שתף קטע נבחר

באו"ם ציינו את "יום מללה": "הכדורים לא השתיקו"

בנאומה הראשון מאז ניסיון ההתנקשות, חגגה מללה יוסופאזי, אויבת הטליבאן בפקיסטן, יום הולדת 16 בבניין האו"ם, והמשיכה לקדם את ערכי החינוך והשוויון שעליהם כמעט שילמה בחייה. "הספרים והעטים הם הנשק הכי חזק, הקיצוניים מפחדים משינוי"

בחודש אוקטובר נורתה בראשה הנערה הפקיסטנית מללה יוסופאזי, כשהובילה מאבק נגד ארגון הטליבאן ופעלה למען חינוך לבנות. אתמול (יום ו') היא חגגה 16 באחת הבמות המכובדות בעולם: בניין האו"ם בניו יורק.

 

יוסופאזי נודעה כפעילה חברתית עוד בגיל 11. מאבקה ללמוד והביקורת שלה על הטליבאן, שמונע השכלה מנשות פקיסטן, סחף את העולם. לאחר ניסיון ההתנקשות של הטליבאן, הסבירו בארגון כי תקפו את מללה בגלל שקידמה "חשיבה מערבית".

 

עוד חדשות בעולם:

אובמה שוחח עם פוטין על המדליף סנואודן

מלחמה בין מתנגדי אסד? 'ננגב איתם את הרצפה'

תמיכה רפה מארה"ב: על הצבא לשחרר את מורסי

 

זה היה נאומה הראשון של יוסופאזי מאז הירי. מללה נאמה בעצרת האו"ם הראשונה לנוער, בנוכחות כאלף מנהיגים צעירים ובמעמד מזכ"ל האו"ם באן קי מון וראש ממשלת בריטניה לשעבר גורדון בראון. היא הגיעה לעצרת עם צעיף שלדבריה היה של בנזיר בוטו, ראש ממשלת פקיסטן לשעבר שנרצחה בקמפיין הבחירות של 2007. במהלך נאומה ציינה מללה את בוטו כדמות משמעותית בחייה, כמו גם את מהטמה גנדי, מרטין לותר קינג ונלסון מנדלה.

 

"לא שונאת את מי שירה בי". יוסופאזי  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא שונאת את מי שירה בי". יוסופאזי (צילום: AFP)

 

לקול תשואות הקהל חלקה יוסופאזי את השקפת עולמה לאחר תקיפת הטליבאן. "הם חשבו שהכדורים ישתיקו אותנו, אבל הם נכשלו. ואז, מתוך השתיקה בקעו אלפי קולות", סיפרה. "הטרוריסטים חשבו שהם ישנו את הכוונות שלנו ויעצרו את השאיפות שלנו, אבל שום דבר לא שינה את החיים שלי חוץ מזה: החולשה, הפחד והייאוש מתו. החוזק, הכוח והאומץ נולדו".

 

יוספואזי הגיעה לתודעה העולמית בזכות מאבקה למען חינוך לנערות, בייחוד באזורים מוכי מלחמה, וניצלה את הבמה המכובדת כדי להעביר שוב את המסר. "בוא נרים את הספרים ואת העטים שלנו", אמרה. "הם כלי הנשק הכי חזקים שלנו. ילד אחד, מורה אחד, ספר אחד ועט אחד יכולים לשנות את העולם. חינוך הוא הפתרון היחיד. החינוך בראש". יוסופאזי הדגישה כי "הקיצוניים הורגים תלמידים, במיוחד בנות, והורסים בתי ספר בגלל שהם מפחדים מהכוח של החינוך ושל הנשים. הם מפחדים מהשינוי ומהשוויון שיחול על החברה שלנו".

 

יוסופאזי ומזכ"ל האו"ם באן קי מון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יוסופאזי ומזכ"ל האו"ם באן קי מון(צילום: רויטרס)

 

על יחסה כיום לארגון הטליבאן אמרה מללה: "אני לא נגד אף אחד, ואני גם לא פה כדי לדבר במונחים של נקמה אישית נגד הטליבאן או נגד כל ארגון טרור אחר. אני כאן לדבר על הזכות לחינוך של כל ילד. אני רוצה חינוך לבנים ולבנות של כל הטליבאן ושל כל הטרוריסטים והקיצוניים". על הגבר שניסה להתנקש בה אמרה: "אני לא שונאת את מי שירה בי, וגם אם היה לי אקדח ביד והוא היה עומד מולי, לא הייתי יורה בו". האו"ם הכריז על ה-12 ביולי, יום הולדתה, כ"יום מללה". הנערה הצנועה התעקשה שזה "יום של כל אישה, כל נער וכל נערה שמשמיעים קול למען הזכויות שלהם".

 

בסיום דבריה עמד הקהל על רגליו ובירך אותה ביום הולדת שמח, ובמסדרונות האו"ם כבר צופים לנערה הפקיסטנית עתיד פוליטי מבטיח. ראש ממשלת בריטניה לשעבר, גורדון בראון, עזר לארגן את כנס הנוער ומכהן כשליח חינוך מיוחד של האו"ם. "היא הנערה הכי אמיצה בעולם", אמר בראון על מללה, והוסיף: "היא עושה בדיוק את מה

שהטליבאן לא רצה שהיא תעשה". יוסופאזי אושפזה בבית חולים בבירמינגהאם אחרי ההתנקשות, וגרה היום עם משפחתה באנגליה.

 

לאחרונה פורסם דו"ח של אונסק"ו ושל הארגון Save The Children, שקובע כי 57 מיליון ילדים ונערים ברחבי העולם לא למדו בבתי ספר ב-2011, לעומת 60 מיליון ב-2008. אחד היעדים המרכזיים של האו"ם, שנקבע כבר בשנת 2000, הוא להבטיח עד 2015 חינוך יסודי לכל ילד. המזכ"ל באן קי מון אמר בנושא: "אף ילד לא צריך למות בגלל שהוא הלך לבית הספר. בשום מקום מורים לא צריכים לפחד ללמד. יחד אנחנו יכולים לשנות את התמונה, ובוא נעקוב אחרי מללה הצעירה ונשים את החינוך בראש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מללה יוסופאזי
צילום: רויטרס
מומלצים