שתף קטע נבחר

סקר: ל-34% מהמנהלים בישראל אין תואר

עוד עולה מהסקר שבחן את הכשרת המנהלים בשוק העבודה כי לכ-63% מהמנהלים אין תואר בניהול או מנהל עסקים וליותר ממחצית מבעלי התארים יש תואר ראשון בלבד. רק שליש מבעלי תואר ניהולי חושבים שהוא העניק להם כלים לפתור אתגרים ניהוליים

על פי סקר חדש שבחן את הכשרת המנהלים בשוק העבודה בארץ, כ-34% מהמנהלים בישראל אינם מחזיקים בתואר אקדמי כלשהו. מדובר בסקר שנערך על ידי פורטל הניהול PROSO באמצעות מכון המחקר פאנלס, שבדק גם את מידת ההשפעה של תארים במנהל עסקים וניהול על הארגון.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים :

מועדון סגור: הכניסה עם תואר אקדמי בלבד

לאן נעלמו הלוח הירוק והגיר באקדמיה?

כמה זמן לוקח לסיים תואר ראשון ושני?

 

בנוסף לכך, ל-62.9% מהמנהלים בשוק אין כלל תואר בניהול או במנהל עסקים וללמעלה ממחצית מבעלי התארים הניהוליים, יש תואר ראשון בלבד.

 

באשר לאפקטיביות של תואר במנהל עסקים במסלול הקריירה, רק 5.8% מהמנהלים טוענים כי תואר בניהול יישומי בעבודה וכשליש מבעלי תואר ניהולי חושבים שהתואר סייע להם במידה רבה או במידה רבה מאוד לפתור אתגרים ניהוליים אמיתיים. 65.2% מהנשאלים טוענים כי הכלים שרכשו במהלך הלימודים סייעו להם במידה בינונית ונמוכה או שכלל לא סייעו להם.

 


השכלת המנהלים במשק

השכלת המנהלים במשק
השכלה שכיחות אחוז
תיכונית 42 מנהלים 13.9%
על תיכונית 62 מנהלים 20.5%
אקדמית* 198 מנהלים 65.6%

*בוגרי תואר בניהול ותואר במנהל עסקים

הסקר נערך בקרב מדגם של 302 מנהלים ומנהלות במגזר הכללי

 

תואר במנהל עסקים: לא מספיק פרקטי

לאור הנתונים הנ"ל והעדנה שלה זוכים המסלולים לתואר ראשון ושני במיוחד במכללות, נשאלה השאלה מדוע מועמדים רבים ללימודים אקדמיים בוחרים ללמוד מנהל עסקים? "המכללות מכוונות ללמידה פרקטית", מסבירה רות בידרמן, מנכ"לית פורטל PROSO שעומד מאחורי המחקר, "אולם כאשר המנהל מתמודד עם סוגיה ניהולית ברגע הקובע, אנו רואים על פי המחקר ש-85.1% פונים לאינטואיציה, ניסוי וטעייה. למה? מעבר להשקעת הזמן והכסף בלמידת התואר, לא היה אך טבעי לחפש את התשובות בחומר הנלמד? כנראה שלא.

 

"התארים אינם מלמדים את המנהלים את הניואנסים הניהוליים שבעולם האמיתי, מלמדים לבקר ולפקח אבל לא מכינים אותם להתמודדות עם שיחות טעונות, ביקורת, משוב, פרידה מעובד וכן הלאה".

 

האם יש קשר לאיכות ההוראה?

"האם המרצים באוניברסיטה באו מתחום הניהול או מהאקדמיה? כמה באמת אותו מרצה ניהל בעבר. צריך להבין שבדרך הניהול של כל מנהל קיימים שלושה צירים מרכזיים: ציר ניהול עצמי, ניהול עובדים וניהול משימות. הלימודים האקדמיים רובם ככולם מתמקדים בציר המשימות. הניהול מתחיל כאשר אתה נדרש להתמודד עם כל הצירים בכל החזיתות".

 

אז לטענתך אפשר לוותר על תואר במנהל עסקים?

"המכללות פנו בצורה מאוד חזקה לנושא של כלים פרקטיים. אבל המנהלים מתקשים לתרגם את הלמידה ולהביא את זה לשולחן העבודה. הם מחפשים יותר תרגול. בזמן שלמדתי לא ידעתי לשייך. עכשיו כשאני צריך, אולי אפשפש בחומר ולכן אנחנו מחפשים לשאול את עצמנו מהם הכלים שיעזרו למנהלים. ותראה את הכמות הענקית שלא מחזיקה בתואר. זה המקום לציין שחשוב מאוד לרכוש תואר, הוא מקנה כלי חשיבה, הרחבת אופקים, מציב את המנהל בקבוצת שווים, מקנה נקודת פתיחה גבוה יותר".

 

תואר בניהול - פרקטי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תואר בניהול - פרקטי?(צילום: shutterstock)

 

המנהלים מסתמכים על אינטואיציה ולא על השכלה

כאמור הממצא המשמעותי ביותר בסקר בו השתתפו 302 מנהלים בין הגילאים 24-50 מציג כי הרוב המוחלט (85.1 אחוז) של המנהלים מסתמך בעיקר על אינטואיציות, ניסוי וטעייה או ניסיון העבר. לכן, רק 22% מהמנהלים חושבים שהתואר נמצא ברמה יישומית גבוהה. 58% מהמנהלים נתנו לרמה היישומית ציון של 6 ומטה.

 

על מנת לסייע לבוגרי התארים במנהל עסקים ובכלל לקהל המנהלים במשק, פותח פורטל PROSO להכשרה פרקטית של מנהלים שכולל 33 סרטונים של יחידות לימוד וכלי תרגול. "ללמוד זה חשוב אבל התארים לא מתאימים לניהול מעשי. מנהלים צריכים את הכלים הרלוונטיים", מוסיפה בידרמן. "אם היום אני נתקל בסוגיה מסוימת כמו בניית יעד, הנעת עובדים, הלמידה הטובה ביותר מתבצעת בנקודת הכאב של המנהל בה הוא יוכל להכיל.

 

"השאלה המרכזית שלי היא למה האוניברסיטאות פותחות תכניות בכירים. אם התואר היה חזק, לא היה צורך ביצירת מוצר שנוגס במוצר הזה. באקדמיה כל הזמן מחפשים מוצרים כדי לתת מענה פרקטי. בסופו של דבר אין מענה אמיתי והמנהלים מחפשים אותו במקומות אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים