שתף קטע נבחר

מחקרים קליניים: הדרך לקבל תרופות חדישות בחינם

מחקרים קליניים הם אלה שמאפשרים מציאת תרופות חדשות וטיפולים חדשים למחלות שונות ולמחלת הסרטן בפרט. לעיתים קרובות, חולי סרטן יכולים לקחת חלק במחקרים אלו ולזכות בטיפול חדשני הרבה לפני שהגיע למדפים. איך עושים את זה? לרגל שבוע זכויות החולה באונקולוגי ב-ynet, כל מה שצריך לדעת

הדרך למצוא תרופות חדשות היא באמצעות מחקרים קליניים. חוקרים מסבירים כי התרופות של היום הן אלו שנבדקו בניסויים קליניים - אתמול.  ואילו התרופות של מחר הן אלו שנבדקות בניסויים קליניים - היום.

 

 

מהו מחקר קליני?

ניסוי קליני הוא בדיקה או מחקר של טיפול חדש הניתן לחולים. מטרתו למצוא דרכים, או אמצעים חדשים לטיפול יעיל יותר בחולי סרטן. ניסויים קליניים נערכים גם כדי לבדוק תרופות או אמצעים להקלה בסימפטומים (תסמינים), או למניעה וטיפול בתופעות לוואי.

 

הטיפול החדש יכול להיות תרופה חדשה, דרך חדשה למתן תרופה ידועה, או דרך חדשה לביצוע ניתוח או מתן טיפול בקרינה. טיפול חדש יכול גם להיות דרך חדישה לטיפול בסרטן, כמו טיפול בהנדסה גנטית וכד'. ישנם ניסויים שמטרתם למצוא שיטות למניעת מחלות סרטניות בקבוצות סיכון.

 

ניסוי קליני הוא אחד השלבים האחרונים בתהליך מחקר הטיפול בסרטן. בשלבים הקודמים נבדק הטיפול החדש במעבדה שבה הומצא ופותח הטיפול.

 

גם אם הטיפול החדש נמצא יעיל בחיות מעבדה, אין עדיין ביטחון לגבי יעילותו בבני אדם. זו הסיבה שיש לבדוק את פעילותו בחולי סרטן.

 

כאשר יש בסיס חזק להשערה שהטיפול החדש יכול להועיל, מתחילים בשלב הניסוי הקליני, בו בודקים האם לטיפול יש השפעה על המחלה בבני-אדם, והאם הוא עלול לגרום לתופעות לוואי מזיקות. בניסוי נבדקות גם מגוון התופעות הבלתי רצויות של הטיפול החדש בבני אדם, וכן ההמלצה למינון.

 

עוד כתבות

 

ארבעת השלבים במחקרים קליניים באונקולוגיה

מחקרים קליניים באונקולוגיה מתפרשים על פני ארבעה שלבים. ההבדל בין השלבים קשור לשאלה שעליה הניסוי מנסה לענות, לאוכלוסיית החולים המתאימים לניסוי ולמספר החולים המשתתפים.

 

שלב 1: בשלב זה ניתנת תרופת המחקר בפעם הראשונה לבני אדם. אלו ניסויים הכוללים מספר קטן של משתתפים. מטרת הניסוי בשלב זה היא לבדוק את המינון האופטימלי של הטיפול שניתן לתת לחולים ולקבוע את הדרך המועדפת למתן הטיפול.

 

שלב 2: בשלב זה לרופאים יש כבר מידע רב יותר על הטיפול, שנאסף כבר בשלב 1. והניסוי מתרכז בבדיקת ההשפעה של הטיפול החדש על המחלה. גם בשלב זה מספר החולים קטן יחסית.

 

שלב 3: בשלב זה מספר המשתתפים, בדרך כלל, גדול וכולל מאות, ולעיתים אלפי חולים. החולים מגויסים מבתי חולים שונים ובד"כ ממספר רב של מדינות.

 

מטרת הניסויים בשלב זה היא להשוות את יעילות הטיפול החדש, לעומת יעילות הטיפול המקובל והמאושר לשימוש במחלה, ואת תופעות הלוואי הנגרמות בזמן מתן הטיפול החדש, לעומת התופעות שגורם הטיפול המקובל.

 

קבוצת החולים שתקבל את הטיפול המקובל נקראת קבוצת ביקורת וקבוצת החולים שתקבל את הטיפול החדש נקראת קבוצת המחקר. תמיד משווים את הטיפול החדש לטיפול היעיל ביותר המקובל היום, הנקרא "הטיפול הסטנדרטי", כך שהחולה המשתתף בניסוי אינו מפסיד דבר. הוא מקבל טיפול חדשני, או את הטיפול היעיל ביותר הקיים, תוך מעקב הדוק של אנשי מקצוע.

 

שלב 4: שלב זה נערך לאחר שהתרופה או הטיפול הוכחו כיעילים ואושרו לשימוש על ידי רשויות הבריאות. מטרתם היא לבדוק את התועלת בשימוש באוכלוסיה רחבה של מטופלים ובתנאים בלתי מבוקרים של מחקר.

 

היכן ניתן למצוא מידע על ניסויים קליניים בישראל?

האגודה למלחמה בסרטן הקימה באתר האינטרנט שלה מאגר מחקרים קליניים ייחודי לחולי סרטן ולאנשים בריאים הנמצאים בקבוצות סיכון לחלות.

 

המאגר מחולק לפי סוגי הסרטן הנפוצים, מספק פרטים עיקריים אודות כל מחקר, תנאי הקבלה אליו ופרטי איש הקשר האחראי.

 

המאגר ידידותי לגולש, מעודכן באופן שוטף וניתן להתמצא בו בקלות רבה. ניתן לקבל הסברים ועזרה במרכז המידע של האגודה - 03-5721608.

 

מי רשאי להשתתף בניסויים קליניים ?

חשוב להדגיש: ההשתתפות בניסוי קליני פתוחה לכל חולה ללא תלות במרכז הרפואי בו הוא מטופל ואינה כרוכה בתשלום כלשהוא, במידה והוא עומד בתנאי הקבלה למחקר. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

ב'טלמידע'  של האגודה למלחמה בסרטן ניתן לקבל ללא תשלום חוברת הסבר מקיפה על מחקרים קליניים באונקולוגיה וחוברות נוספות בנושאים שונים. טלמידע – 1-800-599-995.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחקרים קליניים. הדרך למצוא את התרופות של מחר
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים