שתף קטע נבחר

מצבה לחייל שנחשב 65 שנה לנעדר: "זו מחויבות"

ליאון (נלו) סולומונוביץ' נחשב לנעדר עד שהתברר כי נפל במלחמת השחרור ונקבר בתל אביב. בטקס גילוי מצבה מאוחר סיפרו מפקדיו כי בזכות אנשים כמוהו נבלמו המצרים

"רצינו לספר לך שניצחנו". כ-150 בני אדם, בהם צוערי קורס שלישות, ותיקי חטיבת הנגב, חברי עמותת הפלמ"ח ומדריכים, השתתפו בבית העלמין בנחלת יצחק בטקס גילוי מצבה לטוראי ליאון (נלו) סלומונוביץ', שקברו אותר אחרי 65 שנה. הטקס כלל מסדר כבוד לסולומונוביץ', שנהרג בקרב על איסדוד (אשדוד) במלחמת העצמאות ב-1948, במסגרת קרבות הבלימה נגד חיל המשלוח המצרי.

 

בין המשתתפים היו גם לוחמי החטיבה בקרב על אשדוד והגיעו לחלוק כבוד אחרון לחברם בקרב. "אנחנו לא ידענו כלום על ליאון, הוא הצטרף רק ברגע האחרון ולכן לא ידענו כלל שהוא נעדר", אמר אחד הלוחמים, מיקי כהן. "זו זכות גדולה וכבוד גדול לעמוד כאן ולהשתתף בטקס כזה, שעושה הרבה כבוד לצה"ל".

 

התיעוד על גורלו של סולומונוביץ, שנולד בשנת 1921 ברומניה, שכב בארכיון במשך 65 שנה ושם נכתב כי הוא נעדר. גופות ההרוגים בקרב הובאו לקבורה, אך דו"חות מוטעים של סדר הכוחות ומסמכים שלא הגיעו ליעדם הביאו לכך שבמשך שנים הוגדר כנעדר אף על פי שנקבר בנחלת יצחק בתל אביב.

 

התיעוד. נחשב לנעדר ()
התיעוד. נחשב לנעדר

 

גילוי המצבה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
גילוי המצבה(צילום: בני דויטש)

הרב הצבאי הראשי, תת אלוף רפי פרץ (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
הרב הצבאי הראשי, תת אלוף רפי פרץ(צילום: בני דויטש)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)

 

על פי הידוע, סולומונוביץ' שימש כחובש פלוגתי ולקרב מול המצרים בציר החוף, שכונה "מבצע פלשת", הוזעק להצטרף עם לוחמים אותם לא הכיר קודם. כוחות חטיבת גבעתי וחטיבת הנגב כשלו בניסיון לבלום את המצרים וספגו אבדות קשות. הגדוד שאליו הצטרף סולומונוביץ', ששהה באזור ואדי סוכריר (גשר עד הלום), החל בנסיגה ובמהלכה ספג אש תופת. מהאש המצרית נהרגו 15 חיילים.

 

באחרונה הבחינו אנשי היחידה לגילוי נעדרים בצה"ל כי הדו"חות מהקרב היו שגויים בכל הנוגע לסדר הכוחות. המסמכים לא הגיעו ליעדם ולכן במשך שנים הוגדר סולומונוביץ' כנעדר, על אף שהיה קבור בנחלת יצחק. אנשי היחידה החלו לנסות ולאתר את קרובי משפחתו של הנופל, אך לשווא.

 

בטקס גילוי המצבה שנערך לו אמר הרב הצבאי הראשי לצה"ל, תת אלוף רפי פרץ, כי מדובר בסגירת מעגל. "זהו אירוע מרגש במיוחד. בעבודת נמלים הגענו לפתרון התעלומה ונסגר מעגל של מחויבות גדולה כלפי בן שנפל", אמר. "למאמץ הזה אין אח ורע בעולם. ערב תשעה באב הוספנו הרבה מאוד לערבות ההדדית שלנו כאומה".

 

מפקד חטיבת הנגב, אלוף משנה בני בן ארי, סיפר את הלך הקרב ב-1948."אני רוצה לספר לך שהחטיבה שלך, הצליחה לעצור את המצרים ובסוף גם להדוף אותם - בזכות אנשים כמוך שהקריבו את חייהם למען המדינה", אמר על קברו של סלומונוביץ'. 

פורסם לראשונה 11/07/2013 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סולומונוביץ' ז"ל. הצטרף לכוח שלא הכיר
מומלצים