שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט

דרעי: "הרבנות אינה מקום למאבק פוליטי"

הקרב לבחירת הרבנים הראשיים עמד בצל מאבק בין ש"ס לבית היהודי. אחרי ניצחון המועמדים החרדים, אמר יו"ר ש"ס: "בכנסת אנחנו ננהל מאבקים, ברבנות אין מקום לקרבות". השר בנט הבטיח: "בפעם הבאה יהיה רק רב ראשי אחד"

"הניצחון שלנו מראה שהציבור לא מקבל את השינויים שהציונות הדתית מנסה להכניס בכוח, בכוח שום דבר לא הולך", כך אמר אמש (יום ד') ח"כ אברהם מיכאלי מש"ס בעקבות בחירת הרבנים הראשיים, שהסתיימה בבחירות הרבנים שבהם תמכו החרדים. ההליך שהסתיים במינוים של הרב יצחק יוסף והרב דוד לאו סיפק את אחת המערכות היצריות והסוערות ביותר בזירה הדתית-חרדית. 

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

נסראללה: למה לא הכריזו על צה"ל כארגון טרור?

טורקיה: לא נסתפק בכספי פיצויים של ישראל

 

מצד אחד ניצבה ש"ס עם הרכש החוזר אריה דרעי - אחד המנהיגים הפופולריים בתולדות התנועה - ומצד אחר ניצב נפתלי בנט, שהכניס למפלגתו רוח חדשה וקהלים נוספים. המאבק על בחירת הרבנים היה גם קרב על דרך. ש"ס השמרנית מול הציונות הדתית הליברלית יותר. הציונות הדתית העמידה את הרבנים דוד סתיו ושמואל אליהו והמפלגות החרדיות שמו בראש את הרבנים יוסף ולאו.

 

יו"ר ש"ס אריה דרעי נשמע ממלכתי יותר ומפויס. "היה פה אמנם קרב ומאבק, אבל זה מאחורינו", אמר דרעי ל-ynet. "אני מסתכל קדימה ואיך שאני מכיר את הרבנים יצחק יוסף ודוד לאו, הם ינהיגו רבנות של קירוב לבבות והושטת יד. מעכשיו אין הבית היהודי ואין ש"ס, הרבנות היא לא מקום למאבק פוליטי, בכנסת אנחנו ננהל מאבקים, ברבנות אין מקום לקרבות. אני עשיתי את רצונו של מרן וברוך השם נבחר בנו, ממשיך דרכו".

 

על המאבק שהתנהל מול הציונות הדתית אמר דרעי כי "המאבקים הפוליטיים איתם לצערי עדיין קיימים. היה פה קרב קשה שלקחו בו חלק שרים וחברי כנסת והתגייסות גדולה אבל זה מאחורינו. אני הצעתי להם לפני חודשים ללכת לפשרה והם לצערי בחרו דרך אחרת. מה שחשוב הוא שקיבלנו שני רבנים טובים מאוד, אנשים עם מזג נוח וסבלנות שיעבדו יחד לקדש את שם שמים. אני מקווה ובטוח שעם ישראל יאהב יותר את התורה ואת היהדות ופחות את מה שקרה בחודש האחרון מסביב".

 

ח"כ מיכאלי מש"ס אמר בתגובה לתוצאות לבחירת הרבנים הראשיים כי "אנחנו עשינו כמצוות הרב עובדיה והתגייסנו בצורה מלאה על מנת לגרום לתוצאה הזאת. הייתה פה אחדות כוחות, לא היה אחד שלא עשה את דבר הרב. היינו מגויסים בשליחות המלאה וזה לא היה קל בנסיבות האלה. אני לא אוהב לחדד את המחלוקת בינינו לבין הציונות הדתית, אבל לצערי גם מעל בימת הכנסת אמרתי שמה שחששנו ממנו קרה, מלחמת האחים החלה".

 

מיכאלי אמר עוד כי "אני לא רוצה להוסיף נפט על המדורה שכבר נדלקה אבל המצב הזה הוא בלתי אפשרי. שתי האוכלוסיות האלה, החרדים והציונות הדתית, נוצר ביניהן קרע גדול מאוד לאור הקו הקלוקל שהציונות הדתית מציגה לאחרונה. מי שחושב שהוא היום בשלטון ויכול לכופף ידיים אני מציע לו לזכור שהכול זמני. לפיד לא יהיה האח שלהם לנצח אלא אנחנו שתמכנו בהם גם כשהם לא היו בעמדות כוח".

 

הקרב הפוליטי התנהל בצל הקרב לבחירת הרבנים הראשיים. לאו ויוסף (צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט ) (צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט )
הקרב הפוליטי התנהל בצל הקרב לבחירת הרבנים הראשיים. לאו ויוסף(צילום: גיל יוחנן, אתר שטורעם.נט )

 

ח"כ נוסף מש"ס אמר כי "מסתבר שכוחם של גדולי ישראל, הרב עובדיה יוסף והרב שטיינמן, גדול יותר מכל אחד אחר ולא מפתיע שזכו הרבנים לאו ויוסף. מסתבר שגם הציבור מעדיף את דרכם של הרב עובדיה והרב שטיינמן. כל הקמפיין היקר שהשקיע הבית היהודי בעלויות גבוהות מאוד לא הועיל. ההיגיון והשכל הישר ניצחו".

 

"מלחמה על זהות הרבנות" 

היריבות בין ש"ס לבית היהודי התפוצצה בתקופת הבחירות לכנסת ה-19. המערכה לוותה בהכפשות הדדיות, שבשיאן כינו בש"ס את מפלגתו של בנט כ"בית של גויים". אחרי הבחירות, ש"ס הלכה לאופוזיציה ואת הבכורה קטפה "האחות החורגת" בדמות הבית היהודי, שקיבלה גם את האחריות על שירותי הדת.

 

בשתי המפלגות ידעו לומר כי הקרב על תפקיד הרבנים הראשיים היווה גם קרב על זהותה של הרבנות הראשית. בזמן שבש"ס ניסו לשמר את הקו הקיים, בבית היהודי הובילו מועמדים ליברלים יותר שתוכננו לשתף פעולה עם רפורמות מקיפות.

 

לאורך כל היום הבהירו במערכת הפוליטית כי בש"ס נחושים להביא את הניצחון למועמדיהם ובכך להחזיר לעצמם שליטה שהתערערה מאז כניסת הבית היהודי לקואליציה וההתמקמות שלה במשרד הדתות. "זו הייתה מלחמה על זהות הרבנות ועל איך שהיא תיראה ביום שלמחרת", אמרו בש"ס, "ואנחנו שמחים ומברכים על הבחירה שנעשתה הערב".

 

מנגד, גורמים בבית היהודי הבהירו הערב בעקבות התוצאות המרות מבחינת המפלגה, כי בנט נחוש עכשיו יותר מתמיד לקדם שורה של רפורמות בשירותי הדת בישראל. "בנט הוא שר הדתות", אמרו הגורמים, "והוא יקדם בקרוב מאוד שורה ארוכה של רפורמות משמעותיות בכשרות, בנישואין, באיחוד התפקיד לרב ראשי אחד ועוד".

 

"תהיה רפורמה כוללת גם ברבנות" 

בבואם לנתח את התוצאות אמרו הגורמים בבית היהודי כי ש"ס שלטה לאורך שנים במנגנוני הגוף שבוחר את הרבנים ושיוזמות חקיקה שהחלו בקדנציה הנוכחית טרם הבשילו לכדי חוק שנכנס לספר החוקים. "10 שנים עובדים בש"ס על הגוף הבוחר ומפוצצים אותו בנציגים מטעמם", אמרו בבית היהודי. "לכן התוצאה לא מפתיעה. יחד עם זאת הפנים קדימה. הפסטיבל הזה רק חידד שוב את הצורך ברב אחד לכולם ואת שורת הרפורמות הנחוצות בשירותי הדת. תהיה רפורמה כוללת גם ברבנות".

 

יו"ר הבית היהודי בנט שוחח עם הרבנים הראשיים הנבחרים ואיחל להם הצלחה בתפקיד. "מערכת הבחירות הנוכחית הבליטה את הצורך בשינויים מהותיים במוסד הרבנות, והתחלנו לפעול לשם כך בחודשים האחרונים. הרב יצחק יוסף, יחד עם הרב דוד לאו, יהיו חלק מהמהפכה ש'הבית היהודי' מובילה

במשרד הדתות, ושכבר החלה במהפכת 'בחר לך רב', בצמצום מועצות דתיות ובביטול מינויים פוליטיים במועצות הדתיות. בפעם הבאה יהיה רב ראשי אחד לישראל, כמו שיש רמטכ"ל אחד ונשיא אחד".

 

לא רק בבית מרגישים החמצה. סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי (הליכוד ביתנו) אמרה כי "לאחר עשור, הציונות הדתית איבדה פעם נוספת את האפשרות להעמיד רב ראשי ציוני. זוהי החמצה של הזדמנות לבצע שינויים היסטוריים חיוניים במערך הגיור, הכשרות ובזהותה היהודית של המדינה. אני מצרה על כך שמסע הכפשות קשות נגד הרב סתיו, שהוכיח עשייה תורנית ציבורית מופלאה, באה דווקא מתוך הציונות הדתית".


פורסם לראשונה 24/07/2013 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ אריה דרעי
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
השר נפתלי בנט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים