שתף קטע נבחר

ג'ון מקיין. היריב של אובמה הפך לאיש סוד?

הוא הפסיד לאובמה ב-2008 ומתח ביקורת חריפה על מדיניות החוץ שלו, במיוחד בנושאי המזה"ת. אבל לאחר שביקר בסוריה הוזמן מקיין לפגישה עם אובמה, שממנו נראה שיצאו כידידים. בשבוע הבא יבקר במצרים לבקשת הנשיא. גם על הילרי קלינטון היו לו מילים חמות

ג'ון מקיין, המועמד הרפובליקני לנשיאות שהפסיד לברק אובמה ובמשך שנים היה לו ליריב מר ולמבקר חריף של מדיניות החוץ שלו, הופך לאחרונה לאיש סוד ולגורם מפשר בין הנשיא לבין הרפובליקנים בקונגרס. בשבוע הבא ייצא מקיין לביקור בקהיר לבקשת אובמה. מטרת פגישותיו עם הצמרת הצבאית במצרים היא להאיץ בה לקדם במהירות הליך פוליטי והכרזה על בחירות חדשות, כדי לא לסכן את הסיוע האמריקני לארץ הנילוס.

 

מקיין בעימות עם אובמה ב-2008 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקיין בעימות עם אובמה ב-2008(צילום: רויטרס)

 

בעקבות ההדחה של הנשיא מוחמד מורסי בידי הצבא לפני חודש, קרא סנאטור מקיין להקפיא את הסיוע האמריקני למצרים העומד על 1.55 מיליארד דולר (1.3 מיליארד מתוכו סיוע צבאי).

 

ממשל אובמה התחמק מאז ההפיכה מלקרוא למה שקרה במצרים בשמו – הפיכה צבאית – שכן הדבר היה מחייב על פי החוק האמריקני להפסיק את הסיוע למדינה לאלתר. בשבוע שעבר נשלח סגן מזכיר המדינה ביל ברנס לפגישה סגורה עם בכירי הסנאט ובית הנבחרים והסביר להם שארה"ב אינה רוצה להפסיק את הסיוע מחשש שזה יפגע בפעילות המצרית לשמירה על הסכם השלום עם ישראל ולמניעת הברחות הנשק לרצועת עזה.

 

אולם הדיווחים על הירי של הצבא לעבר מפגיני האחים המוסלמים, ומספרם העולה של הרוגים בהפגנות, דוחקים את ממשל אובמה למצב בלתי אפשרי שיאלץ אותו להקפיא את הסיוע. זו הסיבה שאובמה מבקש ממקיין ומידידו הסנאטור לינדזי גראהם לצאת לקהיר.

 

מקיין וגראהם בביקור בירושלים. מבקרים ארסיים ועכשיו שליחי הנשיא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מקיין וגראהם בביקור בירושלים. מבקרים ארסיים ועכשיו שליחי הנשיא(צילום: AFP)

שני הרפובליקנים הם מותחי הביקורת הארסית ביותר על מדיניות הנשיא אובמה, הן במצרים והן בסוריה. בנושא הסורי הם דרשו התערבות אמריקנית צבאית ויצירת איזור אסור לטיס כדי לסייע לאופוזיציה. מקיין אף ביקר בסוריה ונפגש שם עם ראשי אופוזיציה. בעקבות זאת הוא הוזמן לשיחה עם הנשיא אובמה, שממנה יצאו כנראה שני ידידים.

 

מקיין לפני הכניסה לסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקיין לפני הכניסה לסוריה(צילום: רויטרס)

מקיין היה במשך שנים רבות גורם מפשר וסוגר פשרות פוליטיות בין הרפובליקנים לדמוקרטים בגבעת הקפיטול. כניסתו למרוץ לנשיאות והקמפיין שניהל באריזונה כדי לשמור על מושבו בסנאט אילצו אותו לשבור חזק ימינה. לאחרונה חוזר מקיין להפעיל את השפעתו בגבעת הקפיטול ולשים קץ לנתק המוחלט בין הבית הלבן לבין אנשי תנועת מסיבת התה השמרנים, המסרבים לכל פשרה מצד המפלגה הרפובליקנית.

 

"אני מזהה רצון גדול יותר לפעול יחד", אמר אתמול מקיין ל-CNN. העסקה האחרונה עם הדמוקרטים, שמקיין היה מעורב בה, הייתה לקדם רפורמה בנושא הגירה. בשבוע הבא יצא כאמור למצרים בשליחות הנשיא.

 

קלינטון, כוכבת רוק

"בעבר עבדנו יחד עם הנשיא קלינטון וגם עם הנשיא בוש. זה לא שלא עשיתי את זה קודם", אמר מקיין על נכונותו לשתף פעולה עם אובמה.

 

מקיין בן ה-76 נוהג לאחרונה פחות כפוליטיקאי ויותר כמדינאי. הוא מכנה בכינויי גנאי את הצעירים שנבחרו מטעם שמרני מסיבת התה ומנסים להשתלט על המפלגה הרפובליקנית. על אובמה אמר ש"מאז היבחרו לכהונה השנייה הוא עסוק יותר במורשת שישאיר אחריו. זה מה שכל הנשיאים עושים בכהונה השנייה ויש לנו הזדמנות לפעול יחדיו בכמה נושאים".

 

קלינטון. "הילה של מישהי שמעריכים בכל העולם" (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון. "הילה של מישהי שמעריכים בכל העולם"(צילום: AP)

 

מקיין חלק שבחים גם להילרי קלינטון, מזכירת המדינה לשעבר ומועמדת פוטנציאלית לבחירות לנשיאות ב-2016. כשנשאל למי יצביע אם ההתמודדות תהיה בין קלינטון לבין הרפובליקני רנד פול, אחד הסמנים הימנים הבולטים של תנועת מסיבת התה, צחק מקיין ואמר: "זו תהיה בחירה קשה". הוא המשיך והסביר כי פול מייצג "חלק מהמפלגה הרפובליקנית ומנסה להרחיב את החלק הזה".

 

מקיין מתח ביקורת בחודשים האחרונים ביקורת על פול וחבריו בנוגע להתנהלותם בנושא התקציב וכינה אותם "משוגעים". לקלינטון היו שמורים לו תיאורים אחרים: כמזכירת מדינה היא עשתה לדעתו "עבודה טובה" וכאישיות "היא כוכבת רוק. יש לה, אולי לא זוהר, אבל בהחלט את אותה הילה של מישהו שמעריכים ברחבי העולם".

פורסם לראשונה 01/08/2013 23:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מקיין ואובמה ב-2009, דנים כבר אז בענייני הגירה
צילום: רויטרס
מומלצים