שתף קטע נבחר

החוק לקבורת ספרים חדשים

חוק הסופרים יוציא את הספרים החדשים מהמבצעים ויקבור אותם. עמוס עוז לא זקוק למבצעים, אופיר עוז דווקא כן

כמעט 15,000 מילים נורו אל חלל האוויר לפני כחודש בדיון הטעון של ועדת התרבות של הכנסת בנוגע לחוק להגנת הספרות והסופרים. ולמרות שנאמרו בו לא מעט דברי טעם, נעדר ממנו כל דיון אמיתי על מצבו של הסופר, על האפשרות שלו להגיע לקהל רחב ולזכות בתגמול ראוי (או מוטב לומר בלתי מחפיר) ליצירתו. גופים רבי כוח השתתפו בישיבה: הרשתות הקמעונאיות, מו"לים ומנכ"לים, ח"כים ועורכי דין. כמעט כולם ציינו את חשיבותו של הסופר, ואיש מהם לא טרח להעלות ולו רעיון יצירתי אחד להגנה ישירה ואפקטיבית על תמלוגי הסופרים.

 

למקדמי החוק יש בהחלט כוונות טובות, והסעיף המרכזי בו בא לכאורה להגן על הסופר באמצעות איסור הנחות על ספר חדש בשנה וחצי הראשונות לצאתו לאור. איסור ההנחות יעלה את מחיר הספר בפועל ולכן גם את התמלוגים לסופר שיעמדו על 8% לכל הפחות. עד כאן הכול טוב ויפה, אבל אף אחד לא יודע לומר עד כמה עלייה זו במחיר הספר תפגע בכמות הספרים שימכרו. "אל תדאג, כל עוד הספר שלך יופיע במבצעים, יקנו אותו", אמר לי אחד ממנהלי החנויות כשבאתי לבקר את ספרי השני שיצא לאור השנה, "כשהוא ייצא מהמבצעים יגמר הסיפור". מיותר לציין שהוא צדק.

 

עוד בערוץ הדעות

נתניהו בנעלי גולדה / יחיעם ויץ

הרבנות במצב קרדינלי - עשו עצמכם לרב / יזהר אופלטקה

 

החוק הנוכחי, בפשטות, מוציא את כל הספרים החדשים מהמבצעים. אילו ספרים יהיו במבצע? ספרים שעברה שנה וחצי מיום צאתם לאור, או קלאסיקות ישראליות ומתורגמות. אין כל פגם בקידום ספרים ישנים, להיפך, אבל פירוש הדבר הוא קבורה מיידית של ספרים וסופרים המנסים לפרוץ באמצעות חשיפה גבוהה ומחיר נוח לצרכן.

 

ספר חדש, גם אם ייצא לאור בהוצאה מכובדת וקיבל ביקורות מצוינות, יזכה לשלושה חודשים של חסד על מדפי חנויות הספרים. לפי הצעת החוק, ספר כזה לעולם לא יגיע למבצעים, ויטבע בין 200 הספרים (!) שיוצאים לאור בישראל ידי חודש (לפי נתוני צומת ספרים לשנת 2013, שהוצגו בדיון).

 

כתוצאה מכך, למו"לים לא ישתלם לקחת סיכון ולהוציא לאור ספרי איכות של סופרים חדשים. הם ממילא לא יימכרו. מוטב יהיה להם להטיל את מלוא עלות ההפקה על הסופר כפי שקורה היום באופן פרוע בהוצאות קטנות רבות. הסופרים הוותיקים והמוכרים ישרדו את המהלך, את ספריהם יקנו ללא מבצע ובכל מחיר. עמוס עוז אינו זקוק למבצעים כדי למכור הרבה, אופיר עוז זקוק להן.

 

אם כך, כיצד נוכל לאחוז במקל בשני קצותיו? כיצד נקדם סופרים צעירים ונדאג שיקבלו תשלום נאות על יצירתם? במכתב שהעברתי לשרת התרבות לימור לבנת ביוני 2012 הצעתי לחייב את הרשתות והמו"לים להבטיח תשלום מינימלי של חמישה שקלים לסופר. כיום מקבל סופר כשני שקלים, ובמקרים רבים גם פחות מכך. מכיוון שהמו"ל צריך להרוויח כדי להמשיך ולהוציא ספרים שהוא מאמין בהם, יש לעגן גם את רווחיו. כיום הרשתות מחייבות את המו"לים למכור להן ספרים בהנחה גדולה. וכפי שאתם ודאי מנחשים, הן שומרות טוב טוב על השמנת.

 

אם התשלום לסופר יהיה לכל הפחות חמישה שקלים, או 8% מעלות מכירת הספר, כפי שמציע החוק, והמו"ל יקבל 15 שקלים, או אחוז מינימלי כלשהו מעלות מכירת הספר, שהחוק הזה אינו קובע, יוכלו הרשתות להמשיך להציע את מבצעי הארבע במאה המפורסמים, או להעלות בעצמן את המחירים, ללא כפייה בחוק. והרי לכם הגנה אמיתית על הסופרים והספרות.

 

אנחנו, כצרכנים, אולי נדע לכבד יותר את פרי יצירתם של סופרים שיגעו שלוש שנים על כתיבת ספר במקביל לעבודתם הרגילה. אולי נשמח לשלם מעט יותר מנסיעה במונית עבור יצירה ספרותית שנקנתה בדם, באלפי שעות כתיבה, עריכה ומפחי נפש (ואם תרשו לי אנקדוטה אישית, גם דקות ארוכות עם האף בתוך המקלדת) ולדעת שהכסף הולך למקום הנכון.

 

אופיר עוז, סופר ובלוגר

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
אופיר עוז
מומלצים