שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הפלסטינים: קיבלנו מכתב ערבויות מהאמריקנים

בכירים פלסטינים: קיבלנו מכתב ערבויות למו"מ על בסיס קווי 67'. הדיווחים על "הקפאה שקטה" ושחרור מחבלים הובילו לבקיעים מהירים בממשלה. יו"ר הבית היהודי הביע התנגדות לשילוב אירופה בשיחות, שר השיכון הכריז על כוונתו לבנות יותר ואביגדור ליברמן הדגיש כי "הסכסוך אינו פתיר בשנים הקרובות"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי העביר לנשיא הפלסטיני אבו מאזן מכתב ערבויות למשא ומתן על בסיס קווי 67'. כך מסרו אמש (שבת) שני בכירים פלסטינים לסוכנות AP. "השיחות עם קרי עמדו בפני פיצוץ והמכתב של קרי הגיע כחבל הצלה ברגע האחרון". על פי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", שהתבסס על ראיון עם עוזר בכיר לנשיא הפלסטיני, העביר ג'ון קרי לאבו מאזן הבטחה מנתניהו ל"הקפאה שקטה" של הבנייה בהתנחלויות, במהלך מרתון השיחות שערך בסוף השבוע עם הצדדים. העוזר הוסיף כי עוד הובטח לאבו מאזן שאסירים ישוחררו לפני הפגישה הראשונה בין הצוותים בוושינגטון.

 

הבכירים הפלסטינים הוסיפו כי במכתב שהגיש קרי התבקשו שני הצדדים להימנע מפעולות חד-צדדיות: על ישראל להימנע מהוצאת מכרזים חדשים לבנייה בהתנחלויות. הפלסטינים, מצידם, יימנעו מנקיטת מהלכים נגד ישראל בזירה הבינלאומית ובראשם הליכה נוספת לאו"ם בחודש ספטמבר. לדיווח בסוכנות AP לא התקבלה תגובה ממחלקת המדינה האמריקנית, אך גורם מערבי הכחיש את טענות הבכירים הפלסטינים לגבי המכתב שהעביר קרי לנשיא הפלסטיני.

  

עוד בערוץ החדשות של ynet:

"הסכמנו לשחרור תמורת שליט, לא נסכים עכשיו"

הזוכה הגדול בפיס, בלי שק על הראש. השבוע לפני

"קרי עשה את זה!". על ניצחונו של מזכיר המדינה

 

על פי הדיווחים ובניגוד להכחשות מלשכת ראש הממשלה, בין נתניהו לבין מזכיר המדינה האמריקני הושגו הסכמות שקטות שלפיהן ישראל לא תבנה מחוץ לגושי הגדולים. בנוסף ישוחררו כמה עשרות אסירים פלסטינים הכלואים בישראל כבר בעתיד הקרוב. נתניהו סירב להתייחס לסוגיה הזו בפומבי עוד לפני פתיחת המשא ומתן, ובכך מנע "תנאים מוקדמים", אולם בימין חוששים שיש התחייבות חשאית של נתניהו כלפי קרי וכלפי הפלסטינים בסוגיות אלה.

 

יממה לאחר הודעת מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי על חידוש השיחות בין ישראל והרשות הפלסטינית, נראה כי נתניהו עדיין נהנה מקואליציה יציבה למרות הודעות לוחמניות מצד חלקים ממנה. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט הביע שביעות רצון מהיעדר תנאים מוקדמים וקרא להרחקת האירופים מהשיחות. זמן קצר קודם לכן, הכריז שר השיכון אורי אריאל כי הדיווחים על התחייבות ישראלית "שקטה" להקפאת הבנייה בהתנחלויות אינם אלא "טעות קשה" שלא תיושם על ידי משרדו.

 

לדברים התווספה גם הכרזה מדינית פסימית מצד שר החוץ לשעבר, אביגדור ליברמן, שאמר כי "חשוב לנהל משא ומתן וחשוב עוד יותר שמשא ומתן יתנהל על בסיס המציאות וללא אשליות. אמרתי כבר פעמים רבות שהסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו ניתן לפתרון, לפחות לא בשנים הקרובות, ומה שכן ניתן וחשוב לעשות הוא לנהל את הסכסוך". ההתפתחויות המדיניות בסוף השבוע הסתיימו עם הבהרה של גורמים מדיניים בירושלים שקבעו כי לא תהיה הקפאת בנייה והמשא ומתן יתחדש ללא כל תנאים מוקדמים. לדברי גורם המעורה בפרטי השיחות בין ישראל לארה"ב, "אין שום הקפאה ולא יהיה שחרור של אף אסיר לפני תחילת השיחות. המשמעות היא שנמשיך בבנייה".

 

"אם נכונים הפרסומים בתקשורת הזרה על הסכמה לתנאים מוקדמים, מדובר בטעות קשה המצטרפת להחלטה על שחרור מחבלים המסכנת את ביטחון ישראל", אמר אריאל. לדבריו, אין בכוונתו לשתף פעולה עם החלטה להקפיא את הבנייה ביהודה ושומרון. "לא אתן יד בשום פנים ואופן למעשה לא מוסרי ולא יהודי שיאפשר הקפאת בנייה בירושלים ובהתיישבות ואפעל לממש את סמכותי כשר השיכון להגדלת היצע הדיור במקומות המתבקשים", הדגיש.

 

דבריו של אריאל עולים בקנה אחד עם עמדת יו"ר מפלגתו, שהביע שביעות רצון מפתיחת השיחות "ללא תנאים מוקדמים". לדבריו, "העמידה על העקרונות שלנו השתלמה. הוכח שאפשר לנהל משא ומתן בלי תנאים מוקדמים, בלי הקפאה, ובוודאי בלי הדרישה ההזויה לנהל אותו על בסיס קווי 67. נעמוד על כך שנמשיך לקיים חיים תקינים ולהמשיך את הבניה בירושלים וביהודה ושומרון. ההיסטוריה לימדה אותנו שבניה מביאה חיים, ופינוי יישובים מביא טרור". בנט הוסיף כי מפלגתו לא תסכים "שהאירופאים יהיו חלק מהמשא ומתן - הם הוציאו את עצמם מכל עמדה של מתווך הוגן".

 

בנט ולפיד בדרכם לישיבת הקבינט, הערב בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בנט ולפיד בדרכם לישיבת הקבינט, הערב בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

  

ראש הממשלה עצמו מסר מאוחר יותר הודעה שבה הגדיר את חידוש השיחות "אינטרס אסטרטגי חיוני של מדינת ישראל. הוא חשוב בפני עצמו כדי לנסות ולהביא לסיום הסכסוך בינינו לפלסטינים, והוא חשוב לנוכח האתגרים שיש מולנו בעיקר מאיראן ומסוריה".

 

לדברי נתניהו, "עם חידוש התהליך המדיני עומדים לנגד עיניי שני יעדים מרכזיים: מניעת היווצרותה של מדינה דו-לאומית בין הים לירדן המסכנת את עתיד המדינה היהודית, ומניעת הקמתה של מדינת טרור נוספת בחסות איראן בגבולותיה של ישראל, שעלולה לסכן אותנו לא פחות". 

 

לצד הגדרת שלטונו של אבו מאזן כ"לא ברור מבחינת לגיטימיות וחוקיות", הדגיש ליברמן כי "לאור העובדה שלא נסכים להקפאה ובכדי למנוע הפתעות והתרעמויות בשלבים מאוחרים יותר, כדאי ליידע מראש גם את המתווך האמריקאי וגם את הצד הפלסטיני מה המצב בשטח וכמה יחידות דיור לבנייה כבר ישנן בצנרת". לדבריו, "התוצאה המקסימלית שניתן לשאוף אליה היא הסדר ביניים ארוך טווח שיתבסס על שיתוף פעולה ביטחוני וכלכלי, כשההכרעות המדיניות והסוגיות המרכזיות, גבולות וירושלים, יידחו למועד מאוחר הרבה יותר".

 

מוקדם יותר תקף גם השר עוזי לנדאו מישראל ביתנו את הכוונה לשחרר מחבלים, ואמר ל-ynet כי "ההסכמה הישראלית לשחרר אסירים היא טעות. עלינו ללמוד מטעויות העבר ולא לעשות שום מחוות לפני שפותחים במשא ומתן". אף שנתניהו ודובריו התעקשו שאין תנאים מוקדמים לחידוש המשא ומתן, השר לנדאו הביע חשדנות, "אני לא משוכנע שאין הבנות חשאיות בין ישראל לאמריקנים באשר למחוות של ישראל".

 

שר התחבורה ישראל כץ גיבה את המהלך ואמר כי "כל עוד נתניהו ישמור על התנאים, הוא  יקבל גיבוי מהליכוד ומהקואליציה. מעבר לחילוקי דעות שקיימים, גם ההתחייבות שנתן למשאל עם במקרה של הסכם - עוזרת".

 

גם השר משה (בוגי) יעלון סבור שחידוש המשא ומתן הוא אינטרס ישראלי. "הבענו את נכונותנו לפתוח במשא ומתן מיד, בכל מקום, וללא תנאים מוקדמים, שכללו דרישות פלסטיניות להכרזה על קווי 67', הקפאת בנייה ושחרור אסירים. העמידה האיתנה בנושא זה של הממשלה בראשות נתניהו הובילה לכך שאומות העולם בהובלת ארצות הברית הגיעו למסקנה שהדרך הנכונה ביותר לנסות ולהגיע להסדר תהיה במשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 20/07/2013 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קרי ונתניהו
צילום: EPA
אורי אריאל
צילום: מוטי קמחי
צילום: גיל יוחנן
נפתלי בנט
צילום: גיל יוחנן
צילום: אוהד צויגנברג
אביגדור ליברמן
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים