שתף קטע נבחר

מסר לוינשטיין: לא לכלוא מסתננים רק בגלל חשד

שופטים בדימוס ואנשי אקדמיה מוחים על החלטת היועץ להחמיר את הטיפול בסודנים ובאריתריאים שחשודים בפלילים ולשלוח אותם למעצר גם על סמך חשד בלבד בעבירות כמו גניבת אופניים. "זכויות אדם בסיסיות נרמסות ברגל גסה", הם הזהירו במכתב

נוהל הטיפול במסתננים המעורבים בהליך הפלילי המעודכן מעורר מחאה בקרב משפטנים, שמזהירים מפני פגיעה חמורה בזכויות אדם. 52 שופטים בדימוס ואנשי אקדמיה בתחום המשפט קראו היום (ה') ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לבטל את הנוהל המעודכן, שמאפשר מעתה מעצר ממושך של מבקשי מקלט ומסתננים מסודן ומאריתריאה, גם אם הם חשודים בביצוע עבירות קלות יחסית ואין די ראיות להעמיד אותם לדין.

 

הנוהל שונה בתחילת החודש. קודם לכן, קבעו תקנות רשות האוכלוסין וההגירה כי ניתן להעביר למתקן כליאה רק מסתננים ומבקשי מקלט החשודים בביצוע עבירות שמסכנות את ביטחון המדינה או את שלום הציבור. מעתה, מספיק שיהיו חשודים בעבירה ש"יש בה משום פגיעה ממשית בסדר הציבורי" - הגדרה רחבה, שמתייחסת גם לעבירות רכוש במדרג נמוך.

 

מסתננים בדרום תל אביב. נשלחים לכלא על סמך חשד בלבד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מסתננים בדרום תל אביב. נשלחים לכלא על סמך חשד בלבד(צילום: מוטי קמחי)

 

המשמעות היא שכעת ניתן לשלוח אדם למעצר ממושך גם במקרים של חשד לגניבת מכשירי טלפון ניידים ואופניים, לעבירות זיוף ובפרט זיוף של אשרות ורישיונות, ולעבירות אלימות ובהן איומים ותקיפה. לצד הורדת רף העבירות, הנוהל המתוקן מגדיר גם אמות מידה לביטול אשרת שהייה של אזרח זר ובהן מהות העבירה, מידת הישנותה והיקף התופעה.

 

"מדובר בנוהל שרומס ברגל גסה זכויות אדם בסיסיות, ובהן החירות, השוויון בפני החוק, חזקת החפות והזכות להליך משפטי הוגן, פומבי ובלתי תלוי", כתבו המשפטנים במכתב שנשלח ליועץ. "בכך, חותר הנוהל תחת ההגנה החוקתית שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, אשר אינה מוגבלת לאזרח ולתושב, אלא היא מוענקת לכל אדם, לרבות למי שנכנס לישראל שלא כדין".

 

לפי נתוני המשטרה, בשנה האחרונה נכלאו בהתאם לנקבע בנוהל המקורי, כ-500 מסתננים שנחשדו בפלילים. בתחילת השבוע גם אמר השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' כי במשרדו ישנה רשימה של כאלף אזרחים זרים נוספים, שניתן לכלוא בהתאם לנוהל המתוקן.

 

השופטים ואנשי האקדמיה הדגישו עוד כי "לא מדובר רק בנוהל שמטרתו לקדם את ההרחקה מישראל אלא בנוהל שעניינו שלילת חירות ממושכת, רק על סמך ראיות מנהליות וללא ביקורת שיפוטית".

 

בין המשפטנים החתומים על המכתב, השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, פרופ' עמנואל גרוס, פרופ' איל בנבנישתי, פרופ' גד ברזילי, ד"ר חאלד גנאים, פרופ' חיים גנז וד"ר יאיר שגיא.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
מסתננים בכלא סהרונים. ארכיון
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים