שתף קטע נבחר

מחקר מאוניב' ת"א: סלולרי מעלה סיכון לסרטן

חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו רדיקלים חופשיים בנוזל הרוק של משתמשים בטלפון הסלולרי, שלא נמצאו אצל נבדקים חירשים שאינם משוחחים כלל בטלפון. החוקר הראשי: רדיקלים חופשיים ידועים כמעוררי גידולים סרטניים, נערוך מחקר נוסף לאימות הממצאים

עוד עדות מדעית לדאגה מפני קרינת הסלולרי : חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו חומרים מסרטנים בדגימות שנלקחו מנוזל הרוק של משתמשים בטלפון סלולרי. כעת עובדים החוקרים על מחקר נוסף לאימות הממצאים.

 

 

סלולרי - טוב או רע?

 

יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. הטלפונים הסלולריים שולחים אותות לקולטנים באמצעות גלי רדיו, בצורת שידור הדומה לגלי רדיו FM ולמיקרוגלים.

 

לפני כשנתיים סקר פאנל המומחים של ארגון הבריאות העולמי את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה 2B, שפירושה "אפשרות קרצינוגנית לבני אדם", כלומר סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקטגוריה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.

 

במחקר החדש, שאותו ערכו ד"ר יניב חמצני מהפקולטה לרפואה בתל אביב והמחלקה לאף אוזן גרון במרכז הרפואי רבין, נבדקו 40 אנשים: מחציתם משתמשי סלולרי "כבדים" ששוחחו בסלולרי לפחות שמונה שעות בחודש, מרביתם הגיעו גם ל-40 שעות שיחה בחודש. המחצית האחרת של הנבדקים כללה חירשים וכבדי שמיעה שלא שוחחו כלל בסלולרי.

 

החוקרים השוו את נוזל הרוק של הנבדקים ומצאו רמות גבוהות של רדיקלים חופשיים, הידועים ביכולתם לפגוע בחומר התורשתי DNA בתא ולעודד את היווצרותם של גידולים סרטניים.

 

"כבר זמן רב שאנחנו בודקים מרכיבים שונים בנוזל הרוק", אומר ל-ynet ד"ר חמצני. "הפעם ראינו בפירוש נוכחות של רדיקלים חופשיים שגורמים לפגיעה בגרעין התא. אבל בינתיים אין סיבה לפאניקה, יידרשו מחקרים נוספים כדי לאמת את הקשר בין הסרטן לסלולרי".

 

מחקרים קודמים: אין סכנה בסלולר

כבר בשנת 1990 נערך מחקר בריטי שקבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים. מחקר גדול אחר שפורסם לפני כשלוש שנים לא מצא קשר ברור בין טלפונים סלולריים לסרטן. אלא שממצאי המחקר הזה עוררו לדעת מומחים סימני שאלה שהראו כי ייתכן קשר בין שימוש תדיר מאוד בטלפון הנייד לבין גליומה - גידול מוחי נדיר.

 

עם זאת, מספר המקרים שבהם לקו המשתמשים בגליומה היה כה נמוך עד שהוא לא אפשר להסיק מסקנות חד-משמעיות. בנוסף, המחקר כלל כאלה שכבר לקו בסרטן ולא זכרו במדויק מתי החלו להשתמש בטלפון סלולרי.

 

בתוך כך פורסמו 30 מחקרים שונים נוספים שנערכו באירופה, בניו זילנד ובארצות הברית, שלא מצאו שכיחות גבוהה של שימוש בסלולרי בקרב הסובלים מגידולים מוחיים.

 

מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים מדנמרק, שעקבו אחרי יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, הראה תוצאות דומות גם כן שגילו כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים.

 

מנגד למחקרים הללו עומד מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2007 וכלל זרוע ישראלית. המחקר מצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצא סיכוי הגדול ב-34% ללקות בגידולים של בלוטות הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש - כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.

 

כך תפחיתו את נזקי הקרינה

  • צמצמו שימוש של ילדים בטלפון סלולרי.

 

  • העדיפו לדבר בטלפון נייח.

 

  • השתמשו ברמקול, בדיבורית או באוזנייה.

 

  • קצרו את משך השיחות בנייד.

 

  • בעת שיחה, הרחיקו את המכשיר ככל האפשר.

 

  • אל תשוחחו בטלפון במעלית או במקומות אחרים שבהם הקליטה נמוכה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רדיקלים חופשיים ברוק של משתמשי הסלולר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים