזום האנושי המלאכותי היא ליצור נשא שיוכל להעברת גנים לתוך תאים אנושיים כדי ללמוד את פעולת הגנים בתאים", אמרה קופרינה ל"אינדפנדנט".

 

היא ציינה שלדבר יש השלכות פוטנציאליות על ריפוי גני. "ידוע שיש הרבה מחלות תורשתיות הנובעות ממוטציה של גנים מסוימים", אמרה.

 

הדמיה של כרומוזום. כרומוזומים אנושיים מלאכותיים יוכלו להוות חלק חשוב בהליך הריפוי הגני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדמיה של כרומוזום. כרומוזומים אנושיים מלאכותיים יוכלו להוות חלק חשוב בהליך הריפוי הגני(צילום: shutterstock)

 

רק היום הודיעה ממשלת בריטניה על כוונתה להשקיע עשרות מיליוני ליש"ט במחקר בתחום הביולוגיה הסינתטית. במרכז המחקר פרויקט בינלאומי שאפתני וחשוב – בניית 16 הכרומוזומים של פטריית השמרים, יצירת האורגניזם הסינתטי הראשון בעל גנום מורכב.

 

מדענים הסבירו כי שמרים סינתטיים שכאלה יוכלו לשמש ליצירת חומרים ביולוגיים כמו אנטיביוטיקה או חיסונים.  כרומוזומים אנושיים מלאכותיים יוכלו להוות חלק חשוב בהליך הריפוי הגני. ניתן יהיה להשתמש בהם כדי להחדיר העתקים בריאים של גנים לתוך רקמות של אנשים שחולים במחלות גנטיות.

 

הם הבהירו בתדרוך בלונדון השבוע כי אין כוונה ליצור תאים אנושיים סינתטיים כמו אלה של השמרים וכי תוכנית כזאת כנראה לא תאושר מבחינה אתית בבריטניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
עכבר בלי כרומוזומים אנושיים
צילום: Index Open
מומלצים