שתף קטע נבחר

צילום: AFP

בימים הקרובים: השרים יצביעו על שחרור מחבלים

מקורבים לנתניהו מסרו כי בכוונתו להעלות לדיון את חידוש המו"מ, לרבות שחרור האסירים, עוד לפני תחילת השיחות בוושינגטון. גורם ביטחוני: "במצב הקיים צריך ואפשר לשחרר". סוגיית הגבולות לא צפויה לקבל קדימות במסגרת המשא ומתן

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתכוון להביא את סוגיית שחרור האסירים - ואת חידוש המו"מ כולו - לדיון בממשלה כבר בימים הקרובים, לפני פגישת לבני-עריקאת בוושינגטון. בינתיים לא נקבע מועד לפגישה, וגם לא מועד לישיבת הממשלה עצמה. בסביבת נתניהו ציינו הלילה (יום ב') כי "ראש הממשלה רוצה להציג בפני השרים את החזרה למשא ומתן, ונושא האסירים יועלה גם הוא לדיון ואישור".

 

המשא-ומתן המדיני - כתבות אחרונות

הליגה הערבית: זו ההזדמנות האחרונה לשלום

איראן נגד המו"מ: ישראל לעולם לא תסיים הכיבוש

אם שכולה: "אסור שמשפחת רוצח בני תראה אותו"

 

לדברי מקורביו של נתניהו, "ייתכן כי ישיבת קבינט תהפוך לישיבת ממשלה שתעסוק בנושאים אלה". ישראל כבר התחייבה לשחרר 82 אסירים פלסטינים ותיקים מהתקופה שלפני הסכמי אוסלו, בארבע פעימות: בתחילת החודש השני ומדי חודשיים לאחר מכן. זאת, בהתאם לרצינות השיחות.

 

גורם ביטחוני בכיר הביע תמיכה בשחרור האסירים הפלסטינים כחלק מהמחוות כלפי הפלסטינים: "כל מי שאסיר מתקופת אוסלו, ואחרי ששחררנו את אסירי החמאס - צריך לשחרר אותו. מוסרית זה קשה כלפי המשפחות, אך במצב הקיים צריך ואפשר לשחרר".

 

 

במקביל, הבהיר ראש הממשלה בשיחות סגורות כי יתנגד לכך שהדיון על גבולות 67' יהיה הראשון בשיחות מול הפלסטינים. גורמים מדיניים ששוחחו עמו מסרו כי בכוונת נתניהו לדרוש כי כל הסוגיות שבמחלוקת יעלו לדיון במקביל. לצד זאת, הם העריכו כי בעניין הבנייה מחוץ לגושי ההתנחלות הגדולים "מרחף סימן שאלה".

 

"נתניהו אומר שבגושים הבנייה תימשך, אך מחוצה לה יש סימן שאלה", העידו הגורמים. לפי התרשמותם, בשיחות שקיים נתניהו עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, סוכם כי הבנייה מחוץ לגושי ההתיישבות - אריאל, גוש עציון ומעלה אדומים - "תוקפא בפועל". לשכת נתניהו הכחישה שלשום כי תהיה הקפאה, אולם נמנעה מלפרט באילו אזורים מדובר.

 

אינדיק יהיה המתווך?

אמש דווח גם כי ארה"ב תמנה את מרטין אינדיק, לשעבר השגריר האמריקני בישראל, כמתווך בשיחות, אך לפי שעה אין אישור רשמי לדיווח. גורם מדיני ציין כי "אינדיק הוא בהחלט אחד השמות שהועלו, אך אנו ממתינים להודעה אמריקנית בנושא".

 

בישראל הבהירו עוד כי המשא ומתן ימשך תשעה חודשים, ובמהלך תקופה זו ייאסר על הפלסטינים לקדם מהלכים כלשהם במוסדות בינלאומיים. כמו כן, צפויה הרשות הפלסטינית לזכות בסיוע כלכלי נדיב מארצות הברית ומאירופה, ויתאפשר להם לפתח פרויקטים כלכליים נרחבים בשטחי A ו-B, אך לא בשטחי C - שכן ישראל מתנגדת לכל פרויקט כלכלי בשטח זה. "לא נתנגד לאנטנות, אך אזורי תעשייה לא ייבנו בשטח זה", אמר גורם ביטחוני.

 

מוקדם יותר התייחס הנשיא שמעון פרס לחידוש התהליך המדיני, וציין כי המשא ומתן חייב להצליח מפני שאין אלטרנטיבות אחרות. "אני יודע שיש אנשים שאומרים שלא ייצא מזה שום דבר. אני אומר שייצא. בלי שלום אי אפשר יהיה להתקיים. הכלכלה כבר לא שייכת רק לעם, אלא לעולם. העולם לא יתמוך בכלכלה שמשלמת ותומכת בטרור", אמר לאחר הסעודה בבית הנשיא לשבירת צום הרמדאן.

 

הנשיא נואם, אמש. "צעד ראשון אל עתיד גדול" (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
הנשיא נואם, אמש. "צעד ראשון אל עתיד גדול"(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

 

"אני יודע שיש אנשים שמטילים ספק, אל תשמעו להם, יש נאומים שעושים רעש - אל תקשיבו להם. לא הם אומרים את האמת - האמת אצלנו בלב. יש רק אמת של שלום ושיתוף פעולה", הוסיף הנשיא. פרס שיבח את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שלדבריו, "קיבל החלטה אמיצה ולא פשוטה", ועל אבו מאזן הוא אמר: "לפי דעתי הוא יהיה האבא של המדינה הפלסטינית, כל כך הרבה שנים אחרי ערפאת. הוא יהיה אבא של מדינה פלסטינית מודרנית, שיש בה מזון, רפואה ושמחה".

 

לצד זאת, גורמים מדיניים בכירים הודו כי הם עדיין סקפטיים לגבי כוונותיו של הנשיא הפלסטיני. "נראה אם הוא רציני כשבמהלך המשא ומתן נעסוק בנושאים שנוגעים להפסקת ההסתה, לסופיות הסכסוך, לפליטים. נראה אם יש כוונה רצינית לסיים את הסכסוך ולשים קץ התביעות במשא ומתן".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
נתניהו. הגיע לסיכומים עם קרי
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים