שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

המבקר על האכיפה ביו"ש: איש הישר בעיניו יעשה

לא מטפלים בעבירות בנייה ובגניבות מים, אין פיקוח בריאותי על תוצרת חקלאית, התיאום בין הצבא לרשויות האכיפה נשכח - הדו"ח הקשה מתאר הפקרות שלטונית בגדה המערבית, כלפי פלסטינים וגם ישראלים. ליקויים בגביית תשלום על החכרת קרקעות עלו למדינה מאות מיליוני שקלים

"איש הישר בעיניו יעשה", כך מגדיר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, את המציאות הקשה והמתמשכת בתחום אכיפת החוק בשטחי יהודה ושומרון, בעיקר בתחומי התכנון והבנייה, המים והתעבורה. המבקר העיר כי מדובר בכשל רב מערכתי שעל השרים לתת עליו את הדעת בהקדם.

 

דו"ח המבקר - כל הכתבות:

המבקר: משרד הביטחון הסתיר שינויים בתקציב

רכבי צה"ל: בזבוז, זיוף ודו"חות אישיים במיליונים

המבקר: אין ערכות מגן וה-SMS להתרעה לא מגיע

המבקר: וירוסים וליקויי אבטחה במשרדי ממשלה

המבקר: תעש זיהמה קרקע ומים, הרשויות לא פעלו

 

בדו"ח הביקורת השנתי 63ב', המתפרסם אחר הצהריים (יום ד'), מתאר המבקר תמונה קשה של אכיפת החוק בשטחים, הן כלפי ישראלים והן כלפי פלסטינים. בין היתר מצא המבקר כי המשטרה ויחידת הפיקוח של המנהל האזרחי מסרבות לטפל במישור הפלילי בעבירות של תכנון ובנייה ביהודה ושומרון ולפעול נגד עבריינים ישראלים ופלסטינים בתחום זה בטענה שהנושא אינו באחריותם. משמעות הדברים, כתב המבקר, היא שאין באזור זה גוף המופקד על חקירת עבירות של תכנון ובנייה במישור הפלילי ולכן תושבים באזור עושים בתחום זה ככל העולה על רוחם.

 

 (צילום: גור דותן) (צילום: גור דותן)
(צילום: גור דותן)
 

המבקר גם מצא כשלים בקשר בין צה"ל למשטרה - אף על פי שוועדת שמגר קבעה ב-1994 כי יש צורך בהוראות מדויקות של חלוקת התפקידים. הוא כתב כי כיוון שלצה"ל יש פריסת כוחות רחבה יותר ביהודה ושומרון, מגיעים רוב החיילים ראשונים לזירות אירוע ביטחוניות ופליליות. המבקר העיר כי לעתים כוחות צה"ל לא קיימו את ההוראות שנקבעו לגבי נטילת פרטים מזירת אירוע, עוד לפני הגעת המשטרה. השופט בדימוס שפירא העיר כי התנהלות זו פוגעת בחקירת האירועים ובהליך הפלילי שיש לנהל נגד עבריינים.

 

בתחום הגנת הסביבה מצא המבקר כי עקב מחלוקת בין משטרת ישראל למנהל האזרחי, בנוגע לאחריות הטיפול בעבירות פליליות בתחום הגנת הסביבה, נותר נושא זה ללא טיפול במישור הפלילי. המבקר כתב כי משטרת ישראל אינה רואה עצמה, בדרך כלל, אחראית לטיפול בעבירות אלה ביהודה ושומרון ועל כן היא סירבה לטפל בחלק מהתלונות שהוגשו לה.

 

מבקר המדינה מגיש את הדו"ח ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת הביקורת (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
מבקר המדינה מגיש את הדו"ח ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת הביקורת(צילום: חיים צח)

 

גנבתם מים בששון

גם בנושא גניבות המים ביהודה ושומרון מצא המבקר לא מעט ליקויים. בדו"ח נכתב כי באכיפת החוק בנושא זה משתתפים מספר רב של גופים אזרחיים, צבאיים ומשטרתיים ואין אף גורם שירכז, יתאם וינחה את הפעילות של כל הגופים העוסקים בנושא אכיפת דיני המים, זאת עקב התופעה הנמשכת של גניבות מים וקידוחי מים בלתי חוקיים בממדים גדולים. המבקר אף הציג תמונות של גניבות מים ואף הכנות לגניבות מים, שאחת מהן נמצאת לא רחוק מעמדת צה"ל.

 

הכנה לגניבת מים ביו"ש (צילום: משרד מבקר המדינה) (צילום: משרד מבקר המדינה)
הכנה לגניבת מים ביו"ש(צילום: משרד מבקר המדינה)

צינור שממנו נגנבו מים (צילום: משרד מבקר המדינה) (צילום: משרד מבקר המדינה)
צינור שממנו נגנבו מים(צילום: משרד מבקר המדינה)

 

ויש גם מחדלים שעלולים לפגוע בבריאות שלנו. המבקר מצא כי משרד הבריאות אינו בודק הימצאות של שאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית בנקודות השיווק הנמצאות בתחום היישובים הישראליים ביהודה ושומרון, כמתחייב בסיכום שנקבע עוד לפני יותר מעשור בין משרד הבריאות למשרד החקלאות. ממסמכי המנהל האזרחי עולה כי הולכת ומחמירה התופעה של העברת תוצרת חקלאית ממקורות פלסטיניים ביהודה ושומרון לבתי אריזה ישראליים באזור, תוך הימנעות מעמידה בכללים הנוגעים לטיפול בתוצרת שאינה ישראלית. המבקר כתב כי תופעה זו מכונה "הלבנת" סחורות. על-פי המנהל האזרחי, בשנת 2011 התוצרת החקלאית שנתפסה במעברים לישראל הייתה רק 4% בלבד מהסחורה ש"הולבנה".

 

"אין ביו"ש גוף המופקד על חקירת עבירות של תכנון ובנייה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אין ביו"ש גוף המופקד על חקירת עבירות של תכנון ובנייה"(צילום: AFP)

 

וזה לא הכול. המבקר גם מצא כי כוחות צה"ל שהשתתפו במבצעי אכיפה נגד פועלים פלסטינים שעבדו שלא כחוק בהתנחלויות - לא רשמו את הפרטים של הפועלים הפלסטינים שנתפסו בחשד לעבירה של שהייה בלתי חוקית ואת פרטיהם של המעסיקים הישראלים, ובנוסף הם לא הגישו תלונות במשטרה נגד המעסיקים. עקב כך, מעיר המבקר, למרות הסיכון הביטחוני הנובע מהעסקת עובדים פלסטינים שלא כדין, אין ביכולתו של המנהל האזרחי לפעול נגד אותם מעסיקים.

 

המערב הפרוע בדרכים

לאחרונה תועדה תאונת דרכים קטלנית שבה נהרגו שני פלסטינים בכביש 60, לאחר שאחד הנהגים חצה פס הפרדה לבן והתנגש חזיתית ברכב אחר. המבקר מעיר כי גם בתחום עבירות התנועה של נהגים פלסטינים הרשויות הישראליות לא עושות כמעט דבר.

 

הוא מצא כי החל משנת 2008 הפסיקה התביעה הצבאית ביהודה ושומרון - ללא תיאום עם המשטרה - לנהל את התביעה בתיקי תעבורה נגד נהגים פלסטינים, למעט בתיקים של תאונות דרכים קטלניות ותאונות "פגע וברח". בנוסף, מסמכי הרישוי של נהגים פלסטינים לא היו מעודכנים במסופי המשטרה, דבר המונע את יכולת האכיפה "בזמן אמת", זאת אף על פי שהנתונים נמצאים במנהל האזרחי.

 

בסיכום הפרק מעיר המבקר כי בביקורת נמצאו ליקויים משמעותיים, חלקם חמורים, בתיאום ובשיתוף הפעולה בין צה"ל, המשטרה והמנהל האזרחי ובין גופים אחרים, כגון משרד החקלאות ורשות המים, בתחום אכיפת החוק. הליקויים, כתב המבקר, נובעים בין היתר מהיעדר הגדרה ברורה של תחומי האחריות שבתחום סמכותם של הגורמים האחראיים ביהודה ושומרון ומהיעדר פקודות ונהלים, שיבטיחו שיתוף פעולה הדוק.

 

כשלים באכיפה גם נגד ישראלים

המבקר מצא גם כשלים בעבודת הממונה על הרכוש הממשלתי הנטוש ביהודה ושומרון. בביקורת עלו ממצאים, חלקם חמורים, של ניהול כושל של אדמות מדינה ואדמות נטושות ביהודה ושומרון, שבאו לידי ביטוי בולט באי חתימה על חוזי חכירה עם חלק מהמתנחלים, חלק מבעלי העסקים הישראלים והמחזיקים בנכסים נטושים של פלסטינים, ובאי גבייה של דמי חכירה ודמי שכירות. המבקר העיר כי המצב הקיים נוגד את הוראות הדין, גורם להפסד של מאות מיליוני שקלים ויוצר אפליה בין אלו שמשלמים כדין לבין אלו שנהנים מהנכסים ולא משלמים.

 

בנוסף לכך, מצא המבקר ליקויים בנושא הניהול, הפיקוח והבקרה על אדמות המיועדות לחקלאות בבקעת הירדן ובתחום שיקום מחצבות נטושות ביהודה ושומרון. שפירא כתב כי ממצאים אלו יש בהם כדי להצביע על דפוסי עבודה לקויים ביחידת הממונה על הרכוש הממשלתי והם מהווים למעשה

פגיעה בשלטון החוק. השופט בדימוס שפירא מתח ביקורת גם על המנהל האזרחי ועל מנהל מקרקעי ישראל ומשרדי ממשלה, שלדבריו ידעו על המציאות המתמשכת של הליקויים, אבל לא פתרו את הבעיות.

 

"משמעות הדברים היא הזנחה מתמשכת, היעדר אכיפה והפסדים כספיים בהיקף של מאות מיליוני שקלים", כתב המבקר, שהזכיר בדו"ח גם את שמם של בעלי התפקידים, שאמורים לפעול לתיקון הליקויים ובהם הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, מנכ"ל מנהל מקרקעי ישראל בנצי ליברמן ומתאם הפעולות בשטחים, אלוף איתן דנגוט.

 

תגובות

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מברך על עריכת דו"ח המבקר. משימתו העיקרית של צה"ל באזור יהודה ושומרון הינה הגנה על התושבים ושמירת היציבות הביטחונית. בנוסף, על צה"ל מוטלת החובה לפעול לשמירה על הסדר הציבורי באזור, ובכלל זה האחריות הכוללת על אכיפת החוק. החובה לפעול לאכיפת החוק ביהודה ושומרון מוטמעת בקרב המפקדים והחיילים והטיפול בה נלמד ומתורגל טרם כניסת הכוחות לתעסוקה מבצעית בגזרה, בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל ומשמר הגבול. אכיפה מוצלחת של החוק באזור יהודה ושומרון מחייבת הירתמות ושיתוף פעולה של כל גורמי אכיפת החוק ומשרדי הממשלה המקצועיים. צה"ל רואה חשיבות רבה בביצוע אבטחה ובידוק במרחבי אזורי התעשייה ביהודה ושומרון ופועל כל העת בנושא, על-מנת להבטיח את ביטחון התושבים והאזרחים באזורי התעשייה ויפיק את הלקחים הדרושים מהדו"ח על מנת לממשם".

 

מהמנהל האזרחי נמסר בתגובה: "עובדי יחידת הפיקוח במנהל האזרחי פועלים באופן מקצועי ואחראי בכל הסוגיות הקשורות בפיקוח ואכיפת החוק ביהודה ושומרון. יחד עם זאת אין ביכולתם לבצע חקירות פליליות וזאת בשל היעדר ההכשרה המתאימה המתחייבת. יודגש, כי המנהל האזרחי מוכן ואף מסייע בכל הנדרש למחוז ש"י ולכל גורם שיידרש בעניין זה, ויכול לספק את ההיבטים המקצועיים הנדרשים לצורך ביצוען של חקירות פליליות".

 

במחוז ש"י במשטרת ישראל אמרו כי ילמדו את דו"ח המבקר. "ככלל, האכיפה ביהודה ושומרון חלה על צה"ל. משטרת ישראל מסייעת ותמשיך לסייע לצבא בכל התחומים בהם יש לה נגיעה. ראוי להדגיש כי משטרת ישראל אינה נוהגת לפתוח בחקירה או להעמיד עבריינים לדין בתחום הגנת הסביבה, בנייה בלתי חוקית ועבירות תכנון ובניה ביהודה ושומרון, כפי שאין היא נוהגת כך בישראל. בתחומים אלה סמכות החקירה וההעמדה לדין בישראל מסורה לגורמים מקצועיים, ובאיו"ש פועלים בתחומים אלה גורמים מקצועיים של המנהל האזרחי".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 17/07/2013 15:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כשל רב מערכתי"
צילום: אילן ארד
השופט שפירא
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים