שתף קטע נבחר

האישה בישראל, הבעל בחו"ל; מה עם המסים?

ישראלים רבים נמצאים בחו"ל לצורך עסקים - ומשאירים את בני הזוג והילדים בארץ. האם הם חייבים במס הכנסה ישראלי, אף שהכנסתם מגיעה ממדינה זרה, או שאפשר להתגמש? בדקנו

ישראלים רבים נמצאים בחו"ל לצורך עסקים ועבודה, כאשר בני הזוג והילדים נשארים בישראל. הם, כמובן, מגיעים לישראל לביקורים רבים, אך השאלה היא אם ניתן לחייב אותם במס הכנסה ישראלי על הכנסתם המופקת במדינה זרה. פסק דין חדש שניתן בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בעניין עוסק בסוגיה זאת.

 

טורים נוספים של אבי נוב בערוץ הכסף שלי :

 

האם חייבים במס על הכנסות בחו"ל?

בהתאם לפקודת מס הכנסה, תושב ישראל חייב במס על ההכנסות שלו, אשר הופקו או נצמחו בארץ או בחו"ל. מאידך, תושב חוץ חייב רק על הכנסות בישראל. לפיכך, אם ישראלי נוסע לחו"ל, ואינו נחשב כתושב ישראל לענייני מס, הרי שהוא יהיה פטור ממס על הכנסתו בחו"ל.

 

כדי לקבוע שאדם הוא תושב חוץ שאינו חייב במס בישראל, יש להוכיח ש"מרכז החיים" שלו מחוץ לישראל. אם מרכז החיים של אדם הוא בישראל, יחול עליו מיסוי ישראלי, למרות הנוכחות והפעילות הכלכלית המבוצעת בחו"ל.

 

מה המשמעות של "מרכז חיים" בישראל?

תושב ישראל מוגדר בפקודת מס הכנסה כיחיד אשר מרכז חייו בישראל. בפקודה נקבע כי לשם קביעת מרכז חייו של היחיד, יובאו בחשבון מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים, ובהם בין השאר:

 

  • מקום ביתו הקבוע.

 

  • מקום המגורים שלו ושל בני משפחתו.

 

  • מקום עיסוקו הרגיל או הקבוע או מקום העסקתו הקבוע.

 

  • מקום האינטרסים הכלכליים הפעילים והמהותיים שלו.

 

  • מקום פעילותו בארגונים, באיגודים או במוסדות שונים.

 

מה נקבע בפסק הדין החדש?

מהוראות פקודת מס הכנסה עולה כי מקום מגורי האישה והמשפחה מהווים אינדיקציה חשובה לקביעת התושבות. לפיכך, ההנחה היא כי אם ישראלי עבר לחו"ל לצורך עסקים ועבודה, אך השאיר את האישה והילדים בישראל, מרכז החיים שלו בישראל. אולם, פסק דין חדש שניתן באחרונה קובע כי בנסיבות מסוימות, ניתן לפצל את התא המשפחתי לצרכי מס.

 

פסק הדין, שניתן על ידי השופט מגן אלטוביה, קובע כי בנסיבות בהן הבעל עבר לחו"ל לצורך עסקים ועבודה, אך השאיר את האישה והילדים בישראל, ניתן לפצל את התא המשפחתי לצרכי מס. המשמעות היא שניתן להפריד בין תושבותו של הבעל כתושב ישראל, מזו של אשתו תושבת ישראל. זאת כאשר רוב זיקות התושבות התלויות בבעל מצויות במדינה זרה, בעוד שהזיקות שאינן תלויות בבעל מצויות בישראל (כגון דירת מגורים וחשבון בנק בישראל).

 

בית המשפט הדגיש כי עובדת היות בני הזוג נשואים, אינה יכולה להוות משקל נגד, בוודאי שלא משקל מכריע, כנגד כל שאר הזיקות התלויות בבעל המצויות במדינה הזרה. בפסק הדין מודגש גם כי ביקורי הבעל בישראל, אין בהם כדי להסיט לישראל את מרכז חייו של הבעל שהוא במדינה הזרה. בית המשפט מכיר בעובדה שבני זוג מסוימים מחליטים להתנהל תוך הפרדת מקום מגוריהם, כל אחד במדינה אחרת, ומקיימים למעשה שני משקי בית נפרדים.

 

אילו פעולות יש לעשות כדי שמרכז החיים יהיה בחו"ל?

ישנם אינדיקטורים רבים ומגוונים שיוכלו להצביע על מרכז חיים בחו"ל. העיקרון המרכזי הוא לגרום לכך שמירב האינדיקטורים יצביעו על מרכז חיים בחו"ל, ובין היתר:

 

  • מגורים במדינה זרה.

 

  • עבודה או עסק במדינה הזרה.

 

  • אחזקה בתעודת תושב קבע המאפשרת עיסוק במדינה הזרה.

 

  • אחזקה של תאגיד במדינה הזרה.

 

  • מעורבות בחיי הקהילה והחברה במדינה הזרה.

 

  • ביטוח רפואי במדינה הזרה.

 

  • הגשת דוחות ותשלום מס במדינה הזרה.

 

לסיכום, סוגיה זאת של קביעת התושבות היא סבוכה ומחייבת ייעוץ משפטי. בעיקרון, אם מירב האינדיקטורים מצביעים כי מרכז החיים שלכם הוא בחו"ל, הרי שסביר להניח שלא תהיו כפופים למיסוי ישראלי, למרות קיומם של אינדיקטורים שונים הקושרים אתכם לישראל, כמו מגורי המשפחה.

 

הכותב הוא עורך דין  לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מרכז החיים שלך בחו"ל או בישראל?
צילום: shutterstock
מומלצים