שתף קטע נבחר

בר הולך, אבל השחיתות נשארת: "החמצה גדולה"

ראש עיריית רמת גן שמואשם בשוחד הודיע בתום דיון בבג"ץ כי לא יתמודד לכהונה נוספת – יום חג ללוחמי המינהל התקין? לא בטוח. משפטנים מצביעים על כך שלמעשה בית המשפט לא קבע תקדים בפרשה. ראשי ערים נאשמים בערים אחרות לא התרגשו: "מי שרוצה להגיש עתירה, שיגיש. רק שיזכור שזה ייקח שנתיים"

הביקורת מצד שופטי בית המשפט העליון, שעוגנה בפסק דין שבמסגרתו הסכים ראש העיר רמת גן צבי בר לא להתמודד בבחירות הבאות, מותירה על כנה שאלה חשובה: האם ראשי ערים המואשמים בפלילים יוכלו להמשיך לכהן בתפקידם? מומחים מצביעים על כך שלמעשה בית המשפט, שאפשר לבר להמשיך בתפקידו בינתיים, לא קבע כל תקדים בפרשה שיוכל למנוע בעתיד מראשי ערים לכהן בזמן שנגדם כתב אישום. מתגובותיהם של ראשי ערים כאלה שדיברו עם ynet ניתן ללמוד שמסקנתם ברורה – הם ימשיכו בתפקידם. כך שייתכן מאוד שבקרוב יידרש בית המשפט שוב לסוגיה.

 

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הגיש בסוף מאי חוות דעת חמורה במיוחד לבג"ץ, שקבעה כי ההחלטה של מועצת העיר רמת גן להותיר את בר בתפקידו "לוקה בחוסר סבירות קיצונית". בסביבתו מרוצים מאוד מפסק הדין שקבע בג"ץ אתמול, שבו מגולמת הסכמתו של ראש העיר לא להתמודד שוב בבחירות, אך בהיעדר הלכה ברורה או חקיקה צפויות עתירות נוספות להגיע לפתחו של בג"ץ.

 

עם זאת, בסביבתו של וינשטיין טוענים כי על אף שאין פסק דין מפורט של בית המשפט, החלטה זו בהחלט מעבירה את המסר שהיועץ המשפטי חפץ בו. לדעתם, העניין יכול להוות "תקדים מבחינה נורמטיבית".

 

מנגד, יש מי שמסתייג מתוצאות החלטת בג"ץ. "הייתה כאן החמצה גדולה. לא נקבעה הלכה חדשה, ובית המשפט הסתפק בהצהרתו של בר כי לא ירוץ לבחירות הקרובות – בעיניי זה לא הספיק. בית המשפט היה צריך לדרוש הבטחה שמחר בבוקר בר לא חוזר למשרתו", כך טוען פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט חוקתי ופלילי.

 

"הייתה כאן הזדמנות לקבוע את מה שמתבקש לקבוע ולעשות את הקשר בין צבי בר לבין אריה דרעי ורפאל פנחסי, שבעניינם קבעו השופטים מאיר שמגר ואהרן ברק כי לא מתקבל על הדעת ששר או סגן ימשיך בתפקידו לאחר שמוגש נגדו כתב אישום חמור, עם דגש על חמור, שכן המשך ההחזקה בתפקיד יש בו משום פגיעה באמון הציבור".

 

גרוס סבור שאף שהחוק מבדיל בין נבחר ציבור לאדם הממונה לתפקיד, ההבדל אינו משמעותי או מהותי. "במקרה שמדובר בבעלי תפקידים מרכזיים בשלטון המרכזי או המקומי – הם חייבים לקבל את אמון הציבור", אומר גרוס ומסביר כי מצב של כתב אישום על עבירות כמו שוחד אינו יכול להתיישב עם אמון הציבור, כשלאישום יש קשר לנושאים המעוגנים במשרה האמורה.

 

הכתם מעל הראש

ומה בנוגע לחזקת החפות, שלפיה כל אדם בחזקת חף מפשע עד שהוכחה אשמתו? "אנשים כאלה חייבים להיות חפים מכל עננה. כשכתבו את ההלכה של דרעי ופנחסי לקחו בחשבון את חזקת החפות. אך למרות זאת נאמר שכאשר מדובר במשרתי ציבור, הכתם מרחף מעל ראשם כבר מהגשת כתב האישום ואסור שנבחר ציבור יהיה במצב כזה".

 

"יש כאן אי רצון של בית המשפט העליון לקבוע הלכות חדשות", מסכם פרופ' גרוס, אך מביע ביטחון ואופטימיות כי בפעם הבאה שופטי בג"ץ יהיו חייבים להכריע, ויכריעו בכיוון אחד לנוכח האמירות החמורות בדיון.

 

"כל אלה שממהרים לחגוג, צריכים להיזהר", רמז גרוס לראשי ערים אחרים שמואשמים בעבירות דומות, ושבוודאי חשו הקלה לנוכח המשך כהונתו של בר. "מי שהאזין למוזיקה שיצאה מאולם בית המשפט, יכול להבין שבמקרה הבא זה יהיה אחרת. בית המשפט העליון לא מקבל מצב כזה, ולדעתי בעתירה הבאה, העותרים וכן ראש העיר לא יסכימו לפשרה. במיוחד אם יהיה זה לאחר הבחירות ואז לא יהיה מנוס מקביעת הלכה חדשה. בין אם לפני ובין אם אחרי הבחירות ייאלץ בית המשפט לכתוב פסק דין מנומק ולהכריע בעניין הזה, אי אפשר לברוח מהחלטה חשובה לאורך זמן".

 

 (צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי "חדשות 24", עידו ארז, חיים הורנשטיין, אביהו שפירא, חגי אה) (צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי
(צילום: רענן בן צור, מוטי קמחי, משה מזרחי "חדשות 24", עידו ארז, חיים הורנשטיין, אביהו שפירא, חגי אה)
 

 

גם פרופ' אריאל בנדור, מומחה למשפט חוקתי באוניברסיטת בר אילן, סבור כי קביעת העליון רחוקה מלקבוע מסמרות. "ברור מהערות בית המשפט ומפסק הדין שלו, שהוא רואה קושי ציבורי רב ואולי גם משפטי בהמשך כהונה של ראש עיר שהוגש נגדו כתב אישום חמור בעניינים הנוגעים גם לתפקידו". אך גם הוא מסכים שאין בהחלטה הנוכחית מסקנה משפטית שלפיה ראש עיר מנוע מהתמודדות בבחירות או צריך להתפטר מיידית בעקבות כתב אישום.

 

עד שההכרעה תחזור לשופטי העליון, סבור גרוס כי טוב תעשה הכנסת אם תרים את הכפפה ותחוקק חוק שיקבע כי ראש רשות מקומית חייב להשעות עצמו במקרה של הגשת כתב אישום חמור. "זו הדרך הטובה ביותר, אולי גם לזה מחכים בבית המשפט העליון. גם בזמן דרעי ופנחסי העדיפו בבית המשפט חקיקה אבל הבינו לבסוף שחייבים להתערב כי הכנסת לא עושה זאת מסיבות פוליטיות. בכל אופן גם אם לא, אין ספק שהגלגל יחזור לעליון".

 

לא עוזבים את העיר

בינתיים, ראשי הערים שנגדם תלוי ועומד כיום כתב אישום חמור, לא ממהרים להסיק מסקנות, לפחות לא באופן פומבי.

 

"בעיניי זו החמצה, אני מאמין שזכותו הדמוקרטית של הציבור לבחור את נבחריו. זו זכות מקודשת, ואין לאיש רשות להתערב בה לפני הכרעת דין", אמר ראש העיר בת ים שלומי לחיאני בתגובה לכך שבר לא יתמודד בבחירות הבאות. נגד לחיאני עומד כתב אישום בשוחד, בכפוף לשימוע. "מה זה אומר כתב אישום חמור או לא חמור? בעיניי הייתה כאן הזדמנות גדולה להחזיר את המערכת לחוק ולבסיס הדמוקרטיה. אין רשות להתערב לפני הרשעה וקלון, זה נראה לי פגיעה בבחירת הציבור. לגבי המקרה שלי, אני במקום אחר לגמרי, אני לפני שימוע, אני מאמין שכתב האישום יהיה אחרי הבחירות ואצלי אלה זוטי דברים. אני רגוע, כל מקרה לגופו".

 

לחיאני. "בעיניי זו החמצה" (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
לחיאני. "בעיניי זו החמצה"(צילום: דודו אזולאי)

 

ראש העיר נצרת עילית שמעון גפסו, מואשם בקבלת שוחד. נעימת ההמתנה בטלפון הנייד של גפסו היא שירו של שלמה ארצי, "לא עוזב את העיר, עבור אף אחד". גפסו אמר בתגובה לפסיקה בעניינו של בר כי בכוונתו להוכיח את חפותו בבית המשפט,

"ובמקביל לבקש את אמונו של הציבור שיבחר בי להמשיך בתפקידי. זהותו של ראש העיר מוכרעת בקלפי, וכך ראוי שיהיה גם בנצרת עילית. מי שרוצה להגיש עתירה נגדי, שיגיש. צריך רק לזכור שבירור העתירה נגד בר ארך שנתיים. ראש עיר נמצא במצב מאוד רגיש. למעשה כל אחד שרוצה יכול להגיש נגדו תלונה, והוא יהיה במצב עדין עד שהתלונה תתברר".

 

ראש העיר רמת השרון יצחק רוכברגר הואשם בהפרת אמונים, מרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד בעת ששימש כיו"ר קרן השתלמות. נגד התמודדותו של רוכברגר לראשות העיר הוגש בג"ץ, אך הוא הצהיר כי אינו מתכוון להסיר את מועמדותו. "קראתי את דבר השופטת מרים נאור שמציינת שצריך לעשות הפרדה בין סוג עבירות המיוחסות לנאשמים. העבירות המיוחסות לי אינן חמורות והן על פי כתב האישום נעשו בעת היותי בתפקיד אחר ולא בתפקיד ראש עיר. מדובר בעבירות שנעשו בטעות ואני מתכוון להוכיח את זה בבת המשפט".


פורסם לראשונה 14/07/2013 23:52

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביאל מגנזי, גלעד מורג, אחיה ראב"ד ורענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בר לאחר פסק הדין. השאלה נותרה פתוחה
צילום: ירון ברנר
צילום: צביקה טישלר
פרופסור עמנואל גרוס
צילום: צביקה טישלר
מומלצים