שתף קטע נבחר

שטייניץ: נשחרר אסירים. ברשימה: מחבלים כבדים

על רקע הכרזת קרי על חידוש תהליך השלום, אומר אבו מאזן: "מו"מ הוא האופציה הראשונה שלנו". ישראל תשחרר גם אסירים כבדים, אך רק אחרי שיוכח שהפלסטינים רציניים. לפיד: תקווה זהירה. מרצ: לא להחמיץ הזדמנות, מוכנים לתת גיבוי לנתניהו

השר יובל שטייניץ אישר בצהריים (שבת) כי ישראל הסכימה לשחרר במהלך המשא ומתן עם הפלסטינים אסירים כמחווה לאבו מאזן. באירוע "שבתרבות" ברמת-גן אמר השר שטייניץ כי כפי שדרשה ישראל, השיחות עם הפלסטינים יתחדשו ללא תנאים מוקדמים: בלי הקפאת הבנייה בהתנחלויות, בלי התבססות מוקדמת על גבולות 67' ובלי שחרור אסירים מיידי. עם זאת הוא הודה כי ישראל הסכימה לשחרר בהמשך, עם התקדמות המשא ומתן, "מספר מוגבל של אסירים" וכי הם ישוחררו לאורך תקופת המשא ומתן.

 

עוד על חידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים:

 

 

גורמי ביטחון אמרו היום כי שחרור האסירים לאורך המשא ומתן, בהם גם אסירים הנחשבים "כבדים", נעשה בתיאום עם מערכת הביטחון, והמהלך סוכם על דעתו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. גורם מדיני הדגיש כי בניגוד לרצונם המקורי של הפלסטינים, הסיכום הוא שרק לאחר תקופה שבה יוכיחו הפלסטינים כי הם רציניים במשא ומתן ("לא מחר ולא בשבוע הבא") ישוחררו אסירים, וגם אז - בכמה שלבים ולא בבת אחת. "בשחרור ייכללו אסירים הכלואים כבר יותר מ-20 שנה (כלומר מלפני תקופת אוסלו) ושאמורים להשתחרר בקרוב בכל מקרה". מדובר כנראה במעט יותר מ-100 אסירים.

 

סגן שר הביטחון ח"כ דני דנון אמר היום בהתייחסו לשחרור אסירים כי "חייבים ללמוד מטעיות העבר ולא לשחרר מחבלים עם דם על הידיים כמחווה או כפרס". בתגובה לתחילת המשא ומתן, אמר: "אני סומך על ראש הממשלה שיודע שלא ניתן לדבר על חזרה לגבולות 67', אסור לחזור על העוול של ההתנתקות ולעקור אלפי יהודים מבתיהם".

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמר בראיון לעיתונות הירדנית שיפורסם במלואו ביום שני הקרוב כי האופציה הראשונה של הפלסטינים היא להשיג את מדינתם באמצעות משא ומתן. כשברקע הכרזת מזכיר המדינה ג'ון קרי על הצלחת המאמצים להביא לחידוש השיחות בין ישראל לפלסטינים, אמר אבו מאזן כי הפלסטינים אינם שוקלים אפילו את האפשרות שהועלתה לפני שנים רבות להיות חלק מירדן.

 

אבו מאזן בישיבת אש"ף. בלי הכרזה על הקפאת ההתנחלויות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן בישיבת אש"ף. בלי הכרזה על הקפאת ההתנחלויות(צילום: רויטרס)

 

במובאות מתוך הראיון של אבו מאזן המתפרסמות היום בעיתונות הירדנית נכתב כי אבו מאזן הדגיש: "איננו מעלים נושאים כמו קונפדרציה או פדרציה כחלק מירדן. אנחנו עם אחד בשתי מדינות וכבר ירדה מהפרק מבחינתנו האפשרות של מולדת החלופית, לא נחזור לאחור. אין הגירה פלסטינית לירדן בשום אופן". על רקע הפילוג הפנים-פלסטיני, והעובדה שפתח שולט בגדה המערבית וחמאס שולט ברצועת עזה, אמר אבו מאזן: "הלגיטימיות הפלסטינית החלה להתמוסס ולכן חייבים לערוך בחירות לאומיות לנשיאות ולפרלמנט ולחדש את הלגיטימיות של הרשות הפלסטינית".

 

הסיכום: מו"מ בין 9 חודשים לשנה

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הכריז אמש בעמאן על חידוש המשא ומתן לשלום, בתום מסע דילוגים אינטנסיבי בן כמה חודשים במזרח התיכון. קרי מסר כי ציפי לבני, השרה האחראית על המשא ומתן מטעם ישראל, השליח המיוחד של ראש הממשלה יצחק מולכו והנציג הפלסטיני סאיב עריקאת צפויים להיפגש בוושינגטון כבר בשבוע הבא. המשא ומתן צפוי להיפתח ללא תנאים מוקדמים. הוא יימשך בין תשעה חודשים לשנה, וילובנו בו כל הנושאים. במסגרת קביעת לוחות הזמנים למשא ומתן, יוגדרו גם מועדים שבהם תבצע ישראל מחוות כלפי הפלסטינים. בהמשך יעברו השיחות לדרג של ראש המשלה בנימין נתניהו ונשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן.

 

"זה צעד מבורך קדימה. זה לא היה קל", הודה קרי, "לו זה היה קל, זה כבר היה קורה מזמן". הוא ציין כי ההסכם לחידוש השיחות טרם גובש סופית ופרטיו עדיין בשלבי ניסוח: "כל פרט שתשמעו בעניין השיחות אינו מדויק והצדדים הסכימו כי הגורם היחידי שמוסמך למסור פרטים על השיחות הוא אני". קרי הסביר כי "הדרך הטובה ביותר לתת לשיחות הללו סיכוי היא לשמור עליהן פרטיות. אנחנו יודעים שהאתגרים הניצבים בפנינו דורשים כמה בחירות קשות ביותר, אולם היום אני מלא תקווה".

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי ברמאללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכיר המדינה ג'ון קרי ברמאללה(צילום: AFP)

 

המשא ומתן צפוי להתנהל כפי שהתנהלו המגעים על חידוש השיחות: בסודיות מוחלטת, הרחק מעיני הציבור והתקשורת, כדי לאפשר ללבן את כל הנושאים הכי רגישים ללא הפרעות וללא לחץ ציבורי. ישראל בשלב הזה לא מתחייבת לשום דבר, אך כל הנושאים - כולל הגבולות וההתנחלויות - ייפתחו לדיון בשיחות הישירות. האמריקנים ילוו את השיחות, ויסכימו, אם יהיה צורך בכך, לפתור מחלוקות שעשויות לפוצץ את המשא ומתן.

 

חמאס: לאבו מאזן אין סמכות לנהל מו"מ

ההודעה על חידוש המשא ומתן גררה תגובות משני הצדדים. תנועת חמאס השולטת ברצועת עזה התייחסה הלילה בביטול להודעתו של קרי ותקפה את אבו מאזן: "אין לו שום סמכות לנהל משא ומתן בשם העם הפלסטיני בנושאים מהותיים". דובר התנועה סמי אבו זוהרי הבהיר חד-

משמעית בדבריו לסוכנות הידיעות הצרפתית, כי "חמאס דוחה את ההכרזה". גם דובר ממשלת חמאס איהב אל-רסין הוסיף כי העם הפלסטיני "לא יקבל משא ומתן שינוהל מטעמו מבלי שייתן מנדט לכך".

 

השרה הממונה על המשא ומתן מטעם ישראל, ציפי לבני, אמרה: "היו אלה חודשים ארוכים של ספקנות וציניות, אבל עתה ארבע שנים של קיפאון מדיני עומדות להסתיים. אני מתחייבת שבתוך חדר המשא ומתן נשמור על האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של מדינת ישראל. בצד ההזדמנות, אני גם יודעת שברגע שיחל המשא ומתן הוא יהיה מורכב ולא קל".

 

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' הביעה אמש גם היא תמיכה: "חידוש השיחות הוא פרי מאמץ אמריקני, אבל האינטרס הוא בראש ובראשונה שלנו. נפתחה כאן הזדמנות חשובה להתקדם סוף-סוף לקראת השגת הסכם בינינו לבין הפלסטינים. אין להסתפק בחידוש המשא ומתן, אלא יש לעשות הכול כדי לחתור לקראת הסדר של ממש. אני מקווה שראש הממשלה יקבל את ההחלטות הדרושות להבטחת המשך הגשמתו של החזון הציוני".

 

ישיבת ממשלת ישראל. גם האופוזיציה מבטיחה תמיכה "אם יהיה צורך" (צילו: גטי אימג'בנק) (צילו: גטי אימג'בנק)
ישיבת ממשלת ישראל. גם האופוזיציה מבטיחה תמיכה "אם יהיה צורך"(צילו: גטי אימג'בנק)

 

הבוקר הצטרפה למגיבים גם יושבת ראש מרצ, זהבה גלאון, שאמרה: "הצלחת קרי לחדש את המגעים בין ישראל לפלסטינים היא התפתחות אזורית חיובית. אפשר להגיע להסכם עם הפלסטינים בתנאי שהוא יתבסס על קווי 67' וחילופי שטחים מוסכמים. הגיבוי של הליגה הערבית למו"מ מייצר הזדמנות חשובה שאסור לנו להחמיץ. אם נתניהו ינהל מו"מ על בסיס קווי המתאר הללו, שנכללים גם ביוזמת הליגה הערבית - שטחים תמורת שלום ונורמליזציה מלאה עם מדינות הליגה הערבית - ויביא לצעדים ממשיים שיקדמו את סיום הכיבוש, מרצ תתן לו גיבוי פרלמנטרי".

 

יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, פרסם אף הוא הודעה על חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים: "כשמדובר בתהליך השלום יש עתיד מתפקדת כקול מרכזי, מתון ומאזן. לשמאל אנחנו אומרים: עלינו לנהל את המו"מ הזה כמו שמנהלים מו"מ במזרח התיכון - בקשיחות, בחשדנות, מבלי

להתפשר על הנכסים החיוניים של מדינת ישראל. לא נישואין מאושרים עם הפלסטינים אנחנו מחפשים, אלא גירושין הוגנים. לימין אנחנו אומרים: עלינו להיפרד מהפלסטינים, מפני שמדינה דו-לאומית היא סוף הציונות. אתמול בלילה נשענתי אחורה ושאלתי את עצמי לרגע איך בדיוק אני מרגיש. השובה הייתה: תקווה זהירה".

 

גם בקהילה הבינלאומית בירכו על המהלך. האיחוד האירופי, שרק אתמול פרסם את ההנחיות הרשמיות האוסרות על מימון פעולות ישראליות מעבר לקווי 67', מסר: "שרת החוץ קתרין אשטון מברכת על הישגו של מזכיר המדינה האמריקני, ומשבחת את האומץ שהפגינו שני הצדדים". מזכ"ל האו"ם באן קי מון בירך גם הוא את מזכיר המדינה קרי וקרא להכרזתו "התפתחות חיובית". בהצהרה שנמסרה מהארגון נכתב כי "האו"ם מפציר בצדדים לגלות מנהיגות, אומץ ואחריות כדי להמשיך ולאפשר את המאמצים לקידום חזון שתי המדינות".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, מורן אזולאי ורועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שטייניץ. בישראל טוענים: הפלסטינים הסכימו לתנאינו
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
זהבה גלאון. "הזדמנות שאסור להחמיץ"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים