שתף קטע נבחר

מתון? נשיא איראן: אנו עם חיזבאללה, נגד הציונים

בחירת חסן רוחאני ה"מתון" לנשיא עוררה תקווה במערב. אבל היום הוא אותת שגם אם המנהיג העליון יאפשר לו להשפיע במידת מה על הגרעין ומדיניות החוץ, הוא אינו שונה מקודמיו: "נגבה את אסד ונסראללה, יחד נתמודד עם המשטר הציוני"

מי שציפה לזמירות חדשות מאיראן עם בחירתו של "המועמד המתון", במירכאות או שלא במירכאות, קיבל היום (ג') תשובה מאכזבת ראשונה. נשיא איראן הנבחר, חסן רוחאני, אותת כי בתחום הפנים הוא אולי מתכוון לפעול כדי להרחיב את חירויות הפרט, אבל בכל הקשור למדיניות החוץ, לישראל ולתמיכה במשטר הסורי של בשאר אסד ובחיזבאללה - לא צפוי שום שינוי משמעותי.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

רוחאני, כך דווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, שופרו של המשטר בטהרן, אמר כי קשרים הדוקים בין איראן לסוריה יוכלו לאפשר להתמודד עם "האויבים שלנו באזור, במיוחד המשטר הציוני". מעבר לאיום הברור על ישראל, עצם השימוש בביטוי "המשטר הציוני" וחוסר הנכונות לנקוב בשמה של ישראל, מעיד על יישור קו של רוחאני עם שפת האייתוללות.

 

זה שבא וזה שהולך. רוחאני עם אחמדינג'אד (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE) (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
זה שבא וזה שהולך. רוחאני עם אחמדינג'אד(צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
 

לפי הסוכנות האיראנית, רוחאני אמר כי סוריה "תתגבר על המשבר הנוכחי", ואף שלח מכתב למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, שבו כתב כי

איראן מגבה את "האומה האיתנה" של לבנון ואת הפלסטינים, ברמז לחמאס שגם הוא זכה לאורך שנים לתמיכה כלכלית וצבאית מטהרן. הייתה זו תשובה לברכה ששלח אסד לרוחאני עם בחירתו לנשיא.

 

דבריו של רוחאני משקפים את ניסיונו להדגיש את הקשרים של איראן עם בני בריתה החשובים ביותר באזור, במקביל להתבטאויותיו על הצורך לגלות גמישות גדולה יותר מול המערב ולשפר את היחסים איתו. מעבר לתמיכה ארוכת השנים של איראן בארגוני טרור איסלאמיים כמו חיזבאללה השיעי וחמאס הסוני (שביחסים לבינו לבין איראן התגלע קרע על רקע הלחימה בסוריה), איראן התייצבה לצדו של בן בריתה אסד למן תחילת מלחמת האזרחים בסוריה לפני שנתיים וחצי.

 

חיזבאללה טובח בסוריה. לרוחאני, זה לא מפריע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חיזבאללה טובח בסוריה. לרוחאני, זה לא מפריע(צילום: EPA)

 

רוחאני נבחר לנשיאות בתחילת החודש שעבר, והוא ייכנס לתפקידו - שבו יחליף את מחמוד אחמדינג'אד - בתחילת אוגוסט. אף שבאיראן המנהיג העליון עלי חמינאי הוא שמתווה את מדיניות החוץ ולא הנשיא, העוסק יותר בנושאי פנים, בחירתו של רוחאני הנחשב ל"מתון" מבין ששת המועמדים הסופיים לנשיאות עוררה בעולם תקווה שהוא יוכל להביא גם לפשרה בנוגע לסוגיית הגרעין האיראני. בישראל, לעומת זאת, הביעו חשש שהעובדה שרוחאני נתפש כמתון תביא להפחתת הלחץ הבינלאומי על איראן, וכך תאפשר לה להמשיך לשעוט ביתר קלות אל הגרעין.

 

איראנים תומכי רוחאני חוגגים את ניצחונו בבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איראנים תומכי רוחאני חוגגים את ניצחונו בבחירות(צילום: AFP)

 

מוקדם יותר היום תקפה איראן את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ואמרה כי הוא מנסה לפגוע ביחסיה של טהרן עם העולם. היא כינתה אותו

"מחרחר מלחמה". דובר משרד החוץ האיראני אמר בתגובה על קריאתו של נתניהו לעולם אתמול להגביר את הלחץ על איראן, כי ישראל "כועסת" על כך שרוחאני המתון נבחר לנשיא ומודאגת מהאפשרות שהעולם יפחית את הלחץ על איראן כדי ליצור ערוץ הידברות נוח יותר עם נשיאה החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חסן רוחני. "משטר ציוני" במקום "ישראל"
צילום: AP
מומלצים