שתף קטע נבחר

ב"ש: שוטרים נפצעו ו-15 נעצרו בהפגנת הבדואים

התוכנית להסדרת התיישבות הבדואים מבעירה את השטח. בהפגנה שהפכה אלימה נפצעו שוטרים ומפגינים וכמה מהם נעצרו. "פשע נגד האנושות. התוכנית תוביל לאינתיפאדה", הזהיר טלב א-סאנע. ח"כ טיבי: "הממשלה דוחקת את המיעוט לפינה"

בנקים סגורים, רשויות מקומיות מושבתות וכמותן רוב בתי העסק במגזר הערבי, במחאה על תוכנית פראוור להסדרת התיישבות הבדואים בנגב. מאות בני אדם הפגינו בצהריים (יום ב') בבאר שבע במסגרת פעולות המחאה, וקראו קריאות בגנות ראש הממשלה בנימין נתניהו. חלק מהמפגינים נפצעו בעימותים עם שוטרים, 14 נעצרו ושני שוטרים נפצעו אף הם. מפגין נוסף נעצר לאחר שאיים על שוטר כי "ידאג לטפל בו ובמשפחה שלו".

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

קריאה ראשונה: רוב דחוק לחוק יישוב הבדואים

טיבי מאיים: "ערביי הנגב יחסמו דחפורים בגופם"

 

המשטרה הגדירה את המחאה בלתי חוקית, אף שהיא אושרה על ידי פיקוד מרחב הנגב. במשטרה טענו כי התנאים שבהם אושרה ההפגנה הופרו. למשך שעה נחסם לתנועה ציר רגר באזור בית החולים ומרכז המורים, ופקקים ארוכים נרשמו בעיר. כוח משטרתי הודיע למפגינים שעליהם לעלות מהכביש למדרכה ולהתפזר כיוון שההפגנה בלתי חוקית, אך אז החלו המפגינים לנקוט אלימות כלפי השוטרים.

 

עצורים בהפגנה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עצורים בהפגנה(צילום: הרצל יוסף)

אחד השוטרים שנפצעו (צילום: באדיבות משטרת מחוז דרום) (צילום: באדיבות משטרת מחוז דרום)
אחד השוטרים שנפצעו(צילום: באדיבות משטרת מחוז דרום)
 

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

מפגינים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מפגינים בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)
 

 

בעזרת פרשים ולוחמי יס"מ ויסמ"ג החלו השוטרים לפזר את ההפגנה ולהעלות את המפגינים למדרכה. מפקד מרחב נגב, תת ניצב פרץ עמר, הסביר: "המשטרה מכבדת את רצון הציבור הבדואי להביע את מחאתו, אך היא תאפשר זאת במגבלות החוק בלבד. כלפי כל ניסיון מצד גורמים קיצונים להפרת החוק, לנהוג באלימות, לחסום צירי תנועה, לפגוע בעובדי ציבור וברכוש - נבצע פעולות אכיפה מיידיות, נחושות ובלתי מתפשרות".

 

על השביתה הכריזה ועדת המעקב של ערביי ישראל, ובמסגרתה כל העסקים והשירותים הציבוריים נסגרו. במהלך היום יתקיימו כ-15 הפגנות בגליל, במשולש ובנגב. בין השאר יפגינו בצומת משגב, מג'ד אל-כרום, אום אל-פחם, בקה אל-גרבייה, ג'ת, קלנסווה, טייבה, טירה, נצרת ובצומת אל-נאעמה ליד שפרעם.

 

עטא אבו מדיעם, חבר ועדת ההיגוי לבדואים בנגב, אמר בתגובה לעימות שהתגלע בהפגנה בבאר שבע: "העימות הוא יריית פתיחה לעימות יותר אלים בין המדינה לאזרחיה הערבים בנגב. המדינה באישור החוק הגזעני מזמינה את העימות ואחראית להידרדרות". הוא טען כי "הצעירים שצעדו וצעקו היום, העבירו מסר חד וברור כי הם דואגים לגורלם ולא ייתנו יד ליישום חוק פראוור. כל עוד הממשלה אטומה לרצון ההכרה בכפרים ובקרקעות, נמשיך במחאות ובשביתות". הוא קרא "לבטל את כל תוכניות היישום ולחשוב איך מדברים עם הבדואים, כדי להגיע לפתרון הולם ומוסכם".

 

יוסוף אלעטאונה אמר: "המשטרה מתנהגת בברוטליות. היא מנסה להפחיד את הצעירים, אבל יש לנו זכות לגיטימית להביע מחאה ולהתנגד לתוכנית. נמשיך במאבק שלנו למרות הברוטליות". איברהים אבו בדר הוסיף: "המשטרה מתגרה באנשים ומנסה להפחיד אותם שלא יממשו את זכותם על האדמה הזו, אבל דבר לא יעצור בעדנו מלהתנגד לתוכנית הזו. המשטרה הפעילה במקרה הזה יותר מדי כוח". 

 

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 

חבר הכנסת ד"ר אחמד טיבי אמר בתגובה לאירועים: "הממשלה דוחקת את המיעוט הערבי לפינה של עימות במקום להקשיב לצורכיהם ולהשוות את תנאי חייהם. נמשיך להיאבק כדי לבטל את חוק פראוור. רק במדינת ישראל יש חוק נפרד לערבים בנגב וחוק לשאר האזרחים. זו לא תוכנית הסדרה אלא תוכנית הדרה".

 

מטרת הרפורמה כפי שקיבלה אותה הממשלה, היא לפתור באופן סופי את תביעות הבעלות של הבדואים על קרקעות הנגב, תוך הצעת מתווה של פשרה הכוללת העתקת מקומות מגורים ופיצויים כספיים באופן שיביא לסיום ההתיישבות הבלתי חוקית. הדו"ח מתייחס לתביעות הבעלות שהגישו הבדואים בשנים 1971-1979, בעקבות החלת הסדר המקרקעין בנגב הצפוני, בקרקעות שגם כיום מיושבות או מעובדות על ידי מגישי התביעות.

 

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

עצורים בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
עצורים בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)
 

יש גם בתי עסק שלא שובתים. נצרת, היום (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
יש גם בתי עסק שלא שובתים. נצרת, היום(צילום: מוחמד שינאווי)

 

אך השובתים והמפגינים מוחים על קבלת התוכנית שלדבריהם תגזול כ-800 אלף דונם מקרקעות הבדואים בנגב. "אדמת הנגב היא של היושבים עליה, לא של ביבי", קראו המפגינים בבאר שבע. זיאדן יוסף, דובר תושבי ואדי אל-נעם בדרום, אמר: "חוק פראוור גונב את האדמה שלנו. נמשיך להפגין כל שבוע וכל חודש עד שיורידו את התוכנית".

 

היו גם מי שמתחו ביקורת על שהציבור לא מתגייס לגמרי למחאה. איש ציבור אמר ל-ynet כי בסכנין ובכפר מנדא היו הרבה בעלי עסקים שלא כיבדו את השביתה. "זה מראה שהשביתה נכשלה, אין אמונה בצעדים של ועדת המעקב. צריכים לחפש צעדים אחרים שלא קשורים לאף גוף פוליטי. היום יפגינו אבל מחר כולם שוכחים הכול".

 

איברהים חסנאת מרהט בטוח ש"ההפגנות יעזרו. יש הרמוניה מוחלטת בין הערבים הפלסטינים בישראל ובינינו. זה מתחיל בצפון, ממשיך במשולש ומגיע עד הנגב, למרות הרמדאן והצום". הוא התריע: "ההפגנה צריכה להדליק נורה אדומה למקבלי ההחלטות במדינת ישראל. ראש הממשלה צריך להתערב. המדינה זולגת לכיוון הקיצוניות הימנית, ראשיה צריכים לסייע ולהוכיח לנו אחרת".

  

איסמאעיל יאסין מטייבה אמר ל-ynet: "זה הזמן להיאבק נגד הפקעות אדמות בנגב, ולא נעבור בשתיקה על תוכנית פראוור הגזענית. כל מה שמתרחש מהווה סכנה לקיומם של כל האזרחים הערבים במדינת ישראל". עוד הוסיף: "לצערי הרב הרבה אנשים מהמגזר הערבי לא מתעניינים בתוכנית. הם יושבים בבית ומזלזלים במאבק, אומרים - 'לא מעניין אותנו'. זאת התנהגות מאכזבת מאוד שנובעת מחוסר המודעות לתוצאות שיהיו אם יפקיעו אדמות".

 

חבר הכנסת לשעבר טלב א-סאנע אמר: "תוכנית פראוור הולכת להוביל לאינתיפאדה בנגב. אני מזהיר את הממשלה מקידום חקיקת אפרטהייד נגד ערבים בלבד. מדיניות הממשלה תדחוף את הציבור הערבי לאמץ כלי מאבק מחוץ לכללים הקיימים, במטרה להיאבק בהנצחת שוליות ונחיתות הציבור הערבי".

 

א-סאנע הוסיף: "תוכנית פראוור היא התוכנית המסוכנת ביותר נגד הציבור הערבי מאז 1948, היא מאיימת בנכבה חדשה. משמעותה האמיתית היא טרנספר של עשרות אלפי בדואים, הפקעת אדמותיהם וביצוע טיהור אתני בהיקף רחב, דבר המהווה הפרת כל האמנות הבינלאומיות ובפועל תוכנית זו היא בגדר פשע נגד האנושות".

 

אבל לא בכל המגזר הורגשה השביתה. מנאל חורי מנצרת סיפרה ל-ynet שבערך מחצית מבתי העסקים בעיר פתוחים: "אני לא מרגישה שום שביתה. כואב לי לראות אנשים מהמגזר שלא מתעניינים בתוכנית פראוור. צריך לקיים ישיבה דחופה בהשתתפות ועדת המעקב, חברי הכנסת הערבים וכל הגופים החברתיים והדתיים כדי שיסבירו לציבור הערבי את הסיבות שהובילו לכישלון השביתה. אם לא - עדיף שיתפטרו מתפקידם. נמאס לנו מהנאומים וההצגות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה שהידרדרה לאלימות
צילום: הרצל יוסף
מפגינים בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
קריאות בגנות נתניהו
צילום: הרצל יוסף
מומלצים