שתף קטע נבחר

הרב דוד לאו: "מהלך בכפייה אינו הדרך"

ערב הבחירות, וכמה שעות לאחר אישור חוק השוויון בנטל - הרבנים הראשיים הבאים מתייחסים לסוגיית גיוס בחורי הישיבות. הרב דוד סתיו: "חשוב שהעולם החרדי יראה ברעיון השירות בצה"ל ערך מקודש ומצווה הלכתית"

השוויון בנטל: "ערך מקודש ומצווה הלכתית" – או "מהלך בכפייה שאינו הדרך"? יום לפני הבחירות לרבנות הראשית, וכמה שעות אחרי הדיון הסוער שליווה את אישור חוק השוויון בנטל, המתמודדים על תפקיד הרב הראשי הבא מאמינים בהידברות, בגשר ובחיבור בין חלקי העם, ובעיקר מתרגלים ממלכתיות. לצד המהססים והמתחמקים, יש גם מי שמתנגדים לגיוס בכפייה, חותרים ל"שוויון בלבבות" ומעדיפים מהלך מתואם ומותאם. "תפקיד הרב הראשי הוא לאחד בין חלקי העם ולא לתפוס צד במחלוקת ציבורית מעין זו", הסבירו, והציעו מתווה משלהם: "שוויון בלבבות תחילה"

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >

 

 

הרב דוד לאו, אחד השמות הבולטים במרוץ, ומי שנחשב למועמד המוצהר של החרדים - אומר כי יש למנוע את המשך הקרע בעם ולייצר הידברות. "אני מאמין שיש צורך יותר מתמיד לאחד את השורות בעת הזאת", אומר רבה של מודיעין. "כרב סרן במיל' בחיל מודיעין, אני מרשה לעצמי לומר שכל מהלך שנעשה בכפייה הוא לא הדרך. יש מקום ליצירת דו-שיח והבנה הדדית בין כל חלקי העם".

 

הרב דוד סתיו, יו"ר רבני "צהר" והמתחרה המרכזי של לאו על התואר, סבור כי סוגיית השוויון בנטל היא, בראש ובראשונה "סוגיה ערכית", כדבריו.

 

"לפני הדיון בשאלה הפרקטית, חובה לחנך ולהטמיע שוויון ערכי", כך הרב סתיו. "חשוב לי שהעולם החרדי יראה ברעיון השירות בצה"ל ערך מקודש ומצווה הלכתית, לפחות עבור אלה שאינם בני ישיבה בפועל". בכלל זה, כולל הרב סתיו "מתן כבוד וחיבוק מצד ההנהגה התורנית לחיילי צה"ל ממשפחות חרדיות שכן בחרו לשרת".

 

מן העבר השני, "חשוב לי שהעולם החילוני יראה בלימוד התורה, ובאורח חיים חרדי של צניעות, פרישות והסתפקות במועט, כדי להקדיש את החיים ללימוד תורה - ערך אנושי ורוחני נשגב. אם נגיע לשוויון בלבבות, אז בטוח שנגיע גם לפתרונות".

 

דרוש צוות היגוי לקביעת מודל לשוויון בנטל

הרב רצון ערוסי, רבה של קריית אונו המועמד לתפקיד הרב הספרדי, סבור כי דווקא יש צורך בשוויון בנטל, "אולם השוויון אינו מתמטי", כדבריו, "אלא פונקציונאלי. כשם שבין בני הזוג צריך להיות שוויון בנטל, והוא לעולם לא יוכל להיות מתמטי אלא פונקציונאלי - שהרי אין הגבר יכול להרות וללדת.

 

הרב ערוסי סבור כי "יש צורך בצוות היגוי כדי לקבוע מודל לשוויון פונקציונאלי לכל החברה הישראלית, לרבות המיעוטים".

 

הרב ציון בוארון, המזוהה כמועמד מטעמו של הרב הראש היוצא, יעקב עמאר – אומר כי תפקיד הראשון לציון הוא להוות "גשר בין כלל חלקי העם - נשים וגברים, חרדים וחילונים. סוגיית השוויון בנטל רגישה מאוד, וכמי שרואה את עצמי מחויב לאחד את העם ולחבר בין הצדדים, לא יהיה זה מן התבונה להתבטא בשלב זה לפני שאכנס לעובי הקורה בסוגיה".

 

דוברו של הרב שמואל אליהו התחמק מהתייחסות ברורה לסוגיה, ואמר כי "הרב אמר את דעתו בעניין השוויון בנטל כבר מספר פעמים. התייחסות עניינית לפרטי החוק דורשת עיון מדוקדק בנוסח שאושר, ולא שליפה מהמותן יום לפני הבחירות לרבנות הראשית".

 

מועמדים אחרים העדיפו לשמור על עמימות בסוגיות דת ומדינה, ולהתרחק מעניינים פוליטיים "השנויים במחלוקת ציבורית ואינם נוגעים ישירות לתפקידם", כפי שהתבטאו חלקם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מקום ליצירת שיח". הרב דוד לאו
באדיבות עיריית מודיעין
צילום: יוסי זליגר
הרב דוד סתיו
צילום: יוסי זליגר
"השוויון אינו מתמטי". הרב רצון ערוסי
צילום: משולם לוי
צילום: פלאש 90
"סוגיה רגישה". הרב ציון בוארון
צילום: פלאש 90
מומלצים